Surse importante de calciu

Actualizat: 07 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Calciul este o vitamina esentiala pentru organism, care se gaseste mai ales in compozitia produselor lactate, dar si a altor alimente care pot face parte din dieta zilnica a oricarei persoane.

Calciul ajuta la intarirea oaselor si le mentine puternice, contribuie la lupta impotriva osteoporozei, rahitismului, sustine functia nervilor si muschilor si reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange. Calciul este un mineral vital pentru sanatatea oricui.

10 surse de calciu

- Sardine - 100 de grame de sardine furnizeaza corpului aproximativ 370 mg de calciu. Acestea au mai mult calciu decat o cana cu lapte. Sardinele trebuie consumate cu tot cu oasele moi, deoarece acestea contin mai mult de jumatate din cantitatea de calciu din peste.

- Iaurt - Iaurtul ofera organismului nu doar bacterii benefice care mentin sistemul imunitar puternic si tractul digestiv sanatos ci si 300 mg calciu per ceasca.

- Somon - Somonul este cunoscut pentru continutul sau ridicat de acizi grasi omega-3 dar contine si mult calciu (100 grame de somon ofera organismului 180 mg calciu), fiind o alternativa delicioasa la carnea de pui, vita sau porc.

- Melasa neagra - Adaugata intr-o ceasca de ceai, il transforma intr-o bautura reconfortanta. In plus, cantitatea de calciu din acest aliment este destul de importanta.

- Amaranth - Aceste boabe sunt unele din cele mai sanatoase, de aceea fac parte din compozitia a diverse tipuri de cereale si biscuiti. O ceasca din aceste boabe furnizeaza organismului 150 mg de calciu si poate fi o alternativa excelenta pentru paste sau orez.

- Tofu - Tofu poate fi un inlocuitor pentru carnea de pui sau vita. Acesta poate fi consumat alaturi de cartofii prajiti sau marinat in arome preferate. Aproximativ 100 grame de tofu contin 125 mg de calciu si o cantitate importanta de izoflavone care aduc beneficii sanatatii.

- Fasolea - Poate fi consumata sub forma de mancare, supa sau salata. Este o sursa importanta de proteine, fibre si calciu. Indiferent de tipul de fasole, o jumatate de ceasca va aduce organismului un aport de 60-100 mg de calciu.

- Migdale - Consumate separat sau in diverse feluri de mancare, acestea sunt una din cele mai gustoase moduri de a acoperi necesarul zilnic de calciu recomandat. Un sfert de ceasca de migdale, contine 95 mg de calciu si este o sursa excelenta de fibre, proteine si grasimi mononesaturate.

- Seminte de susan - Acestea pot aroma orice fel de mancare, mai ales atunci cand sunt prajite. O lingurita contine 90 mg de calciu.

- Frunze de nap - Jumatate de ceasca de frunze fierte de nap contine aproximativ 95 mg de calciu.

- Spanac - Desi este cunoscut faptul ca spanacul contine destul de mult fier, vitamina K, acid folic sau vitamina A, se stie mai putin ca aceasta leguma cu frunze verzi contine o cantitate deloc de neglijat de calciu. O ceasca cu frunze de spanac gatite la abur contine 122 de miligrame de calciu si 45 de calorii.


Citeste si despre:

Importanta calciului in dieta Cei mai importanti nutrienti din compozitia alimentelor sanatoase Importanta calciului in sanatatea oaselor Cele mai bune surse alimentare de potasiu 5 probleme importante dupa 40 de ani! 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Importanta fluorului in dieta Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) 6 informatii noi si esentiale despre calciu De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului Blocante ale canalelor de calciu Pericolele aportului prea mare de calciu