Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate.
O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele.
Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii.
Digestia alimentelor are loc in intestinul subtire, care este situat dupa de stomac. Alimentele sunt descompuse, iar nutrientii sunt absorbiti prin suprafata intestinului subtire si distribuite la restul corpului prin intermediul sistemului circulator.
Orice aliment care nu a fost digerat trece in intestinul gros (colon). Acesta reabsoarbe apa adaugata la produsele alimentare in procestul de digestie din intestinul subtire, iar resturile alimentare (reziduurile) sunt evacuate din organism sub forma materialelor fecale.
Atunci cand intestinul subtire este inflamat, simptom intalnit in cazul bolii Crohn, functia acestuia de a descopune alimentele si de a absorbi nutrientii nu este indeplinita, iar substantele nutritive trec in intestinul gros si apoi din organism. Acesta este unul dintre motivele potrivit caruia pacientii cu boala Crohn prezinta simptome de oboseala.
Totodata, pacientii cu aceasta afectiuni pot fi si subnutriti, deoarece organismul nu este capabil sa absorba cantitate ade nutrienti necesara. In plus, procesul de absorbtie al apei, care se desfasoara in intestinul subtire, poate fi afectat de inflamatie si poate provoca diaree si deshidratare.
O dieta complexa trebuie sa contina proteine si vitamine, in special: vitamina A, vitamina D, vitamina C, vitamina B 12 si acid folic, dar si alimente bogate in calciu, fier si zinc.
Pentru a asigura organismului toatete aceste substante nutritive trebuie sa adoptati o alimentatie diversificata cu alimente din toate cele 4 grupe alimentare de baza:
- carne si soia (proteine, fier, vitamina B12);
- produse lactate (calciu, vitamina D, vitamina A);
- cereale integrale (zinc);
- fructe si legume (calciu, vitamina C, B 12, zinc).
De asemenea, este indicat sa renuntati la condimente, deoarece aceasta agraveaza simptomele si disconfortul pacientilor cu boala Crohn. Din aceleasi motive se recomanda reducerea sau renuntarea la consumul de alcool. Pacientii care manifesta intoleranta la lactoza, vor evita produsele lactate.
Urmatorul tabel prezinta principalele surse de vitamine si minerale.
Nutrienti |
Surse alimentare |
Vitamina A | ficat, oua, lactate, ulei din peste, legume (mazare, spanac) |
Vitamina D | ficat, ulei din peste, produse alimentare fortificate (lapte, unt, cereale integrale) |
Vitamina C | fructe (citrice, banane, mere) |
Acid folic | ficat, sfecla, porumb, legume |
Vitamina B12 | carne, peste |
Calciu | branza, inghetata, lapte, iaurt, sardine |
Fier | carne rosie, peste, carne de pasare, oua |
Zinc | proteine animale (carne de vita, carne de pui), produse vegetale (tarate, mazare verde) |
Organismul uman are nevoie de proteine, vitamine, minerale si calorii pentru buna functionare zilnica. Deoarece boala Crohn poate reduce pofta de mancare trebuie sa serviti regulat principalele mese ale zilei, prevenind astfel malabsorbtia nutrientilor.
Evitati consumul de condimente si mirodenii deoarece agraveaza boala. Adresati-va unui medic nutritionist pentru a dezvolta un plan alimentar sanatos, care sa va asigura necesarul zilnic de energie si vitamine si minerale.
Nu consumati alcool! Reduceti consumul de alcool si renuntati la cocktail-uri, vin si bere cel putin atunci cand simptomele bolii sunt acute.
Boala Crohn nu poate fi vindecata prin adoptarea unor diete specifice ci doar controlata!
Plante medicinale
Plante medicinale cu proprietati antiinflamatorii: aloe vera, musetel si coada soricelului.
Alimente neindicate:
1. Alimente cu un continut ridicat in grasime deoarece declansarea simptomele abdominale - untul, margarina, sosurile, uleiul vegetal, snacks-urile procesate (biscuiti, prajituri), carnea, fast-food, unele produse lactate, alimentele prajite. Daca pacientul sufera de flatulenta sau diaree dupa ce a consumat alimente cu un continut ridicat in grasime exista riscul sa sufere si de sindromul de malabsorbtie.
2. Alimentele bogate in fibre pot provoca disconfort abdominal, in special diaree, deoarece acestea nu sunt digerate in totalitate si cand ajung in intestin declaseaza contractiile acestuia. Limitarea consumului de fibre in fazele acute ale bolii contribuie la controlarea simptomelor.
Alimente care agraveaza simptomele numai in cazuri izolate:
- Produsele lactate
- Alimentele picante
- Ciocolata
- Bauturile care contin cafeina (unele ceaiuri, cafeaua, unele bauturi carbogazoase)
- Bauturile alcoolice
- Anumite fructe si legume crude (broccoli, varza, mere, morcovi)
- Popcorn
- Fasolea
- Ceapa
- Indulcitorii artificiali (sorbitol, manitol)
- Alimentele bogate in grasimi (unt, carnea rosie, avocado, nuci, prajeli).
Daca fructele si legumele crude provoaca disconfort abdominal incercati sa le consumati fierte, sub forma de compoturi sau supe. De asemenea, este indicat ca identificati care sunt fructele si legumele care agraveaza simptomele si care nu.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.