Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine

Actualizat: 20 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


De decenii intregi, expertii in medicina au dezbatut aprins beneficiile si pericolele dietelor prea bogate in proteine, asa cum este faimoasa dieta Atkins.

Dupa efectuarea de numeroase teste clinice de evaluare acestor tipuri de regimuri alimentare, cercetatorii, medicii nutritionisti si consultantii in nutritie confirma ipotezele celor care critica de ani buni principiile dietelor bazate pe proteine, care ar creste riscul dezvoltarii mai multor probleme de sanatate.

Dezavantajele dietelor bazate pe proteine

Dietele bazate pe proteine si-au castigat popularitatea prin faptul ca exclud carbohidratii proveniti din paine, paste, cartofi sau orez, macronutrientii care se transforma in grasimi in urma procesului digestiv. Tot dietele hiperproteice promit mentinerea senzatiei de satietate pe o perioada mai lunga de timp si stabilizarea nivelului de glicemie in sange. Pe de alta parte, pot avea si numeroase consecinte negative pentru starea de sanatate.

Un alt motiv pentru care planurile alimentare hiperproteice au inceput sa fie adoptate la scara larga este acela ca asigura o pierdere rapida in greutate. Studiile efectuate in randul pacientilor care au urmat astfel de diete arata ca rata de abandon rapid al regimului este foarte ridicata, iar kilogramele pierdute dupa un an nu sunt mai numeroase decat in cazul persoanelor care au urmat alte diete traditionale.

In plus, greutatea pierduta prin dietele bogate in proteine provine din eliminarea apei din tesuturi si reducerea masei musculare si nu din tesutul gras.

Cercetatorii au evidentiat urmatoarele pericole pentru sanatate asociate cu urmarea unei diete axate preponderent pe aportul de proteine

Problemele cardiace si ale colesterolului

Multe dintre alimentele permise in dietele hiperproteice, precum carnea rosie, ouale si lactatele, contin niveluri ridicate de grasimi saturate si colesterol. Acesti nutrienti cresc predispozitia la dezvoltarea bolilor cardiace, hiperlipidemie si hipercolesterolemie. In plus, carentele in carbohidrati contribuie la susceptibilitatea crescuta fata de instalarea cancerului si a afectiunilor cardiovasculare.

Afectiunile renale

Pe masura ce aportul de carbohidrati scade, rinichii sunt nevoiti sa elimine glicogenul acumulat (forma in care organismul depoziteaza carbohidratii). Glicogenul contine cantitati importante de apa, care este eliminata in timpul acestui proces prin urinari frecvente, crescand riscul deshidratarii.

Suprasolicitarea rinichilor conduce la o capacitate redusa de absorbtie a calciului, aparand riscul disfunctiilor renale in cazul pacientilor cu probleme la acest nivel, potrivit unui studiu derulat de cercetatorii Universitatii Harvard.

Carentele nutritive

Tot deficientele in carbohidrati impuse de dietele bogate in proteine priveaza organismul de vitamine si minerale esentiale pentru functiile sale. O preocupare acerba a expertilor medicali este pierderea calciului, atat prin capacitatea redusa a rinichilor de a-l absorbi, cat si prin procesul cetozei (un proces natural care apare atunci cand grasimile sunt transformate in energie si care produce o tulburare de pH in organism). Cetoza poate conduce la carente minerale, in special de calciu.

Predispozitia la osteoporoza

Studiile de specialitate au aratat ca femeile care consuma diete bogate in carne prezinta o rata mai mare de pierdere a densitatii osoase (pierd, in medie, 35% din densitatea oaselor pana la varsta de 65 de ani), comparativ cu femeile care mananca rar carne si pierd, in medie, 18% din densitatea osoasa pana la aceasta varsta.

In timp, decalcifierea sistemului osos conduce la instalarea osteoporozei. Dietele axate pe proteine determina organismul sa proceseze mai intens calciul, astfel explicandu-se predispozitia catre carentele in acest mineral.

Riscul crescut de cancer

Unele cercetari arata ca persoanele care consuma preponderent alimente bogate in proteine sunt expuse unui risc crescut de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, intrucat prezinta un nivel redus al Factorului de crestere de tip insulinic (IGF-I) - acest proces ar contribui la aparitia cancerului, potrivit anumitor oameni de stiinta.

Leziunile organelor interne

Organismul are nevoie de carbohidrati pentru a produce energie. Atunci cand corpul este privat de acesti macronutrienti, este fortat sa obtina energia din metabolizarea proteinelor si a grasimilor, proces prin care cetonele se pot acumula in cantitati mari, aparand riscul instalarii comei diabetice (potential letala, in lipsa administrarii unui tratament de urgenta).

Chiar si cand cetonele nu se aduna in cantitati mari, ele pot afecta functionalitatea organelor interne, in special la nivelul inimii, ficatului si rinichilor.

Scurtarea duratei de viata

Doua studii anuntate recent, la inceputul lunii martie a.c., au demonstrat ca un consum preponderent de proteine la varsta mijlocie scurteaza durata de viata.

In unul dintre acestea, cercetatorii au analizat datele medicale a peste 6800 de pacienti cu varsta mai mare de 40 de ani. Paticipantii care si-au preluat aportul zilnic de calorii din proteine animale (carne si lactate) in proportie de circa 20% au prezentat un risc de patru ori mai mare sa se imbolnaveasca de cancer sau diabet, decat subiectii care au urmat diete mai sarace in proteine.

Tot consumatorii de proteine in exces si-au dublat riscul de deces in urmatorii 18 ani de la derularea studiului, comparativ cu participantii al caror regim alimentar era axat pe alti nutrienti.

Al doilea studiu, de aceasta data efectuat pe cobaii de laborator, a decoperit ca o dieta hiperproteica si saraca in carbohidrati scurteaza semnificativ durata de viata a rozatoarelor. Initiatorii experimentului au concluzionat ca un consum exagerat de proteine poate fi la fel de periculos pentru sanatate precum fumatul.

Efectele nocive ale consumului de proteine in cantitati mari asupra organismelor vii, cel mai important fiind durata de viata mai mica, reflecta importanta hranei diversificate asupra sanatatii inimii si a metabolismului pe termen lung.


Citeste si despre:

Picioarele: 18 indicii despre sanatate Sindromul premenstrual Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase? Proteinele: mit si realitate Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara