10 moduri prin care puteti renunta la unele obiceiuri daunatoare

Actualizat: 20 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Primul pas pentru a face niste schimbari este de a sti exact ce anume doriti sa schimbati, care din obiceiurile dvs. actuale doriti sa le modificati. Este important sa luati in calcul toate detaliile.

De exemplu, atunci cand o persoana vrea sa schimbe modul in care se simte in timpul intalnirilor sociale, trebuie sa fie convinsa in primul rand ca doreste sa schimbe la sine acest aspect.

Cum poate cineva sa lupte impotriva unor lucruri daca nu le poate identifica cu exactitate? Unele dintre obiceiurile proaste pot fi nocive pentru sanatate, dar de cele mai multe ori, daca se doreste cu adevarat, acestea pot fi corectate.

Masuri prin care pot fi schimbate obiceiurile daunatoare

Este important sa nu se confunde obiceiurile proaste cu cele care ofera dependenta. Comportamentele care ofera dependenta, cum ar fi fumatul, mancatul compulsiv, consumul de droguri, sunt mai complicate decat obiceiurile proaste.

Iata 10 moduri prin care se pot transforma obiceiurile daunatoare

1. Spuneti tuturor despre obiceiul dvs. prost - Daca doriti neaparat sa renuntati la ceva, probabil ca veti face acest lucru atunci cand va va fi jena de acel lucru. In plus prietenii si familia va pot ajuta sa schimbati lucrurile.

2. Faceti modificarile treptat - Schimbarile graduale au sanse mai mari sa reziste in timp. Daca doriti sa treceti la o dieta sanatoasa schimbati in fiecare saptamana, un singur lucru in regimul alimentar, astfel incat acesta sa se incadreze treptat in alimentatia zilnica.

3. Faceti schimbari in viata dvs. - Nu se poate schimba un obicei prost fara a inlocui nevoia care il determina.

4. Un obicei la 30 de zile - Oferiti-va cel putin 30 de zile pentru a reusi sa eliminati un obicei daunator. Indiferent de obicei, identificati-l si concentrati toata energia in incercarea de a-l indeparta.

5. Ganditi pozitiv despre dvs. - Daca credeti despre propria persoana ca nu merita sa schimbati un obicei danunator, atunci nici nu o veti face. De asemenea, in cazul in care parerea despre propria persoana nu este tocmai una destul de buna, probabil veti fi inclinat sa credeti ca nu sunteti capabil de aceasta schimbare. Este foarte important sa mentineti o imagine pozitiva despre sine.

6. Descoperiti noi obiceiuri bune - Inlocuiti un obicei prost cu unul bun. Daca obisnuiti sa va muscati unghiile pana cand acestea devin dureroase, incercati sa va oferiti in schimb o manichiura in fiecare luna.

7. Formulati in scris - Prin faptul ca scrieti un lucru, inseamna ca nu doar va ganditi la acel lucru ci ar putea fi ceva ce aveti de gand sa faceti. Formulati in scris obiceiul prost pe care doriti sa-l schimbati si postati-l undeva unde il puteti vedea zi de zi.

8. Inlocuiti temporar un obicei prost si apoi renuntati la el. Uneori este mai simplu sa se inlocuiasca un obicei prost, cu un altul mai putin nociv, macar temporar. Pe acelasi principiu pe care functioneaza folosirea gumei cu nicotina in incercarea de renuntare la fumat, puteti face ceva mai putin rau pana cand sunteti pregatiti sa renuntati la obiceiul daunator in intregime.

9. Reflectati la actiunile dvs si practicati meditatia. Includeti meditatia in partea zilei in care va simtiti vulnerabili. Daca obsinuiti sa mancati prea mult la petreceri, puteti sa reflectati la acest lucru si apoi sa meditati, inainte de a pleca la petrecere. Cu cat sunteti mai constienti de comportamentul dvs. cu atat exista sanse mai mari sa evitati un comportament daunator.

10. Nu complicati lucrurile. Mai grav decat un obicei daunator este faptul ca majoritatea oamenilor pot gasi modalitati de a-l complica. Incercati sa pastrati lucrurile cat mai simple si vor exista sanse mult mai mari de a va imbunatati obiceiurile.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cat de periculos este fumul de tigara? Obiceiuri daunatoare ficatului Obiceiurile daunatoare dezvoltarii normale a maxilarelor 9 obiceiuri care te imbatranesc. Cu totii avem cel putin unul! Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii 17 obiceiuri foarte nocive pentru inima Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente 6 obiceiuri care afecteaza ficatul Obiceiuri care iti afecteaza rinichii Recomandari OMS cu privire la efectele daunatoare ale ecranelor si ale sedentarismului la copii Mituri legate de fitness. Opinia specialistilor 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Dieta pentru sanatatea rinichilor Alimentatia in timpul sarcinii