Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala

Actualizat: 18 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cartofii mov sau violeti nu doar ca nu ingrasa, dar antioxidantii continuti de acestia ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cartofii sunt disponibili pe tot parcursul anului, desi recolta de cartofi este mai scazuta in perioada iernii. Exista mai multe soiuri de cartofi mov care fac parte din familia cunoscuta sub denumirea botanica de Solanum andigenum.

O portie zilnica de cartofi pot contribui la mentinerea sanatatii inimii. Acest lucru este valabil daca acestia nu sunt gatiti cu grasime (diverse tipuri de uleiuri, margarina, unt etc). Un studiu recent arata ca tensiunea arteriala a persoanelor care au consumat cartofi violeti gatiti la cuptor, de doua ori pe zi timp de o luna, a scazut cu 4-3% fara ca acestea sa castige in greutate. Cercetatorii afirma ca efectul de reducere al tensiunii arteriale se datoreaza concentratiei ridicate de antioxidanti care se gasesc in mod natural in cartofi.

Antioxidantii protejeaza organismul de molecule numite radicali liberi care pot deteriora celulele sanatoase. Prin procesul de prajire sunt distruse substantele sanatoase din cartofi. Atunci cand se refera la cartofi, oamenii au conceptia gresita ca acestia ingrasa, au un continut bogat de carbohidrati si multe calorii goale. Totusi, daca nu este prajit si este servit fara unt, margarina sau smantana, un cartof contine 110 calorii, zeci de fitochimicale sanataoase si multiple vitamine. Specialistii spera ca oamenii sa isi revizuiasca atitudinea fata de aceasta leguma care contine o varietate de fitochimicale potential benefice, la niveluri similare cu cele existente in broccoli, spanac si varza de Bruxelles.

Efectul surprinzator al cartofului

Au fost realizate mai multe studii recente ce au avut ca subiecti persoane supraponderale si obeze cu tensiune arteriala crescuta care au consumat sase-opt cartofi de dimensiuni mici (de marimea unei mingii de golf) cu coaja cu tot, de doua ori pe zi, ca parte normala a dietei, timp de patru saptamani. Rezultatele obtinute au aratat ca in cazul participantilor la studiu s-a redus tensiunea arteriala diastolica (care semnifica presiunea vaselor de sange in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului) cu o medie de 4,3% si tensiunea arteriala sistolica (desemneaza presiunea cardiaca generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe) cu 3.5%.

Cercetatorii considera ca efectul cartofilor violeti in mod special este asemanator cu cel al fulgilor de ovaz. Desi in cazul analizelor au fost utilizat cartofi violeti, cercetatorii considera ca efecte similare pot avea si cartofii albi sau de alta culoare. Rezultatele ar fi cu atat mai semnificative, intrucat desi unele dintre persoanele din cadrul studiului utilizau deja medicamente pentru controlul tensiunii arteriale au inregistrat deja o scadere suplimentara a tensiunii lor. Nu au fost semnalate alte modificari legate de greutatea corporala sau valorile colesterolului, ca urmare a adaugarii cartofului la dieta zilnica.


Citeste si despre:

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos? Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala Tensiunea arteriala Factori care modifica tensiunea arteriala Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine Tensiunea arteriala oscilanta si riscurile acesteia Dieta DASH pentru scaderea tensiunii arteriale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Alimente care pot scadea tensiunea arteriala Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA) Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Dieta cu ciocolata