Nasterea prin operatie cezariana

Actualizat: 25 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


O operatie cezariana, sau cezariana, este o operatie de nastere a bebelusului printr-o taietura facuta in burta si uter. De obicei, taietura se face pe burta, chiar sub linia ce uneste cele doua spine iliace. Cezariana este o operatie majora care implica o serie de riscuri. De obicei se face doar daca este cea mai sigura optiune pentru tine si copilul tau.

De ce se efectueaza operatiile cezariene?

Cezariana poate fi recomandata ca o procedura planificata (electiva) sau efectuata in caz de urgenta daca se considera ca o nastere vaginala este prea riscanta.
Cezarianele planificate se fac de obicei incepand cu a 39-a saptamana de sarcina.

O cezariana poate fi indicata atunci cand:
• copilul dumneavoastra este in pozitie culcata (in primul rand picioarele) si medicul sau moasa dumneavoastra nu a putut sa le intoarca, aplicand o presiune usoara pe burta sau ati prefera sa nu incerce acest lucru;
• aveti o placenta joasa (placenta praevia);
• aveti tensiune arteriala crescut legata de sarcina (preeclampsie);
• aveti anumite infectii, cum ar fi o prima infectie cu herpes genital care apare la sfarsitul sarcinii sau HIV netratat;
• copilul dumneavoastra nu primeste suficient oxigen si nutrienti – uneori, acest lucru poate insemna ca copilul trebuie sa fie nascut imediat;
travaliul nu progreseaza sau exista sangerare vaginala excesiva.

Daca exista timp pentru a planifica procedura, moasa sau medicul dumneavoastra vor discuta despre beneficiile si riscurile unei cezariane in comparatie cu o nastere vaginala.

Cererea de cezariana

Unele femei aleg sa faca cezariana din motive non-medicale.
Daca intrebati moasa sau medicul dumneavoastra pentru o cezariana atunci cand nu exista motive medicale, acestea va vor explica beneficiile si riscurile generale ale unei cezariane pentru dvs. si copilul dumneavoastra, in comparatie cu o nastere vaginala.

Daca sunteti îngrijorata in legatura cu nasterea, ar trebui sa vi se ofere sansa de a discuta despre anxietatea dvs. cu un profesionist din domeniul sanatatii care va poate oferi sprijin in timpul sarcinii si al travaliului.

Daca dupa ce ai discutat toate riscurile si ai auzit despre tot sprijinul oferit, tot simti ca o nastere vaginala nu este o optiune acceptabila, ar trebui sa ti se ofere o cezariana planificata. Daca medicul dumneavoastra nu doreste sa efectueze operatia, ar trebui sa va indrume catre un medic care o va face.

Ce se intampla in timpul unei cezariane?

Majoritatea cezarianelor se efectueaza sub anestezie spinala sau epidurala.
Asta inseamna ca vei fi treaza, dar partea inferioara a corpului tau este amortita, asa ca nu vei simtii nicio durere.

In timpul procedurii:
-un ecran este plasat pe corp, astfel incat sa nu puteti vedea ce se face - medicii si asistentele va vor anunta ce se intampla;
-o taietura de aproximativ 10 pana la 20 cm lungime va fi de obicei facuta in partea inferioara a burticii si a uterului, astfel incat copilul sa poata fi nascut;
-este posibil sa simtiti unele trageri;
-tu si partenerul tau de nastere veti putea sa va vedeti si sa va tineti in brate de indata ce acesta a fost nascut, daca este bine – un copil nascut prin cezariana de urgenta din cauza suferintei fetale poate fi dus direct la un pediatru pentru resuscitare.

Intreaga operatiune dureaza in mod normal aproximativ 40 pana la 50 de minute.
Ocazional, poate fi folosit un anestezic general (unde dormiti), mai ales daca copilul trebuie sa fie nascut mai repede.

Recuperarea dupa o cezariana

Recuperarea dupa o cezariana dureaza de obicei mai mult decat recuperarea dupa o nastere vaginala. Starea medie in spital dupa o cezariana este de aproximativ 3 sau 4 zile, comparativ cu o medie de 1 sau 2 zile pentru o nastere vaginala.
Este posibil sa aveti un oarecare disconfort in burta in primele zile. Vi se vor oferi analgezice pentru a va ajuta.

Cand te duci acasa, va trebui sa iei lucrurile mai usor la inceput. Este posibil sa fie nevoie sa evitati anumite activitati, cum ar fi conducerea, pana cand ati avut controlul postnatal cu medicul la 6 saptamani.

Rana din burta va forma in cele din urma o cicatrice. Acest lucru poate fi evident la inceput, dar ar trebui sa se estompeze cu timpul si va fi adesea ascunsa in parul pubian.

Riscurile unei cezariane

O cezariana este in general o procedura foarte sigura, dar, ca orice tip de interventie chirurgicala, prezinta un anumit risc.

Este important sa fii constienta de posibilele complicatii, mai ales daca te gandesti sa faci o cezariana din motive non-medicale.

Complicatiile posibile includ:
-infectie a plagii sau a mucoasei uterului
-cheaguri de sange
-sangerare excesiva
-afectarea zonelor din apropiere, cum ar fi vezica urinara sau ureterele care leaga rinichii si vezica urinara
-dificultati temporare de respiratie la copilul dumneavoastra
-taierea accidentala a bebelusului atunci cand uterul este deschis

Sarcini viitoare dupa cezariana

Daca ai un copil nascut prin cezariana, nu inseamna neaparat ca orice bebelus pe care il ai in viitor va trebui si el sa fie nascut in acest fel.

Majoritatea femeilor care au avut o operatie cezariana pot avea in siguranta o nastere vaginala pentru urmatorul copil, cunoscuta sub numele de nastere vaginala dupa cezariana. Dar este posibil sa aveti nevoie de o monitorizare suplimentara in timpul travaliului doar pentru a va asigura ca totul progreseaza bine.
Unele femei pot fi sfatuite sa faca o alta cezariana daca au un alt copil. Aceasta depinde daca o cezariana este inca cea mai sigura optiune pentru ea si copilul ei.

Ce este mai dureros: o cezariana sau o nastere naturala?

Nivelul de durere pe care il experimentati in timpul nasterii este unic. De exemplu, daca optati pentru o nastere vaginala fara medicamente, va puteti astepta la mai multa durere decat cineva care a avut o epidurala inainte de o nastere vaginala. In timpul nasterii prin cezariana, nu veti simti durere. Cu toate acestea, recuperarea dupa o cezarana poate fi mai dureroasa si poate dura mai mult decat recuperarea dupa o nastere naturala. Nu exista un raspuns corect sau gresit cu privire la ceea ce este mai dureros, deoarece fiecare nastere este diferita.

Concluzie

Cezariana este adesea necesara pentru sanatatea dumneavoastra si a copilului dumneavoastra. Daca stiti ca aveti o cezarana, obstetricianul va poate ghida prin procedura si poate discuta cu dvs. despre procesul de recuperare in avans. In cazurile In care o cezarana este neasteptata, s-ar putea sa ajungi sa te simti suparat ca planul tau de nastere nu a mers asa cum era de asteptat.

Doar sa stiti ca majoritatea medicilor prefera o nastere vaginala si ca decizia de a continua cu o cezariana a fost luata pentru bunastarea dumneavoastra sau a bebelusului dumneavoastra. Cel mai bun lucru pe care il puteti face dupa ce nasteti este sa va odihniti si sa permiteti altora sa va ajute sa va recuperati.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7246-cesarean-birth-c-section
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/cesarean-section


Citeste si despre:

Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm? Nasterea prin cezariana Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana Nasterea naturala Probleme si complicatii ce pot aparea la nastere(cezariana si naturala) Macrosomia fetala Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu? Cancerul cervical Sarcina multipla: gemeni, tripleti Cum pot fi crescute sansele de a avea gemeni? Sensibilizarea la antigenul Rh in timpul sarcinii Ce trebuie sa stie orice femeie despre cezariana
Cere sfatul medicului ×