Medicii, intalnesc zi de zi diverse cazuri medicale. Printre acestea se intalnesc si afectiuni ciudate si misterioase chiar si pentru specialisti, atat fizice, psihice dar si unele care au puternice influente culturale.
Sindromul capului care explodeaza
Persoanele care sufera de aceasta boala aud zgomote puternice, intermitente, explozii care par sa provina din interiorul capului lor. Aceste sunete se manifesta, de obicei, cu o ora sau doua inainte ca persoana in cauza sa adoarma. Nu este implicata nici o durere fizica, dar in urma unei astfel de crize, pot sa apara frica si anxietatea. Desi nu este clar ce ar putea declansa acest sindrom, acesta a fost relationat cu stresul si oboseala. Simptomele dispar, deseori, fara nici un fel de tratament.
Insomnia familiala fatala
Este o tulburare genetica de somn, caracterizata de insomnie accentuata, care se instaleaza, de obicei, in jurul varstei de 50 de ani. Abilitatea de a dormi este inhibata la nivelul creierului.
Cu cat o persoana doarme mai putin, cu atat este mai predispusa la boli psihice: fobii, atacuri de panica, halucinatii, dementa. La maxim trei ani de la debut, pacientul poate deceda. Nu exista niciun tratament.
Sindromul accentului strain
Aceasta este o tulburare de vorbire in care pacientul isi schimba brusc modul de intonatie, vorbire si pronuntie. Datorita acestui lucru, cei din jur considera ca persoana vorbeste cu accent strain.
Boala este, de obicei, rezultatul unor traumatisme severe de la nivelul creierului: de la accident vascular cerebral sau leziuni craniene. Debutul are loc la aproximativ 1-2 ani de la accident. In 1941 s-au analizat 50-60 de subiecti care prezentau boala. Dintre acestia, doar cativa si-au recapatat modul normal de vorbire, desi in unele cazuri succesul s-a datorat logopediei.
Sexomnia
Este o tulburare de somn, foarte apropiata de somnambulism, in care persoana afectata se angajeaza in diverse tipuri de activitati sexuale in timpul somnului. Recunoscuta inca din 2003, sexomnia a fost invocata ca fiind principalul motiv pentru achitarea inculpatilor in multe cazuri penale de agresiune sexuala.
Insensibilitate congenitala la durere
Persoanele care sufera de acest sindrom nu pot percepe durerea fizica, de obicei din cauza unei mutatii genetice a unei gene resposabila de transmiterea durerii in organism.
De aceea, poate exista riscul de deces in urma unor traume, mai mult sau mai putin grave, intrucat nu este constientizat gradul de afectare al propriului corp. In SUA au fost raportate 100 de cazuri.
Sindromul genital de retractie
Este o boala care se declanseaza ca urmare a influentelor psihice (mentale) predominante in anumite culturi care determina suferinzii sa creada ca organele lor genitale externe se reduc sau dispar in interiorul trupului lor.
Aceste convingeri au determinat episoade de isterie in masa in anumite zone geografice din Asia si Africa, in care mii de persoane credeau ca au fost blestemati de vrajitori, iar organele lor sexuale se vor micsora sau chiar vor disparea (panica penisului care se retrage).
Sindromul varcolacului
Cunoscuta si sub numele de hipertricoza, aceasta este o afectiune caracterizata prin cresterea excesiva a parului pe corp (de obicei mai ales in partea superioara a corpului, inclusiv fata).
Exista aproximativ 50 de cazuri care au fost analizate, in care boala a fost, in general, mostenita genetic. Cercetatorii au descoperit ca testosteronul administrat injectabil poate contribui semnificativ la caderea parului pacientilor cu hipertricoza. Acesta a fost considerata o alternativa de tratament.
Pica
Boala se manifesta prin dorinta nestavilita de a manca obiecte necomestibile. Suferintii pot consuma de la hartie, vopsea, par, pamant, lipici, pietre, scame la detergent de rufe.
Afectiuni asemanatoare cu aceasta sunt acufagia (consumul de obiecte ascutite) si hialofagia (ingestia de sticla). Desi cauza nu este stabilita cu exactitate, multi specialisti considera ca aceasta este doar rezultatul unui deficit de minerale. Aceasta ar fi explicatia pentru faptul ca boala se manifesta mai ales la femeile gravide si copii din medii sarace.
Sindromul Alice in Tara minunilor
Acesta este o afectiune neurologica caracterizata prin perceptia distorsionata a marimii sale fata de dimensiunile lumii in care traieste. Astfel obiectele par sa fie mult mai mici (micropsie) sau mai mari (macropsie) decat sunt in realitate. Boala este temporara, asociata deseori cu migrene. In anumite cazuri poate fi declansata de tumori cerebrale si de droguri halucinogene.
Sindromul Capgras
Este o boala psihica, o stare mentala, in care bolnavul crede ca o persoana apropiata a fost inlocuita de un impostor identic. Persoana care sufera de aceasta boala poate continua sa traiasca in continuare cu "impostorul" (desi nu se simte in siguranta, intotdeauna) sau il poate ataca violent.
Unele persoane care manifesta boala Capgras, pot avea dificultati in perceptia corecta asupra propriei persoane. Afectiunea poate fi cauzata de leziuni cerebrale sau boli mintale (schizofrenie, dementa).
Sindromul mainii straine
Cunoscuta si sub denumirea de sindromul Dr. Strangelove, boala este neurologica. Victima simte ca nu isi poate controla una dintre maini. In cazuri extreme, persoana ajunge chiar sa poarte lupte violente cu mana ei, care, uneori, poate incerca sa il sugrume in timpul somnului.
Sindromul este cauzat de traumatisme la nivelul creierului de genul: accident vascular cerebral, anevrism sau leziuni ale cutiei craniene. Desi simptomele pot fi tratate, bola in sine, nu poate fi vindecata.
Sindromul Stendhal
Este numele unei boli declansata de vizionarea unor opere frumoase de arta. Simptomele specifice sunt: ameteala, batai rapide ale inimii, halucinatii, lesin, confuzie. Senzatia coplesitoare apare ca urmare a frumusetii superlative a unei anumite piese de arta sau a abundentei operelor de arta.
Afectiunea a fost cel mai des relationata cu lucrarile de arta din Florenta si Italia.
Sindromul cadavrului ambulant (sindromul Cotard)
Cei care sufera de acest sindrom, cred ca sunt deja morti, ca se afla in descompunere sau ca si-au pierdut anumite parti ale corpului sau organe interne. In unele cazuri, victimele cred ca nici nu exista. Boala este urmarea unor leziuni cerebrale sau a unor boli psihice.
Hiperexplexia
Este o forma de manifestare exagerata a reflexelor. Denumirea provine de la regiunea in care au fost prima data observate simptomele, la taietorii de lemne din regiunea Main, in 1978.
Pacientii reactioneaza anormal la zgomote bruste si puternice: tipa, au convulsii musculare, involuntare, dar sunt ascultatori si executa anumite comenzi intr-o maniera involuntara, din reflex.
De exemplu, daca li se cere pe un ton autoritar sa loveasca pe cineva, fac acest lucru fara sa intrebe. Aceasta este considerata a fi o boala genetica, cauzata de blocajul unui aminoacid care calmeaza sistemul nervos central.
Sindromul Ierusalim
Este o forma de manie religioasa care se manifesta la cei care viziteaza orasul Ierusalim. De obicei, bolnavul, (crestin sau evreu) trece brusc printr-o fervoare religioasa in timpul calatoriei si au convingerea ca se afla intr-o importanta misiune religioasa si ca sunt intruchiparea unei figuri biblice.
Persoanele care se confrunta cu acest sindrom se imbraca in straie albe si incep sa predice in zone importante din oras. Incepand cu 1980 au existat aproximativ 100 de cazuri raportate pe an. Totusi, nu se poate spune cu exactitate daca cei care au avut aceste manifestari, aveau sau nu alte probleme psihice anterioare vizitei la Ierusalim.
Disfonia spasmodica
Este o tulburare neurologica, care cauzeaza miscari involuntare ale laringelui, provocand spasme musculare care afecteaza vorbirea.
Cu toate acestea, suferinzii nu manifesta aceste simptome atunci cand canta, vorbesc in soapta, rad, recita, etc. Nu exista nici un remediu cunoscut, desi s-a dovedit ca injectiile in laringe cu botox ar ameliora boala pe termen scurt.
Sindromul studentului la medicina
Este o stare temporara, asemanatoare cu ipohondria, care afecteaza majoritatea studentilor la medicina, determinandu-i sa creada ca sufera de anumite boli pe care le studiaza. Pana la 80% dintre studentii la medicina au experimentat aceasta stare la un moment dat, ca urmare a studierii unor boli grave, intr-un mediu extrem de sugestibil.
Sindromul Moebius
Acesta este o tulburare neurologica, ereditara, caracterizata de imposibilitatea unor persoane de a avea expresii faciale. Suferinzii nu isi pot misca muschii fetei: nu pot rade, nu se pot incrunta, strange sau chiar clipii din ochi. Ochii nu pot fi miscati dintr-o parte in alta, iar inghitirea se face cu dificultate.
Sindromul mirosului de peste (trimetilaminuria)
Este o boala in urma careia transpiratia, respiratia si urina pacientului degaja un puternic miros de peste. Este cauzata de incapacitatea organismului de a disocia un compus specific din alimente. Afectiunea nu poate fi vindecata, dar simptomele pot fi controlate prin evitarea unor alimente si prin administrarea de antibiotice.
Sinestezia
Cei care sufera de aceasta afectiune asociaza un stimul cu alte simturi care nu au legatura cu acesta. De exemplu, pot descrie un sunet, ca avand culoare. Exista mai multe tipuri de sinestezie, in care sunt amestecate vazul cu gustul, auzul si alte elemente senzoriale.
Se presupune ca boala afecteaza aproximativ 5% din populatie. Este genetica si uneori inofensiva, desi s-a constatat ca s-a intalnit la multe dintre persoanele care au suferit accident vascular cerebral, pierdere de auz sau vaz. Poate din cauza naturii sale senzoriale, sinestezia este frecvent raportata printre artisti si muzicieni.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.