Analiza sangelui din materiile fecale

Publicat: 10 August 2005
Autor: SfatulMedicului

Semnificatia sangelui in scaun


In mod normal, in materiile fecale ale omului nu se gaseste sange. Acesta poate aparea in cazul unor boli ale tubului digestiv care produc sangerari (hemoragii) cum sunt ulcerul gastric, ulcerul duodenal, enterita sau colita. Cand hemoragia este mare si provine din partea superioara a tubului digestiv (stomac, intestin), scaunul are un aspect negricios, din cauza digerarii sangelui respectiv.

Daca hemoragia provine din partea inferioara a intestinului (hemoroizi), atunci sangele nu este digerat si scaunul apare colorat in rosu. In cazurile in care hemoragia este mica (hemoragie oculta), chiar daca este permanenta, scaunul nu pare colorat si, in aceasta situatie, numai laboratorul poate preciza daca este sange in scaun.

Recoltarea probelor

In vederea acestei analize, persoana suspecta de hemoragie trebuie sa urmeze intocmai, timp de 3 zile regimul alimentar prescris de medic, compus din lapte, branza, fainoase si cartofi. Se vor elimina din alimentatie carnea de orice fel, ouale, legumele verzi si nu se va lua niciun medicament.

Dupa acest timp se va recolta o cantitate de materii fecale cat o nuca, care se va transporta la laborator intr-un recipient de material plastic. Materiile fecale nu trebuie sa fie in contact cu vase sau recipiente din fier.

Este recomandat ca persoanele care au hemoroizi ce sangereaza sa informeze de acest lucru pe medic, pentru ca in acest caz rezultatul analizei nu are nici o valoare. De asemenea, persoanele carora le sangereaza gingiile vor evita sa se spele pe dinti inainte de analiza, caci sangele inghitit poate modifica rezultatul analizei.


Facilitati de tratament

Servicii si oferte medicale

Servicii
specializate

Citeste si despre:

Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Analize parazitologice si virusologice Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale Solutii eficiente pentru afectiunile parului Medic laborator, MedLife: “Dupa vaccinare se efectueaza teste pentru determinarea anticorpilor anti-Spike” Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife Prezenta sangelui in scaun - cand trebuie sa ne alarmam? Infectia cu Blastocystis hominis Sangerarea rectala Anemia feripriva (prin carenta de fier) Sincopa vasovagala