Osteopontina, responsabila pentru aparitia bolilor pulmonare la fumatori

Publicat: 27 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fumatul creste productia in organism a osteopontinei, substanta implicata in aparitia bolilor de plamani, se arata intr-un articol publicat in ultimul numar din The American Journal of Pathology.

Cercetatorii de la Universitatea din Freiburg, Germania, au comparat nivelul de osteopontina la fumatori cu afectiuni pulmonare, la fumatorii si la nefumatorii sanatosi. Astfel, au decoperit ca la bolnavi cantitatea de osteopontina este cu mult mai mare decat la fumatorii sanatosi. De remarcat este faptul ca la nefumatori aceasta substanta lipseste din organism.

in cadrul unor experimente, s-a observat ca prezenta osteopontinei in plamani determina modificari similare bolilor pulmonare legate de fumat. Prin urmare, cercetatorii sugereaza ca osteopontina si receptorii celulari pentru nicotina, care stimuleaza productia acestei substante, ar putea fi luati in calcul in dezvoltarea unor noi medicamente pentru bolile de plaman ce apar la fumatori.

in prezent, in lume exista aproape un miliard de fumatori. Expunerea pe termen lung la fumul de tigara cauzeaza atat boli cardiovasculare cat si pulmonare.


Citeste si despre:

Bolile pulmonare rare Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate Beneficiile renuntarii la fumat Bolile sistemice determinate de infectiile orale Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Legatura dintre fumat si riscul aparitiei cancerului Ce se intampla dupa ce renunti la fumat? Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Bolile de inima: simptome specifice Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta Informatii esentiale despre amigdalita Durerea pulmonara: Cauze, Evaluare si Management Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor