Anxietatea si alimentatia

Actualizat: 30 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anxietatea si atacurile de panica pot fi declansate de situatii specifice, de tulburari psihice sau de alimentatie. Anumite produse alimentare sunt cunoscute pentru efectul relaxant pe care il au asupra creierului, iar altele pentru faptul ca pot induce anxietate sau nervozitate.

Exista o serie de alimente sau aditivi alimentari care determina cresterea nervozitatii, hiperactivitate, intensifica ritmul cardiac si pot declansa anxietatea.

Ce este anxietatea?

Persoanele care sufera de aceasta stare de spirit sunt ingrijorate, nelinistite, nervoase si tematoare. Anxietatea se manifesta mai ales atunci cand un individ a trait o situatie infricosatoare sau neplacuta. Cu toate acesta, afectiunea poate fi si parte a unor tulburari psihice (tulburarile de anxietate si de stres post-traumatic,etc.).

Cand o persoana se simte coplesita si nelinistita fara niciun motiv aparent, este posibil sa sufere de tulburari de anxietate.

Alimentele si anxietatea

Anxietatea poate fi atat un simptom al unora dintre bolile psihice, dar si o boala in sine. Multe dintre aceste conditii medicale necesita tratament care poate reduce simptomele anxietatii.

Exista alimente care pot ajuta la combaterea anxietatii, la prevenirea acceselor frecvente de hiperactivitate si nervozitate, care pot fi urmate de episoade de anxietate.

Alimentele care cauzeaza anxietate sau care trebuie evitate

Anxietatea este o reactie fiziologica normala care ajuta organismul sa faca fata situatiilor stresante. In timpul evenimentelor cu un nivel ridicat de stres, creierul elibereaza adrenalina, care declanseaza simptomele fizice si emotionale specifice anxietatii: ritm crescut al batailor inimii si al respiratiei, dureri in piept, tulburari de somn, stare accentuata de ingrijorare.

Cu toate acestea, persistenta anxietatii poate fi debilitanta si poate afecta in mod negativ calitatea vietii unei persoane. Anumite alimente si bauturi pot agrava anxietatea atunci cand sunt consumate cu regularitate.

Carbohidratii rafinati
Carbohidratii rafinati, cunoscuti si sub numele de carbohidrati rai, sunt bogati in zaharuri rafinate, au un numar ridicat de calorii si valori scazute din punct de vedere nutritiv. Printre acestea se numara produsele din faina alba si cele de fast-food.

Creierul are nevoie de un flux constant si stabil de zahar sau glucoza, in sange. Cu toate acestea, atunci cand se inregistreaza o scadere rapida a nivelului de zahar din sange, functionarea creierului este afectata. Prin acest proces se poate modifica drastic starea de spirit a unei persoane si se pot agrava simptomele de anxietate.

Cafeina
Cafeina este un drog psihoactiv care se gaseste in cafea, ceai, bauturi racoritoare si ciocolata. Fiind un stimulent al sistemului nervos central, cafeina provoaca nervozitate, afecteaza in mod negativ perceptia si are un impact important asupra somnului.

De asemenea, s-a dovedit ca aceasta substanta exacerbeaza starea de neliniste si simptomele caracteristice tulburarilor de panica.

Alcoolul
Fiind considerat un sedativ natural, multi oameni consuma in mod constant alcool pentru a se relaxa si pentru a diminua simptomele anxietatii. Este adevarat ca alcoolul scade anxietatea, dar acest lucru se intampla doar temporar. Odata ce alcoolul este metabolizat de catre organism, simptomele de anxietate se agraveaza. De fapt, s-a demonstrat ca cei care folosesc alcool pentru a ameliora simptomele anxietatii,pot transforma in dependenta acest obicei.

Alimente la care exista sensibilitate
Unele persoane sunt sensibile la anumite alimente si aditivi alimentari, iar consumul preponderent al acestora amplifica reactiile adverse care duc la anxietate. Printre aceste alimente se pot enumera: graul, porumbul si produsele lactate.

Pentru a se determina daca un individ este sensibil la un anumit produs alimentar sau aditiv, acesta va nota tot ce mananca si bea timp de o saptamana si va urmari cu atentie eventualele simptome. Acest lucru va fi de folos pentru a se decide daca anumite alimente ar trebui sau nu eliminate din dieta unei persoane.

Alimente cu un continut scazut de grasime
Cantitatile excesive de lactate cu un continut scazut de grasimi poate cauza un nivel ridicat de calciu. Calciul ar putea sa scada valorile magneziului, iar adrenalina va fi in crestere.

Sarea
Aportul de sare reduce potasiul din organism. Potasiul este necesar pentru buna functionare a sistemului nervos. Sarea creste tensiunea arteriala, fapt ce amplifica nivelul de stres care poate cauza anxietate.

Alimentele procesate
Aceste alimente de tip "instant" sunt pline de conservanti, arome artificiale si grasimi saturate. Organimsul uman nu este proiectat sa le metabolizeze si sa le sintetizeze in parametri optimi, de aceea, organismul va fi suprasolicitat.

Zaharul
Nu se va include prea mult zahar in dieta zilnica, pentru ca acesta priveaza organismul de multe substante nutritive importante. Deficitul de substante nutritive determina instalarea anxietatii. De asemenea, indulcitorii artificiali sunt cunoscuti ca fiind factori declansatori ai anxietatii.

Condimentele
Condimentele precum piperul iute, praful de chili, sofranul, praful de usturoi contin salicilati care accelereaza metabolismul si cauzeaza iritabilitate si nervozitate si, in cele din urma, anxietate.

Alimente recomandate in lupta cu tulburarile de anxietate

Se vor incerca mai multe tipuri de alimente si se va tine cont care dintre acestea pot declansa sau creste nivelul de anxietate.
Se vor evita produsele alimentare care contin cafeina, nicotina sau conservanti. Exista o varietate de alimente care s-a dovedit ca pot reduce nivelul de anxietate sau pot preveni atacurile de panica.

Alimente care contin grasimi bune
Serotonina este o substanta chimica cu rol de neurotransmitator al sistemului nervos central, care echilibreaza starea de spirit a unei persoane. Eliberarea serotoninei poate fi stimulata prin consumul de alimente care contin grasimi bune: nuci, ulei de masline si peste. Dupa consumarea acestor alimente, organismul va elibera mai multa serotonina.

Vitamina D
Aceasta se gaseste in mod natural in uleiul de peste si este adaugata in lapte. Este o vitamina foarte importanta in prevenirea atacurilor de anxietate sau, cel putin, in reducerea intensitatii lor. Cu toate acestea, vitamina D administrata sub forma de supliment nu va contribui la ridicarea valorilor acesteia din corpul unei persoane. Pentru a se ajunge la rezultatele optime, este necesara expunerea la soare de mai multe ori pe saptamana.

Acid folic
Considerat drept hrana pentru creier, acidul folic este esential pentru functionarea corecta a creierului. Cercetarile au demonstrat ca deficitul de acid folic poate cauza anxietate, oboseala si depresie. De aceea este esential sa se consume suficient acid folic, care se gaseste in forma naturala in spanac, varza, paine, cereale integrale, fasole si fructe uscate.

Vitaminele B
Vitaminele B1, B3, B6, si B12 sunt esentiale pentru cei care sufera de anxietate. Creierul si corpul au nevoie de surse constante si cantitati suficiente din aceste vitaminte pentru a se asigura un echilibru la nivelul sistemului nervos si pentru reglarea productiei hormonale. Aceste vitamine pot fi gasite in fasole uscata, cereale integrale, peste, carne de porc, oua si produse lactate.


Citeste si despre:

Alimentatia sanatoasa Pericolele tulburarilor de alimentatie Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa Combateti oboseala prin alimentatie Informatii esentiale despre tulburarile de anxietate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II Anxietatea - cum iti afecteaza viata? Simptomele si tratamentul tulburarilor de anxietate Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol Scapa de panica si anxietate