Dezavantajele zaharului

Actualizat: 26 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este greu sa va hotarati daca sa credeti sau nu lucrurile ce se aud despre zahar. Unii cercetatori spun ca e toxic, fiind direct responsabil de diferite boli cronice.

Alti cercetatori spun ca este pur si simplu o alta forma de a consuma caloriile.

Zaharul reprezinta o parte semnificativa a tuturor dietelor noastre, astfel oricat am incerca sa fugim de zahar, nu il putem evita.

In medie, fiecare om consuma aproximativ 30 de lingurite de zahar in fiecare zi.

Zaharul se gaseste in biscuiti, prajituri, ciocolata, in ceea ce mancam in fiecare zi, dar sa nu uitam faptul ca il mai putem gasi si in acele alimente pe care le consideram sanatoase: suc de protocale, iaurt sau fasole.

Cateva dintre aspectele pentru care zaharul ar trebui evitat cat mai des cu putinta

Zaharurile sunt carbohidrati. Carbohidratii dietetici includ, de asemenea, un complex de carbohidrati de amidon si fibre. In timpul digestiei, toti carbohidratii, cu exceptia fibrelor, se descompun in zaharuri.

Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru corpul nostru, astfel ca, atunci cand ii consumam, ei intra foarte repede in fluxul nostru sanguin.

Afectiunile cardiovasculare. Un studiu al unor cercetatori ne arata faptul ca 10% din oamenii ce au consumat o cantitate de zahar mai exagerata (25% sau mai multe calorii) sunt predispusi pana la de trei ori in a avea boli cardiovasculare fata de cei care consuma mai putin zahar (mai putin de 10% calorii pe zi).

Acest studiu a fost facut pe diverse tipuri de oameni si nu s-a tinut cont de greutatea corporala, nivelul de activitate fizica, varsta, sex, rasa/etnie sau alti factori.

Accidentul vascular cerebral. Intr-un studiu din Suedia din Journal of Nutrition, care a urmarit 68.000 de persoane sanatoase cu varsta cuprinsa intre 45 si 83 de ani timp de un deceniu, s-a descoperit ca subiectii care au baut cel putin doua cesti de bauturi dulci pe zi au o probabilitate cu 20% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral fata de cei care au baut mai rar.

Hipertensiune. Intr-o analiza mai ampla ce a implicat datele a 12 clinici, cercetatorii din Noua Zeelanda au descoperit ca zaharul aduce un aport foarte ridicat in cresterea tensiunii arteriale cu 6 pana la 8%, in medie.

Cu alte cuvinte, zaharul contribuie foarte mult la hipertensiune fata de sodiu.

Colesterolul din sange. Intr-un studiu din American Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii de la UC Davis au constatat ca bauturile dulci cresc foarte mult nivelul colesterolului din sange si a trigliceridelor.

Participantii la studiu au fost impartiti in patru grupe, astfel ca bauturile primite au avut diverse proportii de calorii – mici – 10%, medii – 17,5%, mari – 25%, in timp ce al patrulea grup a consumat bauturi indulcite artificial. In grupa celor ce au consumat calorii multe (25%), s-a observat o crestere a colesterolului cu pana la 16%, in timp ce la trigliceride, cu pana la 37%.

Diabetul zaharat. Foarte multi experti afirma faptul ca orice legatura dintre consumul de zahar si diabetul tip 2 este indirecta, astfel ca a fi supraponderal este un factor de risc cunoscut foarte bine de diabeticii tip 2.

Consumul in cantitati mari de zahar, in special fructoza, este un pion principal al aparitiei diabetului tip 2. Zaharoza este jumatate fructoza (si jumatate glucoza).

Alimentele integrale contin fructoza, spre exemplu fructele, reprezentand o problema pentru sanatatea oricarei persoane.

Intr-un studiu, cercetatorii au estimat ca fiecare portie de bautura dulce consumata in fiecare zi mareste riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu pana la 22%.

Astfel, 90.000 de femei care au consumat una sau mai multe bauturi indulcite cu zahar sunt susceptibile de a dezvolta diabet tip 2 cu pana la de doua ori mai mult fata de celelalte femei care nu consuma bauturi indulcite.

Obezitatea. In Australia, rata de obezitate urca alarmant, mai mult decat oriunde altundeva in lume, ajungand ca pana la 63% din populatie sa fie supraponderala.

Bauturile dulci sunt asociate cu peste 180.000 de decese legate in cea mai mare parte de obezitate, arata un studiu efectuat la nivel mondial realizat in fiecare an.

Astfel, 25.000 de decese au loc doar in Statele Unite ale Americii, trei sferturi dintre acestea sunt cauzate de diabetul zahar, restul fiind legate de bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.

Un profesor si colegii sai de la Universitatea din Otago, Noua Zeelanda, au ajuns la concluzia ca reducerea cantitatii de zahar din dieta are un efect mic, dar semnificativ in ceea ce priveste greutatea corporala la persoanele adulte – o medie de 0.8 kilograme.

Artrita reumatoida. Intr-o analiza medicala, s-a descoperit faptul ca cel putin un suc dulce pe zi consumat creste riscul aparitiei poliartritei reumatoidale, netinandu-se cont de greutatea individului sau alti factori dietetici, ori stilul de viata.

Prima menstruatie. Intr-un studiu din Human Reproduction, cercetatorii de la Harvard au descoperit in randul fetelor cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani ca acelea care beau foarte des bauturi racoritoare dulci au prima menstruatie cu trei luni mai devreme decat cele care consuma aceste bauturi mai rar.

Sucul de fructe nu a fost asociat astfel cu prima menstruatie. In acest studiu s-a tinut cont de greutatea corporala, consumul de calorii, nivelul fizic si alti factori ce ar putea juca un rol important in realizarea cercetarii.

Menstruatia timpurie este o problema de sanatate, deoarece este asociata cu un risc crescut de cancer mamar.

Recomandari

Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuiesc toate persoanele sa tina cont de consumul de zahar in fiecare zi.

Recomandarea de consum de zahar din partea acestora este de 6 lingurite (24 de grame) pentru o femeie adult, 9 lingurite (38 de grame) pentru un barbat adult si 2-6 lingurite (8-24 de grame) pentru copii.

Insulina.

Pentru a reduce sansele de rezistenta la insulina din corp, trebuie sa urmati cu strictete cativa pasi, astfel :

a. evitarea consumului de zahar in cantitati mari; carbohidratii rafinati ajuta la scaderea sanselor de insulina. Pentru aceasta, se vor alege alimente cu indice glicemic mic (pastele din grau integral, citricele sau legumele, cu exceptia morcovilor si a pastarnacului);

b. consumul de acizi grasi omega 3 va creste flexibilitatea membranelor celulare si fac in asa fel incat receptorii de insulina sa functioneze mai eficient;

c. activitatea fizica reduce sansele de rezistenta la insulina, acest lucru datorandu-se simplului fapt ca exercitiul incurajeaza insulina sa impinga glucoza in muschi, astfel ca fiecare muschi este instruit sa arda glucoza si invata cum sa devina sensibil la insulina.

Unii experti in nutritie considera ca zaharul este mai rau decat grasimile.

Adevarul insa nu se cunoaste cu exactitate, dar consumul de zahar reprezinta o preocupare majora, in primul rand pentru simplul fapt ca suntem consumatori ai acestui aliment in fiecare zi.

Daca in trecut grijile erau doar la cresterea riscului de diabet zaharat si obezitate, noile studii si cercetari sunt mai nou legate de bolile de inima, de hipertensiunea arteriala, de accidentul vascular cerebral, de guta, de boala de ficat gras sau alte probleme de sanatate.

Exista si o veste buna in ceea ce priveste consumul de zahar. Acesta trebuie folosit in cantitati moderate, astfel incat corpul se va obisnui si nu va mai cere atat de mult ca inainte. Acest lucru nu trebuie facut deodata, ci cu timpul.

Trebuie sa va faceti un obicei bun in a consuma cantitati mici.


Citeste si despre:

10 pericole alimentare Bolile renale cronice Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Dieta o2 Beneficiile consumului de alimente in stare naturala Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sucul de rodie imbunatateste sanatatea inimii Sindromul metabolic un important determinant al bolilor cardiovasculare Pot fi periculosi indulcitorii alimentari? Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Cei mai buni inlocuitori ai zaharului