Simptome la copii - semnificatii posibile

Actualizat: 28 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerile de cap sau febra sunt des intalnite la copii, pe masura ce acestia cresc. De asemenea, cei mici se plang frecvent de durerile de urechi sau otalgie.

Printre cauzele acestui simptom sunt infectiile urechii medii sau ale urechii externe. Durerea de ureche poate fi provocata de o problema a dintilor, gatului sau articulatiei temporomandibulare.

Inainte ca parintii sa ia orice decizie, este important sa cunoasca urmatoarele informatii.

Febra

- In cele mai grave situatii aceasta poate fi simptomul de meningita bacteriana, limfom, leucemie.

- Opinia medicului. Febra este de obicei cauzata de o infectie virala si nu este un simptom serios. La copiii mici si mari, febra sub 38 C nu ar trebui sa fie ingrijoratoare.

- Cum se va trata. I se va administra copilului o doza de acetaminofen sau ibuprofen, conform varstei sale, pentru ameliorarea febrei. Parintii vor incuraja consumul de lichide.

- Cand va deveni situatia ingrijoratoare. Un copil de trei luni cu o temperatura intrarectala de peste 39 C sau chiar mai mare trebuie consultat de un medic, la fel ca in cazul altor copii mai mari la care febra luata la subrat depaseste 38.5C.

De asemenea, va fi dus la cabinetul specialistului copilul care are culoarea albastruie a pielii, dificultatile de respiratie sau apetitul scazut care persista timp de mai multe zile.

Urinarea dureroasa si urina urat mirositoare pot indica o infectie a tractului urinar. Febra prelungita insotita de oboseala care dureaza mai mult de doua saptamani poate fi un simptom de cancer.

Durerea de cap

- In cele mai grave situatii durerea de cap este provocata de prezenta cheagurilor de sange, meningitei, abceselor sau a unei tumori pe creier.

- Opinia medicului. Durerile frecvente de cap sunt comune in adolescenta. Cele mai multe dintre durerile de cap la copiii de varsta scolara sunt legate de tensiunea arteriala. Acestea pot fi provocate de lipsa de somn, alergii, oboseala ochilor, nutritie inadecvata sau deshidratare. Daca exista un istoric familial de migrene, poate suferi si copilul de aceasta problema.

- Cum se va trata. Copilului i se vor administra acetaminofen sau ibuprofen si se va asigura aportul adecvat de lichide. Copilul se va odihni intr-o camera intunecata. O compresa cu apa rece amplasata pe frunte poate ameliora durerea de cap.

- Cand va deveni situatia ingrijoratoare. Daca durerile mari de cap perturba somnul, afecteaza coordonarea, sunt insotite de greata, varsaturi sau gat intepenit si se inrautatesc atunci cand copilul se apleaca inainte, tuseste sau stranuta, toate acestea pot fi semnul unei presiuni la nivelul capului si ar putea fi vorba despre o boala mai grava.

Durere la nivelul urechii

- In cele mai grave situatii ar putea fi vorba despre timpan perforat sau un obiect blocat in ureche.

- Opinia medicului. Durerea de ureche ar putea fi caracteristica unei infectii a urechii medii, frevent intalnita la sugari si copii mici. Disconfortul la nivelul urechii este adesea un efect secundar al unei raceli. Se va contacta medicul in cazul in care durerea persista si dureaza mai mult de 48 de ore.

- Cum se va trata. Se vor administra copilului acetaminofen si ibuprofen pentru durere si pentru diminuarea febrei. Amplasarea unui prosop cald peste ureche ar putea calma durerea.

- Cand va deveni situatia ingrijoratoare. Daca micutul a introdus un obiect in ureche, trebuie dus de urgenta la cabinetul medicului. Se va consulta medicul atunci cand copilul are febra mare, tipa de durere, se trage frecvent de lobul urechii sau are un istoric de infectii ale urechii ori a fost recent tratat pentru o infectie a urechii.

Sangerarea nazala

- In cea mai grava situatie diagnosticul ar putea fi cel de leucemie.

- Opinia medicului. Daca ar fi prezenta leucemia, vor fi prezente simptome suplimentare, cum ar fi vanatai anormale. O cauza mult mai probabila este prezenta aerului uscat din interior (scobitul in nas poate agrava situatia). Chiar daca sangerarile nazale sunt neplacute, rareori este nevoie de ajutor profesionist.

- Cum se va trata. Se va aplica presiune pe partea mai groasa a nasului si se va inclina barbia in jos timp de 10 minute pana se va opri sangerarea. Se va folosi un umidificator si se va aplica vaselina local sau se va folosi un spray cu solutie salina in interiorul nasului pentru a se preveni recidivele.

- Cand va deveni situatia ingrijoratoare. In cazul in care aplicarea presiunii nu are efectul scontat sau daca sangerarile nazale sunt frecvente, in ciuda masurilor de precautie de mai sus, se va consulta medicul.

Durere abdominala

- In cele mai grave situatii durerea abdominala este manifestarea unor intoxicatii, apendicitei sau muscaturii de paianjen (vaduva-neagra).

- Opinia medicului. Durerea abdominala este cel mai frecvent cauzata de constipatie, gripa stomacala sau reactie la consumul de fructoza sau lactoza. Chiar si durerile care par severe si se declanseaza brusc, insotite de plansete pot fi provocate de gaze abdominale care apar si dispar.

- Cum se va trata. Sunt valabile recomandarile pentru tratarea constipatiei.

- Cand va deveni situatia ingrijoratoare. Se va consulta un medic in situatia in care copilul prezinta varsaturi, febra sau abdomen umflat sau nu vrea sa se miste, daca durerea este persistenta si se agraveaza.

Durerile abdominale care dureaza mai multe zile, chiar daca nu sunt severe, ar trebui evaluate, intrucat ar putea fi semnul unei infectii a tractului urinar. Durerile din partea dreapta a abdomenului inferior ar putea semnala apendicita.

Scurgeri oculare si ochi inrositi

- In cele mai grave situatii ar putea fi vorba despre cornee zgariata.

- Opinia medicului. Cele mai multe cazuri de inflamare a ochilor sau conjunctivita sunt cauzate de un virus. Daca ochii copilului sunt inrositi dar nu sunt prezente scurgeri oculare, acesta poate avea doar o alergie sau un virus care va disparea de la sine.

- Cum se va trata. In cazul in care nu sunt implicate scurgeri oculare, este necesar sa se consulte medicul si cel mai probabil se va primi o reteta pentru picaturi oftalmice cu antibiotic.

- Cand va deveni situatia ingrijoratoare. Atunci cand copilul arata ca ochiul il doare sau in cazul in care il deranjeaza lumina, corneea poate fi zgariata si in acest caz se va merge imediat la medic. Copilul trebuie evaluat in cazul in care tesuturile din jurul ochilor sunt umflate sau rosii sau atunci cand apar dureri persistente si ochiul lacrimeaza.


Citeste si despre:

Leucemia mielomonocitara juvenila: o boala rara cu impact semnificativ asupra sanatatii copiilor Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Tumori cerebrale la copii Artrita juvenila reumatoida Inflamatia ganglionilor limfatici Primele semne ale autismului Servicii medicale de calitate in sistem privat, cu acoperire nationala Cum alegi un medic bun - sfaturi si recomandari Dieta pentru sindromul ADHD Hipertensiunea pulmonara Ghid medical de abandonare a fumatului Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian Hepatita toxica Febra de fan sau rinita alergica