Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara

Actualizat: 13 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In timpul primaverii, majoritatea oamenilor sunt foarte vulnerabili la unele dintre bolile frecvent intalnite.

Pentru ca organismul nostru sa fie puternic si sa nu manifeste aceste afectiuni, fiecare persoana trebuie sa manance cat mai multe produse alimentare sanatoase.

Cand este recomandat un anumit tip de dieta?

- Pentru a evita raceala si gripa este recoamndat sa se consume cat mai multa apa. Dupa iarna si pe parcursul primaverii, exista intotdeauna multi bolnavi care sufera de gripa care implica simptome de genul dureri de cap, obstructie nazala, secretii nazale, tuse, etc.

In astfel de cazuri, se recomanda sa se urmeze o dieta bogata in lichide, dar si in substante nutritive dar fara grasimi. Indicat ar fi sa se consume cat mai putina mancare, sa se evite carnea de oaie care este nu este tocmai sanatoasa, unele dintre boli fiind agravate de dietele in care este inclusa carnea de oaie.

- In cazul in care suferi de tuse si astm trebuie sa urmati o dieta usoara. Primavara este sezonul pentru aparitia bronsitei, astmului si pneumoniei. Acest pericol este valabil mai ales in situatia persoanelor in varsta si a copiilor, acestia fiind mult mai vulnerabi la dezvoltarea pneumoniei.

Daca doriti sa preveniti aceste boli, ar trebui sa urmati o dieta usoara dar bogata in nutrienti. Puteti mari in mod corespunzator aportul de proteine, vitamine, legume si fructe.

- Pentru a preveni bolile care afecteaza sistemul respirator trebuie sa consumati cat mai multe fructe suculente. Pacientii cu faringita de multe ori isi simt caile respiratorii uscate si manifesta mancarimi in gat.

In astfel de cazuri, acestia pot consuma anumite fructe zemoase cum ar fi perele, portocalele, etc. Ulcerul cavitatii bucale este asociat cu temperatura uscata din timpul primaverii, dieta sau lipsa de fructe, legume si vitamine. In general, suplimentarea vitaminelor din grupul B (vitamina B2 si acidul folic) si consumul de cereale si legume proaspete pot ajuta la vindecarea bolilor.

- Cand apare mancarimea pielii se vor manca mai multe alimente bogate in vitamina A. Cele mai frecvent intalnite boli de piele din timpul primaverii includ dermatitele, dermatita fotosensibila, urticaria si pruritul pielii. In astfel de cazuri, este recomandat sa mancati cat mai multe alimente bogate in vitamina A, dar mai ales morcovi.

In acelasi timp, puteti sa consumati seminte de lotus, crin, ciuperci si orez impreuna, sub forma de terci. Acestea nu doar ca vor elimina uscaciunea corpului dar vor mentine si pielea sanatoasa.

- Persoanele care sufera de ulcer perforat trebuie sa includa in dieta zilnica alimente usor de digerat. In timpul primaverii, metabolismul organismului uman se va accelera si secretia de suc gastric va creste.

Acest lucru poate duce la aparitia cu usurinta sau recidiva ulcerului gastrointestinal, care poate provoca ulcer perforat. Ca atare, oamenii care sufera deja de ulcer trebuie sa acorde o atentie cu atat mai mare consumului de alimente usor de digerat si sa evite condimentele si alimentele prajite.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Dieta cu ciocolata Dieta Sonoma Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Dieta pentru detoxifierea de primavara Scaderea in greutate: exista o dieta ideala? 5 motive de a include cartofii in dieta Dieta cu zmeura Dieta pentru hipoglicemie Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Dieta Perricone
Cere sfatul medicului ×