Tremorul esential – cauze, simptome, tratament

Actualizat: 18 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tremorul esential este denumirea data unei miscari involuntare ce se caracterizeaza prin tremurat la nivelul unui anumit segment al corpului.

De cele mai multe ori, afecteaza mainile si capul, dar poate provoca miscari necontrolate si la nivelul maxilarului, picioarelor, limbii si fetei. In unele cazuri, laringele pot fi afectat, astfel incat stabilitatea vocii poate fi influentata.

Tremorul esential este cea mai frecventa tulburare de miscare involuntara, iar cercetatorii considera ca intre acesta si anumite tulburari ale sanatatii mintale exista anumite legaturi.

Tablou clinic

Principalul simptom al tremorului esential consta in tremurarea incontrolabila, in special al mainilor, prin miscari pe verticala sau orizontala. Simptomele pot sa afecteze si alte parti ale corpului si pot sa apara chiar si mai tarziu in viata. In general, tremorul afecteaza simetric segmentele corpului.

Multe persoane nu vor resimti simptomele atunci cand segmentul afectat este in repaus, dar afectiunea va fi evidentiata atunci cand se incearca mentinerea unei pozitii impotriva fortei gravitationale, precum ridicarea unui brat in exterior.

De asemenea, majoritatea miscarilor voluntare vor provoca accentuarea tremorului. In cazuri mai severe, tremorul poate fi prezent indiferent de moment si poate afecta multe din sarcinile zilnice, precum legarea sireturilor, scrierea sau utilizarea unui pahar.

Trebuie cunoscut faptul ca atat barbatii cat si femeile sunt afectati in mod egal. Tremorul esential poate sa apara la orice varsta dar este mult mai probabil sa afecteze batranii.

Cu cat simptomele incep mai devreme cu atat starea persoanei afectate este mai grava. Desi simptomele sunt usoare in general, ele se pot agrava cu trecerea timpului.

Cauze

Se considera ca una dintre cauzele tremorului esential este ereditatea. Astfel, studiile au demonstrat ca daca un parinte are tremor esential, atunci copilul are aproximativ 50% probabilitate sa dezvolte afectiunea.

Expertii cred, de asemenea, ca variatiile genetice de la nivelul unor cromozomi pot provoca sau pot contribui la dezvoltarea tremorului esential. Mutatiile genetice pot modifica structuri importante ale creierului, ce au roluri in controlul muscular.

Studiile sunt inca in desfasurare si nu este clar de ce unii oameni dezvolta afectiunea chiar daca nu au mutatii genetice relevante sau un istoric familial al afectiunii. Totusi, exista anumiti factori care pot declansa sau agrava simptomele tremorului esential. Acesti factori sunt reprezentati de:

- Consumul excesiv de cofeina;
- Anxietatea si stresul;
- Activitatea intensa;
- Consumul unor medicamente;
- Lipsa de somn;
- Urmarile consumului excesiv de alcool.

In plus, exista afectiuni medicale care pot produce alte tipuri de tremor ce se pot asocia cu cel esential, de exemplu neuropatia periferica si accidentul vascular cerebral.

Alte tipuri de tremor includ:

-Tremorul din nevroze – este un tremor care apare in prezenta altor persoane si dispare in absenta lor;

-Tremorul din alcoolism – apare la oprirea consumului de alcool si dispare dupa consum. Utilizarea regulata a alcoolului pentru a reduce tremorul poate duce, de asemenea, la dependenta de alcool si la agravarea tremorului;

-Tremorul din hipertiroidism;

-Tremorul extrapiramidal – apare frecvent in boala Parkinson;

-Tremorul cerebelos sau intentional – se evidentiaza la intentia de a realiza un anumit gest;

-Tremorul cerebelo-extrapiramidal;

-Tremorul aterosclerotic – apare la pacientii cu ateroscleroza si afecteaza in special zona capului.

Diagnostic

Nu exista niciun test specific pentru a diagnostica tremorul esential, asa ca medicul poate pune diagnosticul dupa ce exclude alte posibile afectiuni de sanatate. Acest lucru include efectuarea unei anamneze amanuntite si a unui examen fizic riguros.

In timpul examenului fizic, medicul doreste sa evalueze tremorul. Pentru acest lucru poate ruga pacientul sa efectueze un anumit gest, precum tinerea unui pahar, scrierea unui text sau simpla intindere a mainilor.

De asemenea, medicul va examina si urmatoarele aspecte:

• Forta si tonusul muscular;
Reflexele osteotendinoase;
• Mersul, postura si coordonarea;
• Sensibilitatea profunda si superficiala.

In general, medicul doreste sa cunoasca orice medicamente a consumat pacientul, deoarece unele medicamente pot provoca tremuraturi la nivelul mainilor. In cazuri speciale pot fi solicitate si investigatii ce pot ajuta la diagnosticare, precum:

• Analize de sange, utilizate in vederea evaluarii nivelurilor de hormoni tiroidieni;
Scanari CT si IRM ale creierului;
• Electromiografie, folosita pentru a determina activitatea electrica a muschilor si eventuale leziuni nervoase.

Optiuni de tratament

Tremorul esential nu are nevoie de tratament daca simptomele sunt usoare. Cu toate acestea, in cazul in care afectiunea afecteaza calitatea vietii si sarcinile zilnice, medicul poate recomanda tratament.

Medicamentele ce pot fi de ajutor sunt reprezentate de:

- Beta-blocante, inclusiv propranolol, atenolol si metoprolol. Acestea sunt folosite in special pentru tratarea hipertensiunii arteriale, dar au efecte benefice si in cazul tremorului esential;

- Anticonvulsivante - acestea sunt folosite mai ales cand beta-blocantele nu dau randament;

- Anxiolitice;

- Injectii cu Botox, deseori folosite in cazul afectarii capului si laringelui. Totusi, trebuie stiut ca efectele sunt temporare, de aproximativ 3 luni.

In cazuri rare si severe, interventiile chirurgicale pot fi necesare. Cea mai recomandata procedura se numeste stimulare cerebrala profunda si implica plasarea unor electrozi intr-o zona a talamusului.

Acesti electrozi sunt conectati la o baterie si elibereaza impulsuri electrice pentru a controla tremorul. Studiile au demonstrat ca rezultatele sunt foarte bune, in cele mai multe cazuri, dar exista si riscuri asociate. Acestea sunt rare, dar includ pareza unei jumatati a corpului, edemul cerebral si hemoragia cerebrala.

Accidentul vascular cerebral poate reprezenta o complicatie, dar apare in cazuri foarte rare.

Talamotomia reprezinta o alta optiune de tratament chirurgical. Aceasta procedura implica realizarea unui mic orificiu in talamus si este la fel de eficienta ca si stimularea cerebrala profunda. Cu toate acestea, riscurile asociate sunt mult mai crescute.

Terapia fizica poate ajuta unii oameni sa-si controleze tremorul si sa-si imbunatateasca controlul muscular si coordonarea. In multe cazuri poate fi necesara adaptarea comportamentului sau a obiectelor astfel incat viata sa devina mai usoara.

De exemplu, persoanele cu tremor mai grav utilizeaza cani mai grele si pixuri si creioane mai groase.

Concluzii

Tremorul esential reprezinta o afectiune comuna care se poate agrava cu trecerea timpului, afectand mai multe segmente ale corpului si avand o amplitudine mai mare.

Expertii nu inteleg pe deplin cauzele ce duc la aparitia afectiunii, dar considera ca genetica este importanta. De asemenea, unele medicamente, cofeina si stresul pot declansa simptomele.

Daca tabloul clinic este unul usor, se poate ca tratamentul sa nu fie necesar.

In schimb, daca tremorul reduce calitatea vietii si afecteaza activitatile normale, trebuie stiut ca exista numeroase optiuni de tratament. Acestea includ medicamente, interventii chirurgicale si chiar terapie fizica.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8
Clinica Medicală Neurolife Buzău
Tel: 0238717018
Buzau, Str.Obor Nr.4

Citeste si despre:

Magneziu: biofactor esential in sanatatea noastra. Informatii esentiale despre transplantul de organe Spasmofilie - cauze, simptome, tratament Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Atacul de panica si tulburarea de panica Hidratarea pielii in sezonul cald Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Glanda tiroida si preconceptia Sindromul de abstinenta la alcool De ce apar frisoanele si cand e necesar sa mergem la medic? Mituri despre Boala Parkinson Afectiuni ale cavitatii bucale Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii