Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Lipomul este o proliferare a celulelor tesutului adipos intr-o capsula fibroasa si subtire, ce se gaseste, de obicei, chiar sub piele. Lipoamele se afla, de cele mai multe ori, la nivelul trunchiului, gatului, soldurilor, partii superioare a bratelor sau axila, dar pot aparea oriunde la nivelul corpului. Pot aparea in acelasi timp unul sau mai multe lipoame. Lipomul este cea mai comuna formatiune benigna a tesutului celular.
Lipoamele nu sunt aderente de tesuturile din jur, se mobilizeaza cu usurinta fata de ceea ce sunt inconjurate si nu provoaca durere. Acestea cresc lent in dimensiuni, majoritatea neavand nevoie de tratament. Daca un lipom incepe sa deranjeze, acesta poate fi indepartat printr-o procedura de excizie, cu anestezie locala, pacientul nefiind necesar a ramane internat peste noapte in spital.
Lipomatoza este o afectiune foarte des intalnita, aproximativ 1 din 1000 de oameni avand cel putin un lipom. Acestea apar cu precadere intre 40-60 ani, insa acest aspect nu exclude aparitia lor si la alte varste. Uneori, pot fi prezente de la nastere, afecteaza ambele sexe si putem spune ca s-ar fi observat o incidenta usor mai crescuta in randul femeilor.
Cauza aparitiei lipomului nu este pe deplin inteleasa, dar tendinta de aparitie a acestuia se mosteneste. O mica leziune poate duce la dezvoltarea acestei formatiuni. Obezitatea nu duce la aparitia lipoamelor.
Exista cateva boli genetice care determina aparitia lipoamelor. Acestea sunt boala Dercum, care produce lipoame dureroase, majoritatea localizate pe brate, picioare si trunchi. Mai este numita si adiposis dolorosa sau sindromul Anders, sindromul Gardner, o boala genetica numita polipoza adenomatoasa familiala, lipomatozele eretidare, cnoscute si sub denumirea de lipomatoze familiale, fiind o patologie ce se mosteneste, boala Madelung, ce apare cu predilectie la barbatii care consuma alcool in cantitati crescute.
Lipoamele nu sunt, de obicei, dureroase, insa pot fi inconfortabile daca exercita presiune asupra unui nerv sau daca se dezvolta in apropierea unei articulatii. Majoritatea persoanelor care au lipoame nu observa vreun simptom, acestea fiind, de obicei:
- incapsulate, lucru care se impierdica sa se raspandeasca in tesuturile inconjuratoare;
- nedureroase: uneori, unele lipoame pot produce disconfort sau durere in functie de localizarea acestora, marime sau daca este prezenta vascularizatie
- rotunde sau ovala
- este mic, de la 1 la 3 cm, si se simte chiar sub piele
- este mobil, are o consistenta moale, gelatinoasa
- nu este dureros
- ramane la aceeasi marime mult timp sau creste foarte incet.
De obicei, cel mai neplacut simptom este localizarea sau cresterea in marime a lipomului, care face ca acesta sa fie vizibil.
De obicei, medicii diagnosticheaza lipoamele prin examenul fizic, evaluand daca este dureros sau nu, marimea, aderenta, consistenta. Uneori, acestia pot solicita efectuarea unei biopsii pentru a se asigura ca nu este de natura canceroasa. Uneori, lipoamele pot fi confundate cu chisturi, astfel ca, pentru certitudine, se poate apela la ecografiem RMN sau CT, insa acestea sunt situatii exceptionale, si nu regula.
Toate lipoamele, prin definitie, sunt constituite din grasime. Unele contin si vase de sange sau alte tipuri de tesuturi. Exista cateva tipuri de lipoame, si anume:
-angiolipoame, care contin grasime si vase de sange; acestea sunt deseori dureroase;
-conventionale: cel mai frecvent tip, contine celule adipoase albe, care au rolul de stoca energie;
-fibrolipoame: alcatuite din tesut adipos si tesut fibros
-hibernoame: alcatuite din adipocite brune;
-mielolipoame: contin grasime si tesut hematopoietic;
-pleomorfe: aceste lipoame au adipocite de diferite dimensiuni si forme.
In general, lipomul nu necesita un anumit tratament. Deoarece lipomul nu este o tumora canceroasa si nu poate deveni de natura canceroasa, nu este necesara eliminarea lui. Nu se cunoaste inca un tratament pentru prevenirea aparitiei lipoamelor sau pentru prevenirea cresterii acestora.
Lipomul poate fi extirpat chirurgical daca simptomele se agraveaza, cum ar fi in cazurile in care lipomul:
- devine dureros sau sensibil
- se infecteaza in mod repetat
- supureaza
- intervine in miscare sau in functionalitatea locului respectiv
- creste in marime
- devine neplacut estetic sau deranjeaza.
Cele mai multe lipoame pot fi indepartate in cabinetul medicului sau intr-un centru de chirurgie. Medicul va injecta un anestezic local in jurul lipomului, va face o incizie la nivelul pielii, va indeparta lipomul, apoi va inchide incizia prin sutura. Daca lipomul este intr-o zona a corpului care nu poate fi usor abordabila, doar printr-o simpla incizie a pielii, lipomul va putea fi extirpat intr-o sala de operatii sub anestezie generala.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.