5 diete care nu functioneaza

Actualizat: 10 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hrana este esentiala pentru viata si este vitala pentru fericirea si starea de bine a unei persoane. Cinele in familie, mesele luate cu prietenii sau cu colegii la locul de munca sunt un prilej de socializare, comunicare si apropiere.

Pentru a slabi sau a-si mentine greutatea oamenii adopta diverse tipuri de diete. Unlele dintre aceste restrictioneaza dramatic numarul de calorii si consumul de carbohidrati si induc oboseala si monotonia.

Mai neplacut este ca multe diete pur si simplu nu functioneaza pe termen lung sau au consecinte negative pentru sanatate.

Dieta Atkins

Dieta Atkins are la baza reducerea drastica a consumului de glucide si inlocuirea acestora cu proteine, indiferent ca este vorba despre bacon, branza sau oua. Persoanele supraponderale au tendinta de a consuma prea multe glucide rafinate sau calorii goale.

Fara carbohidrati, organismul va incepe sa arda grasimile pe care le produce initial. Nutritionistii si medicii sunt ingrijorati de o serie de aspecte ale acestei diete. Primul motiv de ingrijorare il reprezinta un proces numit cetoza, care are loc in cazul in care organismul utilizeaza grasimile proprii ca forma principala de energie.

Efectele secundare neplacute pot fi halena, constipatia si chiar afectarea rinichilor sau a ficatului (cu exceptia cazurilor in care cei care urmeaza dieta consuma suficiente lichide), intrucat aceste organe trebuie sa lucreze suplimentar pentru a prelucra cantitatile ridicate de proteine.

Totusi, carbohidratii stau la baza unei diete sanatose, care ajuta la mentinerea sanatatii functiei creierului si care ofera organismului energie de durata.

Dieta in functie de grupa sanguina

Poate ca aceasta dieta este plauzibila deoarece este mentionat in denumirea ei una dintre componentele biologice de baza ale organismului sangele. Nu va lasati pacaliti, nu exista dovezi clare ca aceasta dieta funcitoneaza. Actiunea acesteia nu a fost nici conformata nici infirmata.

Dieta se bazeaza pe ideea ca aportul alimentar trebuie sa fie determinat de grupa de sange (A - vegetarian, B - regim alimentar echilibrat omnivor, AB - amestec cu moderatie a grupelor alimentare sau O - nivel ridicat de proteine) si ca proteinele aliemntare sunt digerate in mod diferit, in functie de grupele de sange.

Problemele de sanatate se considera a fi rezultatul consumului de alimente care nu sunt adaptate la tipul specific de sange. Totusi, aceasta dieta s-a dovedit a fi mai sanatoasa decat altele, intrucat implica necesitatea combinarii cu moderatie a mai multor grupe de alimente.

Dieta Raw

Dieta Raw, este o dieta vegetariana care promoveaza consumul de alimente ecologice, in stare cat mai naturala, fructe proaspete, lapte de cocos, alge marine, fructe uscate, cereale, fasole, nuci si legume.

Exista cu siguranta oameni care pot consuma alimente crude pe perioade lungi de timp si care ar putea fi sanatoase, insa cele mai multe persoane considera ca acest regim alimentar este extrem de restrictiv. Printre consecintele dietei sunt aporturile scazute de vitamina B12 (care se regaseste in carne) si vitamina A.

Motivul pentru care unele substante nutritive cum ar fi licopenul (antioxidant important pentru sanatatea prostatei si a sangelui care se gaseste in rosii), nu sunt disponibile este ca mancarea nu este gatita. Acelasi lucru este valabil si pentru fierul din compozitia frunzelor verzi.

Dieta Zona

Una din cele mai eficiente si mai putin controversate diete este dieta Zona care presupune mentinerea unui raport constant intre consumul de proteine (30%), glucide (40%) si grasimi (30%). Acest lucru o face destul de usor de urmat.

Chair si asa, nutritionistii se tem ca dieta Zona promoveaza consumul de cantitati mari de grasimi saturate care pot duce la cresterea colesterolului si la declansarea bolilor de inima. De asemenea, aceasta dieta ignora faptul ca cei ce o urmeaza vor fi infometati si vor avea un nivel scazut de energie.

Dieta paleolitica

Dieta paleolitica se bazeaza pe produse alimentare consumate in epoca paleolitica, care s-a incheiat cu aproximativ 10.000 ani in urma. Acest lucru inseamna ca alimentele sugerate sunt cele care in trecut erau obtinute in urma vanatului, culesului sau a pescuitului: carne de porc, fructe de mare, oua, fructe, nuci si legume.

Printre produsele alimentare care vor fi evitate se numara cerealele, leguminoasele, produsele lactate, sarea, zaharul rafinat si uleiurile procesate. Punctul slab al acestei diete este faptul ca limitarea consumului unor alimente o fac dificil de urmat, mai ales perioade lungi de timp.

O alta problema ar fi dificultatea de a asimila toate substantele nutritive necesare pentru organism, care provin din alimentele interzise.

3 motive pentru care majoritatea dietelor nu functioneaza

- Multe dintre diete determina incetinirea metabolismului - Corpul uman este inteligent si eficient, invata sa isi foloseasca rezervele. Cand scade numarul de calorii, functiile organice functioneaza cu mai putina energie.

Cand se vor consuma produse cu mai multe calorii, decalajul mare va provoca o crestere in greutate pe termen lung (efectul yo-yo), ce poate mentine un metabolism scazut pe o perioada indelungata. Cea mai buna alternativa este sa se consume 5-6 mese mici pe zi, pentru a pastra metabolismul activ pe tot parcursul zilei, sa se faca exercitii fizice si sa se consume suficienta apa.

- Dietele pentru slabit implica renuntarea la anumite alimente
- Pe masura ce o persoana care urmeaza un regim alimentar in scopul eliminarii unui numar de kilograme mananca doar morcovi, telina si batoane pentru slabit, va fi foarte tentata sa consume prajituri sau alte feluri apetisante de mancare in situatia in care le va avea in preajma.

De aceea, alternativa cea mai buna este sa se manance intr-un mod realist: oricine poate consuma o prajitura iar apoi sa-si continue dieta zilnica fara sa-si faca mustrari de constiinta.

- Dietele ofera alternative pentru consumul de alimente pe termen scurt - Poate fi cel putin incomod pentru oricine sa consume shake-uri sau sa manance doar anumite feluri de mancare pentru totdeauna. Alternativa mai buna ar fi ca mentinerea numarului adecvat de kilograme sa reprezinte un scop pe termen lung si sa se descopere care ar fi combinatia de alimente care ar putea contribui la atingerea acestui tel.


Citeste si despre:

Dieta Best Life Dieta de 3 zile Dieta cu banane Dieta TLC Cum sa alegeti dieta potrivita Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce este postul intermitent si cum functioneaza 10 moduri prin care puteti renunta la unele obiceiuri daunatoare 6 greseli frecvente pe care le fac femeile in materie de sex Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi