Boala serului

Ansamblu de manifestari alergice consecutive patrunderii in organism a serului sau alergenelor medicamentoase. Boala serica este consecutiva unei injectari de ser sau, mai rar, unei luari de antibiotice, antiinflamatoare, barbiturice sau hormoni.
Dupa 7 pana la 10 zile apar manifestari cutanate (urticarie, mici pete trandafirii cu o ridicatura inelara periferica), o febra, dureri articulare, carora pot sa li se asocieze dureri abdominale cu greturi si vome: de asemenea, este posibila o atingere inflamatorie a glomerulilor renali. Formele cele mai grave sunt tratate cu antihistaminice si corticosteroizi, altele se vindeca spontan in cateva zile.
Sinonim: boala serica.

Citeste si despre:

Cum recunoastem boala serului Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Incontinenta urinara in boala Parkinson Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea Boala Menetrier Boala Huntington Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Boala hidatica – Echinococcoza sau hidatidoza Boala vasculara periferica Boala von Willebrand