Dieta Atkins este o metoda populara de pierdere in greutate, gratie rezultatelor rapide care sunt obtinute prin urmarea acesteia. In plus, dieta incurajeaza consumul de alimente bogate in grasimi si proteine.
Dieta Atkins se bazeaza pe eliminarea din dieta a carbohidratilor si inlocuirea acestora cu grasimi si proteine. Desi dieta Atkins poate fi o metoda alternativa de slabit, aceasta poate fi daunatoare pentru organism. Nu exista dovezi stiintifice solide care sa ateste ca dieta Atkins poate ajuta la reducerea kilorgramelor in plus. Mai mult, dieta Atkins prezinta riscuri grave pentru sanatate, pe termen lung, spre deosebire de alte planuri alimentare.
- Exces de proteine. Dieta Atkins presupune consumul unei cantitati mari de proteine pe tot parcursul zilei. Potrivit expertilor, excesul de proteine poate fi daunator. Nutritionistii indeamna populatia sa pastreze aportul de proteine la maxim 35% din totalul zilnic de calorii.
Prea multe proteine, mai ales de origine animala, pot determina o scadere usoara a greutatii pe termen scurt. Pe termen lung, surplusul de proteine poate incuraja acumularea de kilograme nedorite si creste riscul dezvoltarii diabetului zaharat sau a altor afectiuni metabolice. Expertii in nutritie recomanda oamenilor sa isi satisfaca nevoia zilnica de proteine prin consumul de fructe si legume, nuci si seminte.
- Exces de grasime. S-a demonstrat in nenumarate randuri ca alimentele bogate in grasimi, consumate cu regularitate si pe termen lung, cresc riscul aparitiei bolilor coronariene, diabetului, accidentului vascular cerebral si a mai multor tipuri de cancer.
Prin urmare, o dieta care include cantitati mari de grasimi saturate va pun in pericol sanatatea. Grasimile saturate pot cauza cresterea nivelului de colesterol rau din sange, oboseala, greata si afectiuni digestive. Nutritionistii sustin in schimb, consumul de grasimi sanatoase, cum ar fi acizii grasi esentiali Omega 3.
- Deficit de nutrienti. Dieta Atkins va poate priva de multe substante nutritive, inclusiv vitamine si minerale esentiale care se gasesc in fructe si legume. Fructele nu numai ca va hidrateaza, dar contin si multe fibre dietetice de care organismul are nevoie pentru a reduce riscul de diabet si boli de inima, precum si pentru a regla sistemul digestiv.
Fibrele alimentare se gasesc din belsug in cerealele integrale, un alt grup alimentar al carui consum este minimizat in cadrul dietei Atkins. In plus, dieta Atkins limiteaza consumul de fructe, despre care se cunoaste ca au un impact enorm asupra preventiei cancerului. Nutritionistii recomanda cel putin 5 portii de fructe si legume in fiecare zi.
- Pierderea de tesut muscular si calciu. Un alt efect secundar al dietei Atkins este pierderea de masa musculara si calciu. Atunci cand pierdeti in greutate rapid, veti pierde si apa, tesut muscular si tesut adipos (mai putin din acesta din urma).
Aportul crescut de proteine accelereaza si pierderea de calciu (prin urina). Calciul este important pentru sanatatea oaselor si a dintilor, previne dezvoltarea osteoporozei si are un rol semnificativ in contractia si relaxarea muschilor. Acest lucru este valabil mai ales in randul femeilor, care au nevoie de mai mult calciu pentru mentinerea sanatatii masei osoase.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.