Benzodiazepina

Medicament utilizatat in principal, in tratarea anxietatii si insomniei.

Indicatii si contraindicatii - benzodiazepinele, care au un efect anxiolitic, sunt utilizate ca sedative psihice; ele diminueaza anxietatea sub diferitele ei aspecte (tensiune psihica, emotivitate, inhibitii psihologice), tulburarile psihosomatice, agitatiile psihiatrice. Unele dintre ele sunt prescrise special impotriva insomniei. In plus, benzodiazepinele sunt utile si in anestezie, pentru a atenua contracturile musculare, si in cursul tetanosului.
Contraindicatiile sunt insuficienta respiratorie si miastenia. Ca si oricare asociere cu alte substante deprimante ale sistemului nervos central (alcool, psihotrope, de exemplu).

Administrarea - Se face oral sau, pentru urgentele ca angoasa acuta, pe cale injectabila.

Efecte nedorite - Toxicitatea benzodiazepinelor este in ansamblu slaba. Dar unul dintre efectele nedorite cele mai grave, desi rar, este aparitia unei toxicomanii: subiectul este constrans sa urmeze consumarea medicamentului din cauza aparitiei unor tulburari grave atunci cand este oprita folosirea lui. Un alt efect periculos pentru conducatorii de vehicule: somnolenta. Se mai poate observa si o oboseala, ca si eruptii cutanate.

Citeste si despre:

Benzodiazepine Deprimante ale SNC Passiflora si valeriana - beneficii asupra sanatatii Combinatii periculoase de medicamente Meprobamat Boala membrelor nelinistite Abuzul de narcotice Metaqualona Sindromul neuroleptic malign Mioclonia nocturna (tulburarea de miscare periodica a membrelor)
Cere sfatul medicului ×