ROMERGAN, drajeuri

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Tratamentul simptomatic al afectiunilor alergice ale tractului respirator superior, pielii, ochiului sau tractului digestiv; intolerante alimentare si medicamentoase; boala serului; reactii anafilactice sau transfuzionale (profilactic si curativ); stari de apatie si insomnie in cursul bolii hipertonice; tulburari de climax; varsaturi azotemice; sindrom neurotoxic; encefalite acute; insomnie; adjuvant in sedarea preoperatorie (chirurgie si obstetrica); sedativ in pediatrie.

Doze si mod de administrare
Adulti: 1 drajeu, la culcare; la nevoie, doza poate fi crescuta pana la 2-4 drajeuri/zi. Copii: 1-1,5 mg/kg corp/zi. In afectiuni alergice, doza va fi repartizata in 2-3 prize, cu doza cea mai mare seara. tratamentul se va face individualizat, sub supraveghere medicala, pe durata stabilita de catre medic: adulti - de la cateva zile pana la mai multe saptamani; copii - 5-7 zile.
Adulti: in caz de urgenta se injecteaza intramuscular profund 1/2-2 fiole (25-100 mg).
Copii: 1-5 ani, 1/2-1 lingurita sirop de 1- 2 ori/zi; 5-10 ani, 1-2 lingurite sirop sau 1/2-1 drajeu de 1-2 ori/zi.

Compozitie
1 drajeu contine 30 mg maleat de prometazina.
Fiole 2 ml continand clorhidrat de prometazina 0,05 g.
Sirop aromatizat pentru copii continand prometazina maleat 124 mg si acid ascorbic 500 mg/100 g

Actiune terapeutica
Prometazina este un antihistaminic H1 puternic, avand si proprietati antiemetice, anticolinergice, hipnotice, sedative/calmante, analgezice si anestezice locale.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la fenotiazine, depresii ale snc, coma, nou-nascuti, prematuri.

Masuri de precautie
Romergan se va administra cu precautie pacientilor cu astm, bronsita, bronsiectazii (prometazina creste vascozitatea secretiei bronsice si ingreuneaza expectoratia), afectiuni coronariene grave, glaucom cu unghi ingust, epilepsie, insuficienta renala sau hepatica, afectiuni uretro-prostatice (risc de retentie urinara), obstructii piloro-intestinale. Prometazina poate masca semnele intoxicatiei cu salicilati, ale obstructiei intestinale sau ale presiunii intracraniene crescute (prin suprimarea vomei). Se va evita expunerea la soare pe durata tratamentului cu Romergan (risc de fotosensibilitate cutanata). Nu se va administra Romergan bolnavilor tratati cu IMAO in ultimele 14 zile.sarcina si alaptare: se va evita administrarea Romergan in perioada de sarcina (studii epidemiologice au evidentiat o usoara crestere a incidentei malformatiilor cardiovasculare la nou-nascutii ai caror mame au urmat un tratament cu prometazina in primele luni de de sarcina). Administrarea prometazinei in ultimele saptamani de sarcina prezinta riscul de somnolenta sau hiperexcitabilitate a nou-nascutului. Desi prometazina se regaseste in cantitati foarte mici in laptele matern, tratamentul cu Romergan va fi evitat in timpul alaptarii, datorita riscului de agitatie si iritabilitate ale sugarului. Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: prudenta in tratamentul ambulator, deoarece Romergan diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.

Reactii adverse
Somnolenta diurna, torpoare, ameteli, stari de neliniste, dureri de cap, cosmaruri, dezorientare, cresterea vascozitatii secretiei bronsice, uscaciunea gurii, anorexie, iritatie gastrica, palpitatii, hipotensiune, spasme musculare, miscari involuntare ale capului si fetei, tulburari de acomodare, constipatie, retentie urinara, reactii de fotosensibilizare cutanata, confuzie mintala sau excitabilitate la pacientii varstnici, hiperexcitabilitate paradoxala la unii copii. Rareori, in administrare de lunga durata, pot aparea: icter, diskinezie tardiva, anemie hemolitica, leucopenie si agranulocitoza.

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Consecintele unei supradoze de aspirina Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc