Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Sport Med Center
Cand vorbim despre obezitatea la copii, consider ca exista vinovati in cazul cand nu sunt cauze medicale. Acestia sunt parintii. Da, ei sunt exemplul cel mai apropiat de copil si ei sunt si autorii construirii regimului igieno-dietetic al acestuia. Inca din primul an de viata, mama poate jongla cu alimentatia, in asa fel incat sa aiba un copilas care atunci cand implineste varsta de un an, sa nu depaseasca greutatea pe care ar trebui sa o aiba.
Nu trebuie sa il hranim cu fainoase in exces, trebuie sa urmarim sfaturile medicului pediatru pentru a respecta cantitatile si calitatea alimentelor. Si chiar daca nu pare, gimnastica pasiva din primul an de viata , este foarte importanta.
Ea se poate face atunci cand il schimbam, inainte de masa, oricand il pridem in perioada de veghe si bine dispus.
Apoi, cand copilul va creste, va trebui sa fim un exemplu pentru el. Noi vom fi cei pe care copilul ii va copia. Daca noi vom aplica un regim de viata echilibrat, acesta va fi copiat de cel mic.
Trebuie sa respectam mesele iar ele sa cuprinda alimente necesare organismului dar care nu ingrasa. Trebuie sa le ocolim, sa nu avem in frigider hrana bogata in calorii, sa nu avem dulciuri concentrate. In schimb, copilul ar trebui sa vada fructe si legume in casa, sa inteleaga importanta lor, si chiar daca sunt mici si nu pare, inteleg multe din sfaturile noastre.
Si daca le compunem mici povesti legate de fructe si legume, daca inventam povesti cu grasuti care sunt certati cu acestea dar sunt buni prieteni cu hamburgerii, dar in schimb sunt tinta glumelor colegilor referitoare la greutatea lor, ei vor intelege avantajele alimentatiei sanatoase. Si ce este mai placut decat sa ne bucuram atunci cand copilul nostru face sport, cand are rezultate in competitii, cand nu este atras numai de jocurile pe calculator sau de hrana din frigider?
Iata cateva sfaturi pentru ingrijirea copiilor
Din alimentatia zilnica, nu trebuie sa lipseasca lactatele sau derivate de lapte. Acestea aduc calciul si vitamina D atat de necesare cresterii. Fructele si legumele sunt si ele folositoare si pot fi consummate in cantitati generoase la varsta copilariei, atat ca atare cat si sub forma de sucuri ele crescand rezistenta organismului impotriva infectiilor.
Proteinele din carne ar trebui cosumate zilnic iar oul de doua sau trei ori pe saptamana. Acestea au rol in cresterea armonioasa a micutului organism. Grasimile in cantitati moderate, au rol antiviral, deci esential in lupta impotriva bolilor.
Orarul meselor trebuie respectat, nu se mananca in fata calculatorului sau televizorului dar nici in timp ce citim. Atmosfera va fi linistita, un mediu de familie adecvat contribuie la o buna digestie.
Alimentele vor fi mestecate de cca 20 de ori, iar masa se va intinde pe minimum 20 de minute. Nu invatati copiii sa manance in picioare, in graba, acest lucru nu ne permite sa stim exact cat am mancat. Cand se ia masa, trebuie sa se constientizeze acest lucru, mintea va fi indreptata catre aceasta indeletnicire pentru a nu manca in nestire, fara noima.
Parintii vor pune la dispozitia copilului o varietate de alimente sanatoase, sa aiba senzatia ca el alege, sa nu ii cream restrictii dar in acelasi timp sa aiba la dispozitie numai ce este sanatos.
Daca explicam copilului ca exercitiile fizice au numai beneficii, daca il sfatuim sa mearga la scoala pe jos si ii si explicam de ce, daca il indemnam sa faca sporturi din cele mai diverse, va creste in acest spirit si va avea numai de castigat. Nu trebuie sa omitem importanta expunerii la soare in orele premise, acest lucru ducand la depunerea calciului in oase.
De o importanta covarsitoare pentru viitorul copilului nostru este alimentatia pe care el o va consuma la scoala. Parintele va hotara daca va avea un viitor adult supraponderal sau nu.
Daca pentru gustarea de la scoala ii va da bani caci sigur este mult mai simplu pentru el, atunci copilul va decide pentru fast fooduri sau snackuri care sunt gustoase dar nocive.
Daca parintele va pierde cateva minute pregatind un sandvis in care va adauga si salata sau alte legume de sezon dar si carne pregatita in casa( piept de curcan, de pui) sau ton, sunca slaba care se gasesc in comert, sigur ca acest lucru va duce la un adult sanatos.
Trebuie sa ii gasiti copilului dumneavoastra alte tentatii decat cele alimentare, sa ii explicati ca trebuie sa manance ca sa traiasca si nu sa traiasca ca sa manance. De cele mai multe ori, parintii poarta intreaga responsabilitate a sanatatii copiilor lor. Ei depind de noi si nu invers.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.