Supradozajul nicotinic – se poate muri de la prea multe tigari?

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Supradozajul nicotinic, din ce in ce mai intalnit


Nicotina este substanta ce se gaseste in mod natural in planta de tutun si care se face responsabila de dependenta fata de tigari si produse derivate, precum tigarile electronice. Pana in ultimii ani, supradozajul cu aceasta substanta a fost o situatie relativ rara, fiind intalnita in special in cazul expunerii prelungite la insecticide bogate in nicotina. In schimb, popularitatea obtinuta de tigarile electronice a dus la o crestere a procentului referitor la supradozajul nicotinic.

Atat adultii, cat si copiii pot fi afectati de nicotina, dar cateva studii au ajuns la concluzia ca numarul de efecte secundare grave apar in special in randul copiilor.

Surse de nicotina

Chiar daca multe persoane se gandesc la tigari atunci cand se face referire la nicotina, acestea nu reprezinta singurele surse. Astfel, se regasesc:

- tigarile;
- trabucurile;
- tigarile electronice;
- nicotina lichida;
- guma de mestecat cu nicotina;
- plasturi cu nicotina;
- tutun (tabac) pentru tigari;
- tutun de mestecat;
- tutun pentru pipa;
- insecticide;
- planta de tutun.

Manifestarile supradozajului nicotinic

Intoxicatia cu nicotina tinde sa apara in doua etape. In primele 15-60 de minute de la expunere, simptomele sunt asemanatoare cu efectele stimulatoarele ale nicotinei. Astfel, persoana in cauza poate experimenta:

- cantitati crescute de saliva (hipersalivatie);
- senzatie de greata si chiar varsaturi;
- dureri de stomac;
- pierderea apetitului alimentar;
- deshidratare;
- iritatie corneana;
- dureri de cap;
- ameteli;
- tremor;
- anxietate si neliniste;
- confuzie;
- transpiratii;
- tuse;
- cresterea frecventei cardiace (tahicardie);
- cresterea frecventei respiratorii (tahipnee);
- hipertensiune arteriala.

In urma acestei etape, corpul incepe sa revina la normal. Efectele depresoare ale nicotinei apar in cateva ore, incluzand:

- scaderea tensiunii arteriale;
- reducerea ritmului cardiac;
- respiratie superficiala;
- diaree;
- fatigabilitate;
- slabiciune;
- paloare.

In cazuri extreme pot sa apara urmatoarele simptome:

- convulsii;
- coma;
- dificultati de respiratie, chiar insuficienta respiratorie.


Supradozele severe survenite in urma consumului de nicotina sunt rare, dar exista. Ele trebuie luate in calcul, deoarece au un real potential de a produce decesul persoanei in cauza.

Cauzele supradozajului nicotinic?

Intoxicatia cu nicotina este, in esenta, cauzata de supraexpunerea la nicotina. Acest lucru se poate intampla prin numeroase mecanisme, precum inhalarea, ingestia sau absorbita cutanata sau oculara. Tigarile electronice si nicotina lichida sunt principalele cauze responsabile pentru majoritatea cazurilor de supradozaj nicotinic.

Conform cercetarilor din domeniu, numarul cazurilor de supradozaj nicotinic este din ce in ce mai mare. Cateva studii releva faptul ca in anul 2010, doar in Statele Unite ale Americii, intoxicatia cu nicotina aparea o data pe luna. In schimb, in anul 2014 frecventa a ajuns la 215 cazuri pe luna.

Un semnal de alarma este tras si cu privire la numarul de copii ce sufera acest efect secundar. Cele mai multe cazuri sunt corelate cu tigarile electronice. Vaping-ul sau fumatul de tigari electronice este din ce in ce mai frecvent, mai ales datorita aromelor numeroase cu care vine la pachet. Adolescentii sunt frecvent incantati de a fuma in acest mod, fara a tine cont de efectele secundare asociate.

Exista si alte metode prin care nicotina poate patrunde in organism, precum plasturii sau guma de mestecat. Trebuie cunoscut faptul ca tutunul de mestecat sau guma de mestecat cu nicotina elibereaza cantitati mult mai mari de nicotina decat fumatul in sine.

De asemenea, chiar si persoanele care recolteaza plantele de tutun sau care lucreaza in fabricile de prelucrare ale acestei plante pot dezvolta supradozaj nicotinic prin expunere prelungita la substanta activa.

Care este doza letala de nicotina?

Supradozajul cu nicotina depinde de factori multipli, precum greutatea corporala si sursa din care provine nicotina. Cercetatorii au indicat frecvent ca doza letala de nicotina este, in cazul adultilor, de 50-60 mg.

Se considera ca o tigara contine aproximativ 13 mg de nicotina (chiar si pana la 32 de mg), din acest motiv fiind oferite avertismente cu privire la fumatul consecutiv a mai multe tigari.

Cu toate acestea, rata mortalitatii din cauza intoxicatiei cu nicotina este extrem de scazuta, unele cercetari ajungand sa ofere informatii diferite cu privire la doza letala. Astfel, se afirma ca, in realitate, este nevoie de 500-1000 mg de nicotina pentru uciderea unui adult.

Copiii sunt mult mai sensibili la efectele nicotinei, consumul unei singure tigari putand produce simptomele supradozajului.

Alte efecte ale nicotinei

Nicotina afecteaza organismul intr-o varietate de moduri. Aceasta functioneaza atat ca sedativ, cat si ca stimulent si are efecte asupra inimii, hormonilor si a sistemului digestiv. In afara de riscul de intoxicatie cu nicotina, aceasta substanta poate produce dependenta. Astfel, multe persoane care renunta la nicotina pot experimenta simptome ale sevrajului, precum:

- anxietate;
- pofte;
- depresie;
- dificultati de concentrare;
- iritabilitate.

Nicotina este cu atat mai daunatoare cu cat se administreaza cantitati mai mari. In plus, produsele ce contin nicotina mai includ si alte substante chimice care dauneaza sanatatii, precum gudronul.

Optiuni de tratament

Tratamentul supradozajului nicotinic este instituit, de obicei, in spitale. Optiunile de tratament variaza in functie de cantitatea de nicotina administrata, dar si de simptomele experimentate. De exemplu, carbunele activat poate fi utilizat pentru a lega nicotina din stomac si pentru a o elimina din organism.

In cazul in care persoana in cauza are dificultati de respiratie pot fi utilizate metode alternative pentru a furniza oxigenul necesar. Alte tratamente de sustinere, inclusiv medicamentele, sunt folosite pentru a gestiona convulsiile, tensiunea arteriala anormala si aritmiile cardiace.

In cazul in care se suspecteaza ca cineva sufera de supradozaj nicotinic, este foarte importanta solicitarea asistentei medicale de urgenta. Instructiunile primite de la personalul medical sunt esentiale si trebuie urmate cu strictete.

De asemenea, persoana bolnava nu trebuie fortata sa vomite sau sa consume lichide, iar in cazul nicotinei absorbite prin piele se recomanda clatirea cu apa a zonei afectate pentru 15 minute.

Preventie

La fel ca in cazul altor afectiuni, prevenita este extrem de importanta. Cea mai eficienta metoda de a preveni intoxicatia cu nicotina consta in oprirea utilizarii produselor ce contin aceasta substanta, cel mai frecvent tigarile. Alte masuri de protectie includ:

- protejarea pielii atunci cand se utilizeaza nicotina lichida;
- depozitarea produselor cu nicotina departe de copii si animale de companie;
- eliminarea corecta a produselor cu nicotina, inclusiv a pachetelor goale de tigari sau a mucurilor de tigara (se estimeaza ca un muc de tigara contine 6 mg de nicotina).
- persoanele care doresc sa renunte la fumat, dar si cele care doresc sa utilizeze alte produse cu nicotina ar trebui sa solicite mai multe informatii de la un medic. Acesta poate oferi toate detaliile cu privire la aceste produse, expunand toate efectele secundare asociate.

Perspectiva

Perspectiva cu privire la persoanele ce sufera de supradozaj nicotinic variaza in functie de cantitatea de nicotina administrata, dar si de rapiditatea cu care este oferit tratamentul.

Cu cat tratamentul este mai rapid, cu atat recuperarea este mai buna, fiind lipsita de efecte pe termen lung. Cu toate acestea, trebuie cunoscut faptul ca nicotina poate duce si la efecte secundare extrem de grave, inclusiv decesul.

Bibliografie:

E-cigarettes and liquid nicotine. (n.d.). http://www.aapcc.org/alerts/e-cigarettes/
Lavoie, F. W. & Harris, T. M. (1991, May-June). Fatal nicotine ingestion. The Journal of Emergency Medicine, 9(3), 133-136. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/073646799190318A
Mayer, B. (2014). How much nicotine kills a human? Tracing back the generally accepted lethal dose to dubious self-experiments in the nineteenth century [Abstract]. Archives of Toxicology, 88(1), 5-7. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00204-013-1127-0/fulltext.html
Micromedex solutions. (n.d.). at: https://www.micromedexsolutions.com/home/dispatch
New CDC study finds dramatic increase in e-cigarette-related calls to poison centers. (2014, April 3). https://www.cdc.gov/media/releases/2014/p0403-e-cigarette-poison.html
Nicotine. (2014, December 4). https://www.cdc.gov/niosh/idlh/54115.html
Smolinske, S. C., Spoerke, D. G., Spiller, S. K., Wruk, K. M., Kulig, K. & Rumack, B. H. (1988, January). Cigarette and nicotine chewing gum toxicity in children [Abstract]. Human Toxicology, 7(1), 27-31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3346035
Snus - the Swedish experience. (n.d.). http://www.who.int/tobacco/framework/public_hearings/swedish_match_ab.pdf
Volkow, N. D. (2011, November 2). Epigenetics of nicotine: Another nail in the coughing [Abstract]. Science Translational Medicine, 3(107), 107ps43. http://stm.sciencemag.org/content/3/107/107ps43


Citeste si despre:

Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”? Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux Intoxicatia cu alcool Anxietatea si depresia Privitul indelung la televizor poate provoca boli neurologice? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Excesul de mancare poate fi daunator organismului Surse vegetale de fier Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala Excesul de fructe si cresterea in greutate Beneficiile renuntarii la fumat