Stadiile de travaliu

Actualizat: 06 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Travaliul fiecarei femei este unic, fiind diferit chiar de la o sarcina la alta.

In unele cazuri, travaliul dureaza cateva ore sau chiar mai putin, in altele, testeaza rezistenta fizica si emotionala a mamei.

Nimeni nu va sti cum va fi travaliul unei femei pana cand acesta se declanseaza.

Stadiul 1

Prima etapa debuteaza atunci cand apar contractiile care provoaca modificari progresive ale colului uterin si se termina atunci cand cervixul este complet dilatat. Aceasta etapa se imparte in doua faze travaliul latent si travaliul activ.

- Travaliul latent este cel in cadrul caruia cervixul incepe sa se dilate si sa se deschida. Femeia insarcinata va simtit contractii de intensitate usoara pana la moderata. Acestea pot dura intre 30-90 secunde si se vor manifesta la intervale regulate.

- Travaliul activ coincide cu debutul real al travaliului. Cervixul se va dilata spre 10 cm. Contractiile vor deveni mai puternice, vor dura mai mult si vor fi mai dese. Aproape de sfarsitul acestei faze, apare senzatia de continuitate a contractiilor, dar si presiune accentuata si crescanda la nivelul spatelui.

Stadiul 2

A doua etapa a travaliului incepe atunci cand colul este complet dilatat si se termina cu nasterea copilului. Multe femei considera ca etapele din al doilea stadiu sunt mai usor de suportat decat cele specifice travaliului activ, intrucat posibilitea de a impinge copilul le ofera o oarecare ameliorare a disconfortului.

In cazul in care copilul este pozitionat in partea inferioara a pelvisului, s-ar puea simti nevoia continua de a impinge destul de devreme in acest stadiu.Fiecare contractie a uterului exercita o oarecare presiune asupra copilului, angajandu-l spre canalul nasterii.

Totusi, daca gravidei i s-a facut anestezie epidurala, pierderea senzatiilor poate diminua nevoia de a impinge si aceasta nu poate simti cand a coborat copilul. Cu fiecare contractie forta uterului combinata cu forta muschilor abdominali, daca femeia impinge activ, exercita presiune asupra nou-nascutului pentru a-l ajuta sa se deplaseze prin canalul nasterii.

Atunci cand contractiile s-au oprit si uterul este relaxat, capul copilului se va retrage usor, intr-un tip de progresie, doi pasi inainte si unul inapoi. Intreaga etapa poate dura de la cateva minute la cateva ore. Fara epidurala, durata medie a acestei etape este de 20 de minute, daca ati nascut anterior vaginal. Daca ati avut peridurala, a doua etapa dureaza mai mult.

Stadiul 3

Dupa ce copilul s-a nascut, probabil ca veti resimti un sentiment de usurare. V-ati putea dori sa-l tineti in brate sau pe abdomen. Pe parcursul cele de-a treia etape a travaliului, obstetricianul va indeparta placenta si se va asigura ca sangerarea este sub control.

Placenta va fi eliminata in aproximativ 10 minute, desi in unele cazuri poate dura mai mult. Veti continua sa aveti contractii usoare. Medicul va masa partea inferioara a abdomenului pentru a incuraja uterul sa se contracte si sa expulzeze placenta.

Uneori ar putea fi solicitant sa impingeti pentru a elimina placenta, care va fi insotita de sangerari. Apoi uterul se va contracta si se va intari.


Citeste si despre:

Bolile sistemice determinate de infectiile orale Sarcina - Prima luna Sarcina pe saptamani Tratamentul incontinentei fecale Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Sarcina, nasterea si perioada postpartum Metadona Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Embolizarea fibromului uterin Declansarea prematura a travaliului Nasterea naturala 10 simptome de cancer la femei Tot ce trebuie sa stiti despre gonoree Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului Contractiile Braxton Hicks, semnificatie si diferentierea de travaliu