Tinitusul

Actualizat: 06 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este tinitusul


Tinitusul reprezinta perceperea anormala a unor zgomote (sunete) in ureche. De obicei, tinitusul persistent indica prezenta surditatii de receptie de tip senzorial (cohlear).

Perioadele intermitente de tinitus moderat, cu durata de cateva minute si cu tonalitate inalta, pot fi intalnite, fara o semnificatie patologica la oamenii cu functie auditiva normala. Cand tinitusul este sever si persista o durata mai lunga de timp, acesta poate afecta somnul si capacitatea de concentrare, ducand la instalarea unor tulburari psihice majore.

Tipuri

Tinitusul pulsatil trebuie diferentiat de tinitusul tonal.

Desi este atribuit deseori surditatii de transmisie, acest simptom poate fi mult mai sever indicand o anomalie vasculara, cum ar fi:
-tumora glomica (tumora a glomusului carotidian - mica masa de tesut in sinusul carotidian care contine chemoreceptorii ce monitorizeaza nivelurile de oxigen, dioxid de carbon si ioni de hidrogen din sange. Daca nivelul oxigenului scade, chemoreceptorii trimit impulsuri catre centrul cardiac si respirator care cresc frecventa respiratorie si cardiaca. La acest nivel pot aparea tumori care sunt o forma de paragangliom.);
- boala vasculara ocluziva carotidiana (ateroscleroza carotidiana);
- malformatie arterio-venoasa;
- anevrism arterial.

-traumatism timpan sau ureche medie

-expunerea prelungita la zgomote puternice

Diagnostic

Examenul CT (Tomografie Computerizata), angiografie si examen ORL sunt deseori necesare pentru a stabili diagnosticul final.
Tratamentul tinitusului include urmatoarele masuri generale:
- evitarea expunerii excesive la zgomot;
- evitarea altor factori extrinseci ce pot produce leziuni cohleare;
- mascarea tinitusului cu ajutorul muzicii;
- diminuarea tinitusului prin amplificarea sunetelor normale.

De regula, mascarea tinitusului se realizeaza prin recurgerea la o proteza auditiva care de cele mai multe ori este benefica.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea intravenoasa de antiaritmice (lidocaina), acestea putand reduce tinitusul la unii pacienti. Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca o astfel de terapie administrata per os (oral) timp indelungat, nu aduce nici un beneficiu real.

Dintre numeroasele medicamente care au fost testate prin intermediul studiilor, antidepresivele orale s-au dovedit a fi cele mai eficace pentru tratarea efectelor secundare a tinitisului cronic.


Citeste si despre:

Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ce poate cauza tiuitul in ureche? Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Ceapa, beneficii pentru sanatate Migrena juvenila Cefaleea la varstnici Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Keratita interstitiala Consecintele unei supradoze de aspirina Neurinomul acustic Tricloretilena Remodelarea urechii (Otoplastia) Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii