Osteopontina, responsabila pentru aparitia bolilor pulmonare la fumatori

Publicat: 27 Aprilie 2009

Fumatul creste productia in organism a osteopontinei, substanta implicata in aparitia bolilor de plamani, se arata intr-un articol publicat in ultimul numar din The American Journal of Pathology.

Cercetatorii de la Universitatea din Freiburg, Germania, au comparat nivelul de osteopontina la fumatori cu afectiuni pulmonare, la fumatorii si la nefumatorii sanatosi. Astfel, au decoperit ca la bolnavi cantitatea de osteopontina este cu mult mai mare decat la fumatorii sanatosi. De remarcat este faptul ca la nefumatori aceasta substanta lipseste din organism.

in cadrul unor experimente, s-a observat ca prezenta osteopontinei in plamani determina modificari similare bolilor pulmonare legate de fumat. Prin urmare, cercetatorii sugereaza ca osteopontina si receptorii celulari pentru nicotina, care stimuleaza productia acestei substante, ar putea fi luati in calcul in dezvoltarea unor noi medicamente pentru bolile de plaman ce apar la fumatori.

in prezent, in lume exista aproape un miliard de fumatori. Expunerea pe termen lung la fumul de tigara cauzeaza atat boli cardiovasculare cat si pulmonare.


Citeste si despre:

7 simptome ale bolilor pulmonare Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Bolile pulmonare: 8 motive sa te duci la medic Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres Ce ingrediente din detergenti de rufe pot provoca eczema ? Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Factori de risc pentru aparitia varicelor Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer? Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea