Imunitatea organismului la inceputul primaverii

Actualizat: 06 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Primavara, odata cu renasterea naturii, aduce si numeroase neplaceri legate de intensificarea unor afectiuni sezoniere, iar virusurile si bacteriile se multiplica si actioneaza mai agresiv fata de celelalte perioade ale anului.

Persoanele cele mai frecvent expuse sunt varstnicii care prezinta numeroase comorbiditati asociate, dar si copiii, fie bebelusi, fie cei care merg in colectivitati. Nu sunt excluse nici persoanele cuprinse intre 20-50 de ani, care aparent sunt sanatoase, dar din diverse cauze fac forme severe de viroze respiratorii.

Femeile care au un stil de viata mai agitat, un regim alimentar haotic si un mediu de lucru mai stresant sunt destul de expuse in aceasta perioada, iar sistemul imunitar nu face fata agresiunii virale sau bacteriene si dobandesc tot felul de viroze sau pneumonii care, in cazurile grave, necesita spitalizare.

Cauzele scaderii imunitatii

Posibilele cauze ale scaderii imunitatii sunt reprezentate de afectiuni precum:

nevaccinarea antigripala;

• consumul excesiv de antibiotice fara prescriptia medicului specialist;

stresul si surmenajul - persoanele care au un loc de munca solicitant si lucreaza peste 10 ore pe zi se imbolnavesc mai repede;

obezitatea prezinta un factor negativ asupra organismului si starii de sanatate, prin ingreunarea respiratiei si oxigenarea insuficienta a sangelui;

• dieta nesanatoasa face ca organismul sa sufere de anumite deficite care duc la avitaminoza pe termen lung;

consumul excesiv de alcool dauneaza asupra sistemului imunitar prin scaderea productiei de limfocite T, responsabile de productia de anticorpi, denumiti si soldateii organismului;

• fumatul si consumul de cafea determina scaderea apetitului sau chiar amanarea meselor principale;

• umiditatea, vantul si variatiile de temperatura intensifica cefaleea, durerile de gat, tusea, durerile articulare si aparitia pielii uscate.

Principalele afectiuni

1. Gripa si raceala cele mai comune afectiuni ale iernii si se manifesta prin aparitia guturaiului, dificultatilor de respiratie, tusei semiproductive, seci sau iritative, congestiei nazae, rinoreei sero-mucoase sau muco-purulente, febrei, frisoanelor, vertijului, oboselii si cefaleei la unele persoane.

Toate aceste semne nu trebuie ignorate sau tratate din proprie initiativa acasa, ci trebuie relatate unui medic, pentru a se initia un tratament corect, in functie de afectiune.

Daca este vorba despre o viroza respiratorie, atunci tratamentul va fi simptomatic, atat pentru durerile in gat, cat si pentru combaterea febrei sau a tusei de orice natura. Se recomanda administrarea de vitamina C, lichide calde, supe si alimente cat mai consistente.

Tratamentul se efectueaza la domiciliu, sub supraveghere medicala periodica pe durata tratamentului, iar daca evolutia este una nefavorabila se face internare.

Repausul si relaxarea au un rol important pe perioada convalescentei si grabesc vindecarea.

2. Bronsita si astmul sunt afectiuni care se reactiveaza in acest sezon. Pentru a evita o criza de astm este indicat sa respectam tratamentul deja initiat, sa evitam spatiile aglomerate si sa consultam medicul daca observam ca respiratia sufera modificari.

3. Amigdalita, laringita si faringita au de obicei un debut brusc, cu aparitia durerilor suparatoare de gat, inclusiv la inghitirea unor bauturi sau alimente si care necesita o atentie deosebita, mai ales in cazul copiilor care nu stiu sa zica ce ii doare.

Tratamentul este unul relativ simplu, bazat pe antiseptice orale, sub forma de spray sau comprimate de supt si antiinflamatoare, pentru a reduce congestia faringiana.

Daca amigdalita este pultacee, cu depozite purulente, iar starea pacientul se inrautateste, se initiaza un tratament cu antibiotic si se recomanda efectuarea unui exsudat faringian, fie inainte de tratament, fie la o saptamana dupa finalizarea lui, pentru a depista bacteria cauzatoare.

4. Ulcerul gastric sau duodenal se poate reacutiza in aceasta perioada a anului. De cele mai multe ori, aceste reacutizari tin de alimentatie, fumat, alcool, stres si poate si accentuat de unele infectii virale sau bacteriene contractate pe fondul unui deficit imun.

Recomandarile tin de modul de alimentatie, de antiemetice daca exista greata si varsaturi si de antiulceroase si antiacide, care reduc aciditatea sucului gastric si formeaza o bariera protectoare asupra mucoasei stomacului.

5. Insuficienta cardiaca, prezenta in special la batrani, este un real pericol in aceasta perioada, deoarece inima trebuie sa se adapteze climatului si, adesea, intervin oscilatii ale tensiunii arteriale.

6. Afectiunile reumatice, in special artrita, poate duce la aparitia sensibilitatii crescute la nivelul articulatiilor afectate. Sunt indicate medicamentele antialgice, baile cu apa mai fierbinte, acupunctura, evitarea expunerii la frig si aportul suplimentar de calciu, vitamina D3, vitamina B si C.

Concluzii

Sunt recomandate plimbarile in aer liber si exercitii fizice, cel putin 30 de minute in fiecare zi. De asemenea, nu este indicata purtarea unor haine stramte sau prea groase.

Nu trebuie sa uitam nici de progamul meselor principale, suplimentandu-ne alimentatia cu fructe si legume proaspete, care sa ne asigure necesarul de energie.


Citeste si despre:

Diferenta dintre alergie si raceala Varicela Meningita - cauze, simptome, tratament Frigul, o cauza reala a racelii si gripei? Rinita alergica sezoniera Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Virusul sincitial respirator Cum sa facem fata alergiilor verii Alergenii din aer Astenia de primavara, pericol pentru silueta