10 alimente hipercalorice ale primaverii

Actualizat: 16 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati.

Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile.

Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora.

Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile.

Cu putina atentie si informare, putea evita capcanele calorice si ne putem recapata sau mentine forma fizica.

Pentru a evita pericolele alimentare care pot sa existe in perioada primaverii, specialistii ne fac anumite recomandari cu privire la ce trebuie evitat, astfel incat sa ne pregatim corpul de plaja sau daca nu, cel putin de hainele sumare ale verii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Top 10

Top 10

Inghetata

Imediat ce vremea da semne de ameliorare si temperaturile devin pozitive, inghetata pare a fi preferata tuturor. Si cu cat iarna a fost mai lunga si mai rece, cu atat si pofta parca este mai mare. Daca nu suntem atenti, insa, caloriile inghetatei pot deveni periculoase si, cupa dupa cupa, se adauga la greutatea finala.

Daca insa ne este greu sa ne abtinem, cel mai bine ar fi sa renuntam la cornete, la ciocolata, la extra-toppinguri sau la alte dulciuri pe care le putem combina cu inghetata si sa alegem doar o cupa din sortimentul nostru preferat.

Specialistii sunt de parere ca ar fi chiar mai bine daca am consuma doar iaurt inghetat in loc de inghetata, mai ales ca exista si sortimentul degresat. Mai nou, pe piata a aparut si inghetata degresata, insa daca pretul ne impiedica sa o cumparam, putem recurge foarte usor la iaurtul inghetat.

Este bine si pentru sanatatea noastra si pentru greutate, dar si pentru portofel! Astfel de inghetate putem prepara si acasa, daca tinem iaurtul (simplu sau cu fructe) in congelator pentru mai multe ore.

Hot-dog

Fie ca preferam un hot-dog atunci cand ne plimbam prin parc, mergem la film sau la stadion, un hot-dog nu vine niciodata singur! Mustarul, ketchup-ul, chilli, paine, toate sunt elemente care adauga acestei gustari mici si aparent nevinovate un numar extra de calorii.

Specialistii insista ca daca dorim un astfel de produs, cel mai bine ar fi sa il luam fara mustar sau alte condimente si sa ne limitam la unul singur, deoarece nu doar carbohidratii sau lipidele pot fi problematice, dar si continutul crescut in sodiu.

Ciocolata

Primavara avem foarte multe ocazii sa mancam ciocolata. Fie ca primim sau oferim ciocolata de Martisor, de Ziua Femeii, de Paste, prezenta ei constanta ne face sa poftim si sa cedam tentatiei. Si nu ne limitam doar la o bucatica... uneori mancam chiar o tableta sau o cutie intreaga. Nu este suficient sa ne scuzam prin faptul ca mancam ciocolata neagra sau ciocolata alba.

Acestea au efecte benefice, doar daca sunt consumate in cantitati moderate, nu daca “devoram” un intreg iepuras de ciocolata. Ciocolata neagra poate fi recomandata in cantitati limitate, de exemplu 50 de grame pe zi.

Daca aceasta cantitate este depasita, surplusul se va transforma in calorii ce vor fi depozitate. Grasimile si zaharul in plus vor anula efectele pozitive ale antioxidantilor din ciocolata neagra.

Gustarile intre micul dejun si pranz

Micile gustari intre micul dejun si pranz sunt destul de populare in aceasta perioada, insa pot avea un efect important asupra dietei si kilogramelor in plus. Astfel de gustari sunt alcatuite de obicei din sendvisuri, ce contin branza, unt, smantana, sau maioneza, sau din produse de patiserie. Chiar daca nu sunt servite in portii mari, astfel de produse pot avea in timp un efect cumulativ.

Cel mai bine ar fi sa inlocuim aceste gustari hipercalorice cu cele sanatoase care nu se vor simti la numaratoarea calorica. Batoanele din cereale integrale, fructele sau chiar salatele de legume sunt alternative foarte bune, iar cum primavara apar salatele, acestea sunt si la indemana.

Sosuri, dressinguri

Sosurile si dresingurile, maionezele si untul nu au ce cauta nici pe cele ma sanatoase alimente daca ne dorim sa scapam de kilogramele in plus, iar daca le adaugam salatelor, atunci valoarea lor calorica va creste foarte mult, foarte repede.

Asa ca, daca dorim sa combinam sosuri cu margarina, daca preferam capsuni cu frisca sau asezonam salata cu sosuri speciale (adesea continand maioneza), nu doar reducem efectele benefice ale consumului de legume proaspete, dar crestem valoarea calorica a fiecarui aliment in parte.

Pentru a nu aparea probleme din punctul de vedere al caloriilor, cel mai bine este sa alegem variantele light ale sosurilor noastre preferate, iar daca acestea nu sunt disponibile, sa le inlaturam cu totul din meniu.

Bauturi de sezon

Pe masura ce vremea sa incalzeste, terasele se redeschid, cheful de viata revine si el si placerea de a iesi cu prietenii este si ea mai mare. Fie ca este vorba de savurarea unui cocktail intr-o zi frumoasa, sau a unui shake in timpul unei plimbari in parc, astfel de bauturi pot aduce importante calorii la numarul total si, in final, pot influenta negativ greutatea.

Ele sunt cu atat mai periculoase cu cat caloriile sub forma lichida se acumuleaza mult mai repede comparativ cu altele. Este foarte important sa stim ce contine fiecare bautura pe care o consumam ca sa putem ulterior limita produsele periculoase. Altfel, unele din aceste bauturi pot aduce, fara sa ne dam seama, sute de calorii in plus.

Deserturi

Cu cat un desert este mai complex din punct de vedere gastronomic, adica are si ciocolata, si nuci, si frisca, si creme si arome si vanilie si multe, multe alte ingrediente care ii sporesc gustul si ne imbie mirosul, cu atat se transforma mai degraba in bombe calorice. Cu siguranta orice miroase foarte bine, este insiropat si foarte colorat este si foarte bogat in calorii, zahar si carbohidrati ce vor cantari greu.

Sfatul specialistilor: in acest sezon, in care fructele proaspete sunt atat de variate si sunt la indema tuturor, deserturile ar trebui sa fie alcatuite mai degraba din fructe si mai putin din produse ce contin zahar rafinat.

Salate cu maioneza

Salatele incarcate cu sosuri cu maioneza, cum ar fi salatele de cartofi, sau salatele de pui sunt solutii foarte utile pentru picnicuri, gustari in aer liber, sunt disponibile gata facute in majoritatea supermarketurilor sunt ambalate corespunzator si ca urmare pot fi luate oriunde. Ce uitam insa de cele mai ulte ori este numarul caloriilor pe care astfel de preparate le contin.

Chiar daca sunt ambalate in cutii ce par destul de mici, continutul lor din punct de vedere al caloriilor si principiilor nutritionale trebuie sa ne avertizeze cu privire la efectele asupra organismului.

Ar trebui de asemenea sa evitam si crutoanele sau branzeturile grase. In cazul in care nu dorim sa renuntam la ele, specialistii ne recomanda sa alegem variantele cu maioneza light, sau chiar sa incercam sa preparam noi insine astfel de salate.

Asa putem inlocui toate ingredientele care pot avea efecte negative asupra greutatii si putem alege sosuri pe baza de ierburi proaspete, putem adauga mustar, si putem pune in salata si alte legume ce ii vor da valoare nutritionala, fara sa ii creasca periculos de mult numarul de calorii.

Mazarea, strugurii, bucatile de pui, toate sunt ingrediente ce pot face o slata nu doar deosebita, dar si proaspata, naturala si sanatoasa. Astfel, continutul in lipide este semificativ scazut, dar aroma se mentine intacta sau este chiar imbunatatita.

Daca dorim si sugestii pentru un fel principal, parerea nutritionistilor este ca si aici trebuie sa mentinem preferintele cat mai simple. Fara sosuri complicate, fara ingrediente grele si grase.

Primavara ne ofera o sansa de care trebuie sa profitam daca dorim sa dam jos kilogramele acumulate in perioada iernii: salatele, fructele si legumele proaspete, pe care le putem consuma alaturi de carnuri usoare, cum ar fi pestele sau carnea de pui.

Hamburgeri

Una din activitatile preferate de foarte multi dintre noi atunci cand vine primavara si avem parte de zile insorite, este iesitul la gratar. Fie ca iesim cu prietenii in weekend sau in zilele de sarbatoare, cert este ca vremea frumoasa din aceasta perioada ne ofera de multe ori acest prilej. Gratarul poate fi unul din factorii care influenteaza de multe ori greutatea noastra, in functie de ce punem pe el.

Astfel, ne poate ajuta sa ne mentinem sau sa slabim, daca alegem sa frigem piept de pui, peste sau legume, si putem creste in greutate daca il incarcam cu costite, sunca, jambon, bacon, hamburgeri, mici, carnati.

Ne putem bucura de timpul petrecut cu prietenii si daca ne pregatim carne slaba, fructe si legume, la sfarsit nu trebuie sa calculam nici foarte multe calorii.

Nuci de cocos

Nuca de cocos poate fi un fruct usor de consumat, delicios, pe care il putem integra in numeroase combinatii, fie ca este vorba de feluri principale, deserturi sau bauturi. Tousi, nuca de cocos contine un procent ridicat de grasimi saturate, iar 30 de grame de fruct pot avea chiar pana la 130 de calorii si 8 grame de lipide. Pentru un fruct un astfel de calcul este impresionant!

Si ar trebui sa ne determine sa nu ne mai grabim sa il cumparam atunci cand dorim un fruct exotic la masa. Nuca de cocos este periculoasa si consumata ca fulgi, dar daca mancam un fruct intreg (sau chiar si jumatate), caloriile pot creste atat de repede incat nici nu ne dam seama cum ajungem sa luam kilograme in loc sa le dam jos.

Sfatul specialistilor in astfel de cazuri? Indicat este sa ne tinem la distanta de nuca de cocos si de produsele care o contin. Cum nu putem alege variante light ale ei, cel mai sigur este sa o taiem complet de pe lista produselor care ne indulcesc primavara.


Citeste si despre:

Ameliorarea asteniei sau oboselii de primavara Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Topul alergiilor de primavara Alimente care combat astenia de primavara Curatenia de primavara pentru o casa sanatoasa Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate 8 produse de ingrijire a pielii de care aveti nevoie primavara Sfaturi utile pentru controlul alergiilor de primavara Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara 9 alimente recomandate cand aveti gripa