Exista anumite diete bogate in proteine care sunt foarte populare la momentul actual, precum dieta Atkins si dieta Zone. Se crede ca dietele bogate in proteine ajuta la reducerea grasimii, scaderea in greutate si la dezvoltarea muschilor.
Proteinele reprezinta o parte esentiala a unei diete sanatoase, ajutand la formarea masei musculare si repararea muschilor, organelor si a oaselor. Totusi, expertii in nutritie nu sunt de acord cu depasirea cantitatii recomandate.
Desi exista posibile beneficii ale unei diete bogate in proteine, precum o senzatie de satietate crescuta si retentie musculara, este important sa fim constienti de riscurile implicate. Excesul de proteine in organism este legat de diferite probleme de sanatate, in special daca urmati o astfel de dieta pentru o perioada indelungata.
Cresterea in greutate
Dietele bogate in proteine pot promite pierdere in greutate, insa acest lucru este valabil doar pentru o perioada scurta de timp.
Excesul de proteine este de obicei depozitat sub forma de grasime, in timp ce surplusul de aminoacizi este excretat. In timp, acest lucru poate duce la crestere in greutate, mai ales in cazul in care consumati prea multe calorii in timp ce incercati sa mariti aportul de proteine.
Un studiu din 2016 a aratat ca acumularea de kilograme a fost asociata cu dietele in care proteinele au inlocuit carbohidratii, dar nu si cu cele in care proteinele au inlocuit grasimile.
Constipatia
Dietele bogate in proteine care restrictioneaza carbohidratii implica de obicei consumul unei cantitati scazute de fibre, ceea ce duce la constipatie. Este bine sa mariti aportul de apa si fibre in cazul in care urmati o astfel de dieta.
Diareea
Consumul prea multor alimente procesate si al lactatelor, impreuna cu o dieta saraca in fibre pot duce la aparitia diareei. Acest lucru se intampla mai ales daca sunteti intolerant la lactoza sau consumati surse de proteine precum carnea sau pestele prajit.
Este recomandat sa consumati alimente care contin proteine sanatoase pentru inima dumneavoastra. Pentru a evita diareea, beti apa suficienta, evitati bauturile cofeinizate si cresteti aportul de fibre.
Respiratia urat mirositoare
Consumul excesiv de proteine poate avea ca efect o respiratie urat mirositoare, mai ales daca aportul de carbohidrati este redus. Acest lucru este cauzat de faptul ca organismul intra intr-o stare metabolica numita cetoza, care determina producerea unor chimicale ce emana un miros neplacut.
Intr-o asemenea situatie este recomandat sa se consume o cantitate de apa de doua ori mai mare decat in mod normal, sa se efectueze mai des spalatul pe dinti si sa se mestece guma pentru a combate o parte din acest efect.
Problemele renale
Adoptarea unei diete bogate in proteine pentru o perioada indelungata poate creste riscul de dezvoltare a leziunilor renale. Consumul excesiv de proteine poate afecta, de asemenea, persoanele care sufera de afectiuni renale, din cauza excesului de nitrogen care se gaseste in aminoacizii care formeaza proteinele.
Rinichii trebuie sa depuna mai mult efort pentru a elimina acest exces de nitrogen si produsele reziduale ale metabolismului proteic.
Deshidratarea
Organismul nostru elimina excesul de nitrogen cu ajutorul fluidelor si al apei. Acest lucru poate cauza o deshidratare, chiar daca este posibil sa nu apara o senzatie de sete mai mare decat de obicei. Mariti aportul de apa pentru a reduce acest efect, in special daca sunteti o persoana activa. Asigurati-va ca beti suficienta apa in cursul zilei.
Bolile de inima
Consumul in exces de carne rosie si produse lactate cu un continut ridicat de grasimi ca parte a unei diete bogate in proteine poate cauza boli de inima. Acest lucru poate fi legat de aportul crescut de grasimi saturate si colesterol.
In cadrul unui studiu din 2010 s-a demonstrat ca un consum de cantitati mari de carne rosie si lactate bogate in grasimi creste riscul de boala cardiaca coronariana in randul femeilor. Totodata, consumul de peste, nuci si carne de pasare de curte a scazut acest risc.
Riscul crescut de cancer
Dietele bogate in proteine au fost asociate cu un risc crescut al dezvoltarii cancerului, probabil din cauza nivelurilor ridicate ale consumului de proteine ce provin din carne. Consumul ridicat de carne este asociat cu cancerul de colon, de san si de prostata.
Studiile au aratat ca persoanele care nu consuma carne prezinta un risc scazut de cancer. Cercetatorii considera ca asta se datoreaza, partial, hormonilor, componentelor cancerigene si grasimilor care se gasesc in carne.
Pierderea de calciu
Dietele care sunt bogate in proteine si in carne pot duce la pierderi de calciu. Acest lucru este uneori asociat cu osteoporoza si oasele slabe.
Cantitatea zilnica de proteine recomandata este de 46 de grame pentru femei si 56 de grame pentru barbati. Totodata, puteti calcula care este cantitatea de care aveti nevoie in functie de greutatea dumneavoastra corporala. Majoritatea adultilor au nevoie de 0.8 grame per kilogram de greutate corporala.
De asemenea, persoanele care fac exercitii fizice cu greutati cel putin o ora zilnic pot avea nevoie de 1,2-1,7 grame de proteine per kilogram. Consumul de mai mult de 2 grame per kilogram de greutate corporala in fiecare zi este considerat excesiv.
Atunci cand alegeti alimente bogate in proteine, incercati sa selectati optiunile cele mai sanatoase. Acest lucru poate scadea riscul aparitiei unora dintre efectele dietei bogate in proteine.
Acestea sunt o parte dintre sursele sanatoase de proteine: pestele salbatic, leguminoasele, cerealele integrale, nucile, lactatele cu continut scazut de grasimi si carnea slaba. Incercati sa evitati carnea si produsele lactate bogate in grasimi, precum si sursele prajite sau procesate de proteine.
Este bine sa luati in considerare toate riscurile inainte de a incepe o dieta bogata in proteine. Aceste diete sunt potrivite doar pentru anumite persoane. Este recomandat sa vorbiti intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice dieta noua, mai ales daca aveti probleme de sanatate.
Un medic sau un nutritionist va poate ajuta sa stabiliti care sunt avantajele si dezavantajele unei diete bogate in proteine, in functie de nevoile dumneavoastra individuale.
In general, este bine sa urmati o dieta sanatoasa, echilibrata si sa aveti un stil de viata activ. Faceti in asa fel incat sa va atingeti scopul intr-un mod cat mai benefic pentru sanatatea dumneavoastra si care poate fi sustinut pe termen lung, fie ca este vorba de pierdere in greutate sau de cresterea masei musculare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.