Analiza sangelui din materiile fecale

Actualizat: 01 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Semnificatia sangelui in scaun


In mod normal, in materiile fecale ale omului nu se gaseste sange. Acesta poate aparea in cazul unor boli ale tubului digestiv care produc sangerari (hemoragii) cum sunt ulcerul gastric, ulcerul duodenal, enterita sau colita. Cand hemoragia este mare si provine din partea superioara a tubului digestiv (stomac, intestin), scaunul are un aspect negricios, din cauza digerarii sangelui respectiv.

Daca hemoragia provine din partea inferioara a intestinului (hemoroizi), atunci sangele nu este digerat si scaunul apare colorat in rosu. In cazurile in care hemoragia este mica (hemoragie oculta), chiar daca este permanenta, scaunul nu pare colorat si, in aceasta situatie, numai laboratorul poate preciza daca este sange in scaun.

Recoltarea probelor

In vederea acestei analize, persoana suspecta de hemoragie trebuie sa urmeze intocmai, timp de 3 zile regimul alimentar prescris de medic, compus din lapte, branza, fainoase si cartofi. Se vor elimina din alimentatie carnea de orice fel, ouale, legumele verzi si nu se va lua niciun medicament.

Dupa acest timp se va recolta o cantitate de materii fecale cat o nuca, care se va transporta la laborator intr-un recipient de material plastic. Materiile fecale nu trebuie sa fie in contact cu vase sau recipiente din fier.

Este recomandat ca persoanele care au hemoroizi ce sangereaza sa informeze de acest lucru pe medic, pentru ca in acest caz rezultatul analizei nu are nici o valoare. De asemenea, persoanele carora le sangereaza gingiile vor evita sa se spele pe dinti inainte de analiza, caci sangele inghitit poate modifica rezultatul analizei.


Citeste si despre:

Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Analize parazitologice si virusologice Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale Prezenta sangelui in scaun - cand trebuie sa ne alarmam? Analize medicale recomandate barbatilor peste 60 de ani Infectia cu Blastocystis hominis Cum alegi un laborator medical bun: 3 factori importanti Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Cum sa previi si sa tratezi sangerarile rectale Sangerarea rectala Sincopa vasovagala 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Infectia cu Helicobacter pylori Afectiuni ale aparatului genital feminin Analiza materialului seminal (spermograma)