Contractiile uterine pot fi declansate de un uter iritabil

Actualizat: 09 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pe parcursul unei sarcini, orice gravida ar putea experimenta senzatia de presiune sau strangere la nivelul uterului sau contractii. Desi sunt normale de cele mai multe ori, contractiile uterine declansate de un uter iritabil ar putea fi un semn de ingrijorare.

Unele femei insarcinate vor resimti mai frecvent contractiile, in ultimul trimestru de sarcina. In cazul celor care au un uter iritabil, medicul obstetrician ar putea recomanda, in primul rand, repausul la pat, insa chiar si cu aceaste masuri, nou-nascutul se poate naste inainte de termen.

Uterul iritabil este caracterizat prin contractiile uterine neregulate care apar in timpul sarcinii, inainte de termenul firesc al nasterii. De cele mai multe ori, aceste contractii pot fi indiciul unui travaliu prematur.

Ce este uterul iritabil?

Peretele uterin este alcatuit din musculatura neteda care actioneaza intr-un mod incredibil in momentul in care incepe travaliul. Muschiul se va contracta intr-o maniera specifica, constant, intre 30-90 secunde pana la 3-5 minute. Aceste contractii ajuta la expulzarea copilului din uter si duc la nasterea acestuia.

Practic, iritabilitatea uterina este un termen folosit pentru a descrie fenomenul prin intermediul caruia uterul se contracta intr-un mod dezorganizat, inainte de debutul unui travaliu firesc. Iritabilitatea uterina presupune prezenta unor spasme musculare de nivel redus si constant, fata contractiile normale, puternice care se repeta la cateva minute spre sfarsitul sarcinii.

Cele mai multe dintre aceste contractii sunt pur si simplu inconfortabile si nu declanseaza, de obicei, travaliul. Iritabilitatea uterina nu trebuie confundata cu travaliul prematur. Uterul care se contracta de cele mai multe ori nu implica nici un fel de complicatie.

Mai mult, atata timp cat aceste contractii nu afecteaza colul uterin (nu-l deschid si nici nu-l scurteaza) nu exista nici un risc de travaliu prematur. Daca o femeie insarcinata experimenteaza contractii mai devreme decat este cazul, trebuie sa consulte medicul obstetrician pentru a acesta sa poata evalua daca aceste contractii ar putea reprezenta sau nu, un motiv de ingrijorare.

Care sunt riscurile asociate cu un uter iritabil?

Pericolul asociat cu uterul iritabil este declansarea travaliului prematur care poate avea loc atunci cand contractiile dilata colul uterin. Un uter iritabil, de obicei, nu provoaca dilatatia colului uterin, dar contractiile persistente, intense pot duce la o nastere prematura.

Numarul femeilor care au un uter iritabil si experimenteaza travaliul prematur este putin mai ridicat, decat numarul celorlalte femei insarcinate la care se poate intalni travaliul prematur, raportul fiind de 18.7% fata de 11%.

Care sunt simptomele uterului iritabil?

Este recomandabil sa fie consultat cat mai rapid medicul obstetrician in cazul in care o femeie insarcinata manifesta oricare din simptomele urmatoare, inainte de a avea 37 de saptamani de sarcina:
- contractii dureroase sau care apar mai des de patru ori intr-o ora
- sangerari vaginale apoase sau scurgeri vaginale
- senzatie de presiune in zona pelvisului
- dureri in zona inferioara a spatelui, care se manifesta dupa acelasi tipar (sunt specifice contractiilor uterine)
- incetinirea miscarilor fetale - in cazul in care au loc mai putin de 10 miscari pe parcursul a doua ore.

Modalitati de investigatie si tratament

Intr-o prima faza, medicul va evalua cu ajutorul unui monitor contractiile uterine pentru a determina daca acestea reprezinta un risc de aparitie al unui travaliu prematur. Pentru monitorizarea acestora, in jurul burtii femeii insarcinate se vor aplica niste centuri sensibile la presiune.

De asemenea, medicul poate determina daca exista sau nu posibilitatea unei nasteri premature cu ajutorul a altor doua teste:

- Fibronectina fetala. Acesta investigatie presupune recoltarea de secretii vaginale si analiza acestora la laborator. In cazul in care rezultatele testelor sunt negative, exista un risc mai mic de 1% de a se declansa travaliul in urmatoarele doua saptamani.

- Masurarea lungimii colului uterin prin intermediul ecografiei vaginale. In mod normal colul are aproximativ patru centimentrii lungime si se scurteaza inainte de a incepe sa se dilate. Daca cervixul este mai scurt, creste riscul de a avea loc o nastere prematura.

Deshidratarea, o vezica plina si stresul pot agrava starea uterului in timpul sarcinii, si pot provoca aparitia contractiilor. Un stil de viata sanatos, ar putea preveni totusi, aparitia contractiilor. Cu toate acestea, femeile care se confrunta cu contractii inainte de saptamana 37 de sarcina, care determina dilatatia cervixului alaturi de scurtarea colului uterin, trebuie sa adopte masuri suplimentare de precautie.

In aceste cazuri, medicul obstetrician ar putea recomanda repaus la pat, evitarea eforturlor, medicamente eliberate fara prescriptie medicala (antispastice potrivite pentru femeile insarcinate) sau cele eliberate cu reteta sau chiar spitalizare daca problema este persistenta.

Pe masura ce o femeie insarcinata cunoaste mai multe detalii legate de contractiile uterine si este mai informata in legatura cu simptomele care pot sa puna o sarcina in pericol, poate preveni aparitia travaliului prematur. Indiferent de situatie, chiar daca manifestarile sunt minore, este important pe parcursul unei sarcini sa se ia masuri suplimentare de precautie, cum ar fi odihna prelungita si evitarea stresului.

Observarea cu atentie a simptomelor si semnalarea oricarora dintre acestea, medicului obstetrician, la timp, este esentiala pentru dezvoltarea normala a fatului si ducerea la termen a sarcinii. In cazul in care o femeie insarcinata are nelamuriri legate de anumite semne (indiferent cat de neinsemnate par acestea), ar trebui sa poata cere oricand detalii si lamuriri medicului sau moasei.


Citeste si despre:

Sarcina, nasterea si perioada postpartum 20 de cauze ale durerilor pelvine Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Ciclul menstrual normal Sarcina molara Sangerarea in timpul sarcinii Hemoragia interna Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Sarcina - Luna a II-a Sarcina - Luna a VIII-a Ordin privind aprobarea modelului contractului de asigurari sociale de sanatate Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Cauze ale contractiilor musculare ritmice sau aritmice