Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman.
Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat.
Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni.
Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta.
Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar.
Mezelurile, de exemplu, contin foarte mult zahar si ar trebui evitate. Poti consuma in schimb carne rosie sau peste.
Nu te lasa pacalit de procentul mic de grasime continut de maioneza light sau iaurtul cu 0% grasime. Producatorii inlocuiesc grasimile extrase din produsele degresate cu o cantitate mai mare de zahar.
Cu ce alimente poti inlocui zaharul
Inlocuieste lingurita de zahar alb, rafinat, pe care o adaugi in cafea cu un cub de zahar brun, sirop de agave sau o lingurita de miere de albine.
Nu folosi zaharina, deoarece poate fi cancerigena. Alte alimente sanatoase sunt scortisoara, stafidele, zaharul de cocos si siropul de artar.
Esti mai fericit
Cercetatorii de la Universitatea din Montreal au descoperit ca zaharul produce reactii chimice similare cu drogurile. El induce doar pe moment o senzatie de buna dispozitie.
Cu cat consumi mai mult zahar o perioada mai indelungata, cu atat creste riscul de a dezvolta depresie.
Pielea este mai frumoasa
Zaharul alb rafinat accentueaza acneea si ridurile. Reducand consumul, tenul devine mai curat, mai neted.
Ficatul este mai sanatos, ai mai multa energie
Zaharul se metabolizeaza similar cu alcoolul, prin urmare el dauneaza ficatului.
Mai mult, zaharul este obositor pentru celulele responsabile de nivelul nostru de energie. Nu zaharul ne da forta si vitalitate, ci proteinele.
Diabetul zaharat
Aceasta boala incurabila afecteaza capacitatea pancreasului de a secreta insulina – hormonul care controleaza nivelul zaharului din sange. Diabetul este foarte periculos, deoarece afecteaza creierul, putand duce la coma.
Obezitatea
Milioane de persoane de pe glob se lupta in prezent cu obezitatea. Consumul exagerat de zahar stimuleaza secretia in exces a doi hormoni: insulina si grelina, hormoni care stimuleaza apetitul.
Insulina face parte din categoria hormonilor anabolizanti, care dau comanda organismului sa stocheze grasimi. Reducerea consumului de zahar te scapa de kilogramele in plus si poftele culinare.
Bolile cardiovasculare
Zaharul, prin stimularea secretiei de insulina, duce la inflamarea peretilor vasculari arteriali. Reducerea consumului scade riscul de boli coronariene, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala sau insuficienta cardiaca.
Consumul de zahar rafinat favorizeaza dezvoltarea si raspandirea tumorilor maligne, deoarece zaharul intoxica celulele, determinandu-le in final sa se inmulteasca anormal.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.