PROPAFENON, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 19 Martie 2010 | Actualizat: 23 Aprilie 2021

Forma de prezentare:
Cpr. filmate 150 mg; cutie x 1 blist. x 20 cpr.; ct. x 2 sau 4 blist. x 25 cpr.

Indicatii:
Tahiaritmii supraventriculare simptomatice si care necesita trat.: tahicardii AV si jonctionale, tahicardii supraventriculare in sindromul WPW sau fibrilatia atriala paroxistica. Tahiaritmii ventriculare simptomatice severe.

Doze si recomandari:
Doza medie orala zilnica de initiere si cea de intretinere: 450-600 mg fractionata de 2-3 ori/zi, maxim 900 mg/zi. Dozele se reduc in insuficienta renala sau IH, la varstnici sau cu afectari masive ale miocardului. Cpr. se inghit intregi, dupa masa. Pentru forma inj: doza unica de 1 mg/kg intravenos lent in 3-5 minute. Se poate creste la 2 mg/kg. Intervalul intre 2 injectii va fi de 90-120 minute. Se va evita amestecul cu ser fiziologic.

Contraindicatii:
Insuficienta cardiaca manifesta, soc cardiogen (cu exceptia celui produs de aritmie), bradicardie grava simptomatica; in primele 3 luni dupa infarctul de miocard sau in caz de insuficienta contractila, cu exceptia pacientilor cu tulburari de ritm ventriculare amenintatoare de viata; tulburari de conducere de grad inalt; boala nodului sinusal, hipertensiune arteriala severa; tulburari electrolitice manifeste (metabolismul potasic); boli pulmonare obstructive grave; miastenia gravis; hipersensibilitate la substanta activa. sarcina (primele 3 luni). alaptare.

Atentionari:
Sub control cardiologic si ECG, - cresterea duratei complexelor QRS cu mai mult de 20% fata de ecg initiala, a intervalului QT cu mai mult de 25%, sau a intervalului PQ cu mai mult de 50% impune reducerea sau oprirea trat. pana la normalizarea ecg. Se poate modifica unda de pacing si cea de sensing ale stimulatorului cardiac (se va testa si reprograma functia stimulatorului cardiac). Supraveghere cardiologica in tulburari de ritm. Atentie la cei cu limitare a functiei ventriculului stang, cu maladii miocardice structurale. Soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:
Tulburari gastrointestinale (inapetenta, senzatie de satietate, greata, voma, gust amar, senzatie de amorteala in gura), constipatie; parestezii, tulburari de vedere, senzatie de ameteala si, foarte rar, oboseala, dureri de cap, senzatie de neliniste, cosmaruri, tulburari de somn, tulburari psihice cu anxietate si confuzie, ca si simptome extrapiramidale - in special dupa o doza initiala crescuta. Rareori alergii cutanate. indeosebi la varstnici - tulburari ale reglarii circulatorii, cu hipertensiune arteriala in ortostatism. Efecte mai rare: bradicardie, bloc SA, bloc AV, tulburari ale excitabilitatii. Efecte deprimante asupra excitabilitatii si contractilitatii miocardice. Agravarea IC preexistente. Rareori accelerarea ritmului cardiac, fibrilatie si flutter ventricular. Foarte rar colestaza prin mecanism de tip hiperergic - alergic; cresterea anticorpilor antinucleari si un sindrom lupus eritematos; leucopenie, trombopenie reversibile. La doze mari diminuarea libidoului si reducerea numarului de spermatozoizi.

Citeste si despre:

Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete