Tigara electronica - avantaje si dezavantaje

Actualizat: 19 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tigara electronica este un subiect controversat. Inca de la aparitia acesteia pe piata, tigara electronica a fost perceputa ca o alternativa sanatoasa la tigarile normale, asigurand utilizatorului aceeasi cantitate de nicotina, cu diferenta ca substantele din vaporii inhalati nu sunt la fel de toxici precum cei din tigarile normale.

Cu toate acestea, nu sunt inca demonstrate beneficiile sau efectele adverse ale tigarii electronice comparativ cu ale celor clasice.

Nu trebuie uitat ca tigarile electronice contin o serie de substante cu potential nociv, asa cum sunt aromele utilizate.

Dezavantajele tigarilor electronice

• Inca de la inceput, fumatorul se poate confrunta cu aparitia tusei si cu anumite iritatii ale esofagului.

• Desi multi aleg acesta modalitate de a fuma, in speranta ca pot renunta la acest viciu mai usor, totusi, nicotina inclusa in acest tip de tigara creeaza aceeasi dependenta precum tigara clasica.

• Unele studii sugereaza ca doza de nicotina este mult mai mare comparativ cu cea din tigarile clasice, aceasta variind intre 26 si 43 de miligrame per inhalare, in timp ce doza din cele clasice variaza intre 1 si 10 miligrame.

• Usurina cu care poate sa fi utilizata in orice spatiu face ca dependenta de nicotina sa fie mai mare, fumatorul de tigara electronica putand fuma ori de cate ori doreste, fara sa mai fie nevoit sa iasa afara pentru a-si satisface acest viciu.

Acest lucru duce practic la folosirea in mod excesiv a acestor tipuri de tigari.

Avantajele tigarilor electronice

• Pentru fumator, marele avantaj este acela ca o poate utiliza in orice spatiu, indiferent daca este inchis sau deschis.

• Aceasta nu se aprinde si nu genereaza scrum.

• Lipsa gudronului si a monoxidului de carbon, substante prezente in tigara clasica.

• Prezenta unei game largi de arome si concentratii de nicotina.

• De multe ori, acest mod de a fuma este mai avantajos financiar, in comparatie cu fumatul traditional, fiind unul dintre motivele alegerii acestei variante.


Citeste si despre:

Informatii despre tigara electronica Sunt cu adevarat tigarile electronice o metoda buna de a renunta la fumat? Supradozajul nicotinic – se poate muri de la prea multe tigari? Cat de periculos este fumul de tigara? Tratamente eficiente antifumat Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Ce boli se ascund in spatele respiratiei urat mirositoare Rezultate vizibile asupra celulitei cu o noua combinatie de uleiuri, 100% naturale Puteti folosi mierea de Manuka pentru acnee? Alergia la metale: atunci cand iubesti bijuteriile, dar corpul tau le respinge Efectele consumului de etnobotanice asupra sanatatii Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Mamoplastia de reductie Cancerul de buze poate fi invins Testul de paternitate Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar