Anestezia epidurala

Actualizat: 11 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anestezia epidurala este cea mai frecvent intalnita metoda de ameliorare a durerii in timpul travaliului. Mai mult de 50% dintre femei solicita anestezia epidurala inainte sa nasca.

Daca momentul nasterii se apropie, ar fi indicat sa stiti cat mai multe detalii despre optiunile de calmare a durerii pentru a fi pregatite si pentru a lua cele mai bune decizii legate de travaliu si nastere.

Intelegerea diverselor tipuri de anestezie epidurala, modul in care acestea sunt administrate, a riscurilor si beneficiilor va pot ajuta sa luati cele mai bune hotarari pe parcursul travaliului si nasterii.

Ce este anestezia epidurala?

Anestezia epidurala este o anestezie care blocheaza durerea in anumite zone ale corpului. Scopul acesteia este de a ameliora durerea sau de a o bloca, mai degraba decat a anestezia o zona - situatie care duce la lipsa totala a senzatiilor.

Epidurala blocheaza impulsurile nervoase provenite din segmentele inferioare ale coloanei vertebrale. Medicamentele implicate in anestezia epidurala se incadreaza intr-o clasa de medicamente numite anestezice locale, cum ar fi bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina.

Acestea sunt adesea administrate in combinatii cu opioide sau narcotice, in scpoul reducerii dozei necesare de anestezic local. In acest mod durerea este ameliorata, iar consecinele sunt minime.

Aceste medicamente pot fi utilizate in combinatie cu epinefrina, fentanil, morfina sau clonidina pentru a prelungi efectul anesteziei epidurale sau pentru a stabiliza tensiunea sanguina a mamei.

Cum se face anestezia epidurala?

Inainte sa debuteze travaliul, mamei i se vor administra fluide pe cale intravenoasa si inainte sa inceapa procedura in se va monta epidurala. Pe parcursul travaliului si al nasterii, femeia insarcianta va primi 1-2 litri de lichide pe cale intravenoasa.

Un medic anestezist, obstetrician sau asistenta vor administra epidurala. Vi se va cere sa va asezati pe un pat si sa va ghemuiti intr-o parte. Aceasta pozitie este esentiala pentru prevenirea problemelor si cresterea eficientei epiduralei.

Se va folosi o solutie antiseptica pentru a curata zona din spate a taliei si pentru a minimiza riscul infectiei. Apoi o zona mica de la nivelul saptelui va fi amortita local cu un anestezic. Se va introduce un ac in zona amortita din jurul maduvei spinarii in partea inferioara a spatelui.

Acul va fi introdus printr-un tub sau cateter in spatiul epidural. Apoi acul este indepartat cu grija lasandu-se cateterul pe loc pentru a se putea furniza cu usurinta diverse medicamente prin acesta.

Tipurile de anestezie epidurala

In prezent, sunt folosite doua tipuri esentiale de anestezie epidurala. Dozele si combinatiile de medicamente pot fi diferite de la un spital al altul. Puteti intreba medicul care va face anestezia epidurala despre:

- epidurala obisnuita - dupa ce este fixat cateterul, o combinatie de substante narcotice si anestezice vor fi administrate prin anestezie prin injectii periodice in spatiul epidural. Un narcotic, cum ar fi fentanil sau morfina va fi administrat pentru a inlocui dozele ridicate de bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina. In acest mod se vor reduce posibilele efecte adverse ale anesteziei.

- epidurala combinata spinala - o doza initiala de narcotic, anestezic sau o combinatie dintre cele doua este injectata sub membrana exterioara care acopera maduva spinarii si in interior, prin spatiul epidural aceasta este zona intratecala. Anestezistul va introduce acul in spatiul epidural printr-un cateter mic, apoi va retrage acul dar va lasa local, cateterul.

Acest lucru permite posibilitatea realizarii mai multor tipuri de miscari in pat si o capacitatea mai mare a pacientei de a schimba pozitiile, cu ajutor specializat. Atunci cand cateterul ramane in aceeasi pozitie se poate face oricand anestezie epidurala, in orice moment, daca injectia intratecala initiala este inadecvata.

Ar trebui sa intrebati medicii daca puteti sa va deplasati si daca puteti sa beti si sa mancati dupa ce epidurala a fost plasata. Dupa ce s-au folosit medicamentele pentru anestezia epidurala, forta musculara, echilibrul si capacitatea de reactie sunt reduse. Anestezia epidurala spinala ar trebui sa amelioreze durerea timp de 4-8 ore.

Beneficiile anesteziei epidurale

- Anestezia epidurala va va permite sa va odihniti in cazul in care travaliul dvs. este prelungit

- Prin diminuarea disconfortului provocat de nastere, experienta nasterii devine mai pozitiva

- In mod normal, anestezia epidurala nu va va adormi si puteti participa activ la nastere

- Daca nasteti prin cezariana, anestezia epidurala va va permite sa nu fiti adormite si durerea va fi acceptabila in perioada recuperarii.

- Atunci cand alte tipuri de mecanisme de ameliorare nu mai sunt de ajutor, epidurala poate fi utila in caz de epuizare, iritabilitate si oboseala viitoarei mame.

O anestezie epidurala poate ajuta femeia insarcinata sa se odihneasca, sa se relaxeze, sa se concentreze si ii va oferi puterea de a merge mai departe, ca participant activ in experienta nasterii.

Dezavantajele anesteziei epidurale

- Anestezia epidurala poate determina scaderea brusca a tensiunii arteriale. Din acest motiv tensiunea arteriala va fi monitorizata pentru a se confirma faptul ca la mama si copil ajunge un flux adecvat de sange. Daca exista o scadere brusca a tensiunii arteriale, poate fi necesara administrarea intravenoasa de fluide, medicamente si oxigen.

- Poate sa apara durere severa de cap cauzata de scugerea de lichid cefalorahidian. Acest efect secundar este intalnit la mai putin de 1% dintre femei.

- Dupa ce epidurala este plasata, pacienta trebuie sa alterneze partile pe care va sta intinsa si sa se monitorizeze continuu frecventa cardiaca fetala. Pozitia intr-o parte poate determina incetinirea sau chiar oprirea travaliului.

- Pot fi experimentate urmatoarele efecte adverse: frisoane, tinitus, dureri de spate, durere atunci cand este introdus acul, greata sau dificultati la urinare.

- In cazul anesteziei epidurale pot fi necesare si alte interventii suplimentare in timpul nasterii utilizarea de oxitocina (pitocin), a forcepsului, a vacuum extractorului sau poate fi necesara cezariana.

- Cateva ore dupa nastere, jumatatea inferioara a corpului dvs. poate fi amortita si puteti avea nevoie de ajutor ca sa mergeti.

- In cazuri rare, poate avea loc lezarea permanenta a nervilor din zona in care a fost introdus cateterul.

Desi cercetarile sunt destul de ambigue, cele mai multe studii sugereaza ca unii dintre copiii mamelor care nasc cu ajutorul anesteziei epidurale vor suferi un blocaj ce va provoca dificultati de alaptare.

Alte studii presupun ca bebelusii ar putea manifesta depresie respiratorie, pozitie fetala inadecvata si va avea loc cresterea variabilitatii frecventei cardiace fetale, situatie care impune nevoia utilizarii forcepsului, nasterilor cu ajutorul extractorului cu vacuum, operatiei prin cezariana si epiziotomiei.

Intrebari frecvente legate de anestezia epidurala

- Plasarea anesteziei epidurale poate produce leziuni locale? Raspunsul depinde de persoana care intreaba acest lucru. Unele femei au semnalat prezenta unui disconfort minor atunci cand este plasata epidurala, in portiunea de coloana vertebrala care a fost amortita si o senzatie asemanatoare cu o presiune atunci cand a fost introdus cateterul.

- Cand va fi montata epidurala? De obicei anestezia epidurala se va face atunci cand cervixul are o dilatatie de 4-5 cm si femeia insarcinata se afla in travaliu.

- Cum poate fi afectat travaliul de epidurala? Epidurala poate incetini travaliul si poate slabi contractiile. Daca se intampla acest lucru, gravidei i se va administra oxitocina, medicament care accelereaza travaliul

- Cum poate afecta anestezia epidurala nou-nascutul? Cercetarile legate de efectele anesteziei epidurale asupra nou-nascutilor sunt insuficiente, iar starea de sanatate a nou-nascutului poate fi afectata de mai multi factori.

Este dificil de preconizat cat de mult vor influenta medicamentele noul-nascut, intrucat acest lucru poate varia in functie de doza, durata travaliului precum si caracteristicile fiecarui copil in parte.

Pentru ca dozele si medicamentele pot varia, nu sunt disponibile momentan informatii concrete obtinute in urma cercetarilor. Totusi se presupune ca un posibil efect secundar al anesteziei epidurale la copii este un blocaj care va provoca dificultati de alaptare.

Un alt aspect este ca micutul ar putea deveni letargic si ar putea intampina dificultati in a se angaja pe canalul nasterii. Medicamentele utilizate in timpul anesteziei epidurale sunt cunoscute pentru faptul ca provoaca depresie respiratorie si scad frecventa cardiaca fetala la nou-nascuti.

- Care vor fi manifestarile dupa montarea anesteziei epidurale? Nervii uterului vor amorti in cateva minute dupa ce a fost administrata doza initiala de anestezie. Veti simti, probabi, o stare de amorteala in maxim 10-20 de minute. Cand incepe sa se diminueze efectul dozei de anestezic, se vor administra si alte doze, de obicei, o doza la fiecare doua ore.

In functie de anestezicul folosit pentru anestezia epidurala si de dozele administrate, femeia insarcinata nu va avea voie sa se ridice din pat si miscarile acesteia vor restrictionate. In cazul in care travaliul dureaza mai mult de cateva ore, probabil va fi necesara introducerea unui cateter urinar intrucat abdomenul va fi amortit, iar urinarea se va face cu dificultate.

Dupa ce bebelusul se va naste, cateterul va fi scos si efectele anesteziei vor disparea in una-doua ore. Unele femei au semnalat o senzatie de arsura si disconfort in jurul canalului nasterii dupa ce s-a intrerupt administrarea medicatiei.

- Va fi posibil ca mama sa participe activ la nastere? Probabil ca nu veti putea sti cu siguranta cand aveti o contractie din cauza anesteziei epidurale. Daca nu simtit contractiile, participarea activa la nastere ar putea fi dificil de controlat.

Din acest motiv nou-nascutul ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a se angaja pe canalul nasterii, inclusiv aplicarea presiunii pe abdomen, in partea de sus a uterului si/sau utilizarea forcepsului.

- Anestezia epidurala isi face efectul intotdeauna? Pentru majoritatea oamenilor anestezia epidurala este eficienta pentru ameliorarea durerii in timpul travaliului. Unele femei reclama imposibilitatea de a simti durerea si/sau sentimentul ca medicamentele actioneaza mai bine pe o parte a corpului decat pe cealalta.

Iata cateva intrebari pe care le puteti adresa medicului inainte de travaliu si anestezia epidurala:
- ce combinatie si doza de medicamente vor fi folosite?
- cum ar putea fi afectat copilul de medicamente?
- voi fi capabila sa ma ridic si sa ma plimb?
- ce lichide si alimente solide pot consuma?
- care sunt situatiile in care nu se va utiliza anestezia epidurala?

O anestezie epidurala nu reprezinta o optiune pentru ameliorarea durerii din timpul travaliului in oricare din urmatoarele situatii:
- cand utilizati medicamente anticoagulante
- cand aveti un numar scazut de trombocite
- cand suferiti o hemoragie sau sunteti in stare de soc
- cand aveti o infectie la nivelul spatelui
- cand aveti o infectie a sangelui
- daca viitoarea mama nu prezinta o dilatatie a colului vaginal de cel putin 4 cm
- cand spatiul epidural nu poate fi localizat de catre medic
- daca travaliul avanseaza prea repede si nu este timp suficient pentru administrarea de medicamente.

Cum ar putea fi afectat copilul de anestezia epidurala?

- Daca are loc o scadere a tensiunii arteriale, ar putea fi afectat fluxul de oxigen catre fat. In aceasta situatie, va fi necesar sa se introduca intravenos o canula in mana sau brat in cazul in care tensiunea arteriala scade brusc.

Diminuarea tensiunii arteriale poate fi tratata prin consumul de fluide introduse prin canula pentru a creste volumul de sange.

- Solutiile epidurale contin opioide, cum este fentanilul sau alte medicamente similare care poate traversa placenta. In doze mai mari (mai mult de 100 mcg), aceste medicamente pot afecta respiratia copilului sau il poate face somnolent.

Sfaturi utile

Anestezia epidurala se va face doar in maternitate, de cate un medic anestezist sub indrumarea obstetricianului, nu la domiciliu. Nici chiar maternitatile nu pot oferi kituri de anestezie epidurala 24 de ore din 24. De aceea, se recomanda ca mama sa-si procure din farmacie un astfel de kit, conform recomandarilor medicului obstetrician, pentru a fi pregatite atunci cand se declaseaza travaliul.

Incercati sa va pastrati calmul atunci cand anestezistul monteaza epidurala. Veti sta in pozitie ghemuit pe o parte, pe marginea patului, pentru a se deschide spatiile dintre oasele coloanei vertebrale. Incercati sa va concentrati asupra respiratiei: inspirati incet pe nas si expirati pe gura. Incercati sa pastrati contactul vizual cu partenerul dvs. daca acesta este prezent.


Citeste si despre:

Sarcina, nasterea si perioada postpartum Medicamentele administrate in timpul sarcinii Operatia cezariana Sarcina Stadiile de travaliu Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce trebuie sa stie orice femeie despre cezariana Liposuctia: riscuri si beneficii Corioamniotita, sau infectia in sarcina. Simptome si complicatii Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere