Indicatii
Ulcer duodenal evolutiv; ulcer gastric evolutiv; esofagita de reflux; sindrom Zollinger - Ellison. De asemenea este indicat ca tratament preventiv in caz de recidiva in esofagita de reflux si in ulcerul gastric si duodenal dificil de controlat.
Doze si mod de administrare
Adulti:
Ulcer duodenal: 20 mg/zi (o priza) timp de 2 saptamani. Daca vindecarea nu este totala, tratamentul se poate prelungi cu 2 saptamani. Daca este vorba de un ulcer refractar la alte tratamente se pot folosi 40 mg/zi (intr-o singura priza) timp de 4 saptamani. in caz de recidive se pot aplica din nou aceleasi scheme de tratament.
Ulcer gastric: 20 mg/zi timp de 4 saptamani. Daca nu se vindeca, se recomanda tratament suplimentar inca 4 saptamani. in caz de recidive se aplica aceeasi schema de tratament. La cei cu ulcer gastric refractar la alte tratamente: 40 mg/zi, timp de 8 saptamani.
Esofagita de reflux: 20 mg/zi 4 saptamani. tratament suplimentar, daca este cazul, 4 saptamani. esofagita refractara la alte tratamente: 40 mg/zi, 8 saptamani. Recidiva: se repeta schema de tratament. Tratament de intretinere: la pacientii cu esofagita de reflux recidivanta, se pot preveni recaderile cu 20 mg omeprazol/zi cu o durata a tratamentului mergand pana la 6 ani! in ulcerele recidivante, dificil de controlat, se recomanda un tratament de 12 luni cu 20 mg/zi. In cazurile refractare vindecate prin omeprazol (40 mg/zi) tratamentul preventiv de 20 mg/zi poate fi insuficient. Se poate creste doza la 40 mg (priza zilnica unica).
Sindrom zollinger-ellison: tratamentul se individualizeaza; durata lui depinde de manifestarile clinice. Bolnavii cu forme grave care nu raspund la alte metode terapeutice au fost tratati cu succes (in 90 % din cazuri) cu doze cuprinse intre 20 - 120 mg/zi. Pentru o posologie superioara a 80 mg/zi, doza cotidiana trebuie repartizata in doua prize. Copii: nu se dispune de o experienta clinica necesara stabilirii unei posologii adecvate. In caz de insuficienta renala sau hepatica si la varstnici nu este necesara o ajustare a dozelor.
Compozitie
0,240 g microcapsule enterosolubile ce contin 20 mg omeprazol/capsula.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la omeprazol.
Masuri de precautie
In caz de ulcer gastric se recomanda verificarea benignitatii leziunilor inainte de inceperea tratamentului. Ca si in cazul altor medicamente antisecretoare gastrice, omeprazolul favorizeaza dezvoltarea bacteriilor intragastrice prin diminuarea volumului si aciditatii sucului gastric, mai ales in cazul tratamentelor de lunga durata. La copii, eficacitatea si toleranta medicamentului nu a fost studiata. Sarcina si alaptare: studiile efectuate pe animale nu au demonstrat efecte teratogene sau embriotoxice, dar se impun masuri de prudenta, ca de altfel in cazul tuturor medicamentelor noi: se recomanda sa nu se administreze in primul trimestru de sarcina, iar in restul perioadei de sarcina sau in perioada de alaptare se prescrie numai in caz de necesitate absoluta.
Reactii adverse
Omeprazolul este in general bine tolerat. Pot sa apara diaree, cefalee, greata, meteorism, constipatie, eruptii cutanate, fotosensibilizare. Au fost semnalate tulburari hematologice: anemie, neutropenie, pancitopenie, trompocitopenie. Aceste manifestari sunt tranzitorii si de intensitate moderata.