Inainte ca travaliul sa se declanseze, femeile insarcinate pot simti aceste contractii false numite contractii Braxton-Hicks. Acestea sunt contractii uterine neregulate, perfect normale, si pot incepe inca din trimestrul 2 sau 3 de sarcina.
Contractia consta in succesiunea unei scurtari a muschiului uterin cu o relaxare imediata. Contractiile uterine sunt modul in care organismul se pregateste pentru travaliu si nastere, insa contractiile Braxton-Hicks nu indica inceputul travaliului.
Contractiile Braxton-Hicks sunt descrise de catre paciente ca niste strangeri ale abdomenului inferior ce vin si pleaca. Acestea au perioade neregulate intre 2 contractii, perioade ce nu se scurteaza si astfel contractiile nu devin mai frecvente (precum in cazul celor adevarate).
Durata contractiilor Braxton-Hicks ramane, de asemenea, nemodificata.
Pacientele pot simti dureri minore intermitente, dar care pot deveni cu adevarat inconfortabile, asemanator crampelor menstruale. Acestea sunt resimtite la nivelul abdomenului anterior si nu iradiaza in spate.
Contractiile Braxton-Hicks nu sunt insa atat de puternice incat sa impiedice activitati simple precum mersul sau vorbitul.
Motivul principal de ingrijorare al pacientelor cu astfel de contractii este posibilitatea unei nasteri imediate.
Contractiile Braxton-Hicks se simt insa diferit fata de cele adevarate, din timpul travaliului. Contractiile din travaliu sunt mult mai puternice, cauzeaza durere abdominala si la nivelul spatelui inferior, precum si o presiune specifica la nivelul pelvisului.
In timpul unei contractii de travaliu, mersul sau vorbitul sunt ingreunate. Nu in ultimul rand, contractiile de nastere cresc ca frecventa si ca intensitate, pe masura ce trece timpul, fiind de regula prezente la fiecare 60 de secunde.
Medicii nu sunt siguri de ce unele paciente insarcinate au contractii Braxton-Hicks in timp ce altele nu.
Musculatura uterina se pregateste pentru travaliu si nastere, facand un fel de antrenament precoce, insa travaliul si nasterea raman la fel de eficiente pentru ambele categorii de paciente: care au avut si care nu au avut contractii Braxton.
Exista cativa factori ce pot contribui la aparitia contractiilor false:
1. Starea de deshidratare
2. Activitatea fizica intensa
3. Urinatul frecvent
4. Actul sexual
5. Ridicarea obiectelor grele
Intrucat contractiile Braxton-Hicks nu sunt patologice, nu indica o problema sau complicatie a sarcinii si nici nu indica inceputul travaliului, acestea nu au nevoie de tratament specific curativ.
Fiind insa inconfortabile, medicul care va monitorizeaza sarcina va poate face cateva recomandari pentru a le ameliora si pentru a va reda confortul.
Lucrurile pe care le puteti face sunt:
• Faceti o scurta plimbare sau cateva exercitii usoare, de mobilitate, daca contractiile au aparut in timp ce stateati jos
• Intindeti-va daca contractiile au aparut in timp ce va miscati sau stateati in picioare
• Consumati suficiente lichide pentru o buna hidratare
• Apelati la metode de relaxare ce functioneaza pentru dumneavoastra
• Mergeti sau rugati pe cineva sa va faca un masaj prenatal
Nu este necesara si nici recomandata administrarea de medicamente, intrucat orice substanta poate interfera cu sarcina si nu trebuie administrata decat cand este nevoie. Desi sunt similare contractiilor premenstruale, nu luati antiinflamatoare sau antispastice din reflex, intrucat acestea nu vor ajuta.
Desi contractiile Braxton-Hicks sunt ,,false’’ si nu indica travaliul, acest lucru nu inseamna ca nu pot fi ingrijoratoare pentru paciente.
In special atunci cand sunt simtite pentru prima data, sau daca sunt simtite cu putin timp inainte de finalul prevazut al nasterii, aceste contractii false sunt un motiv suficient pentru ca femeile insarcinate sa apeleze la un consult medical.
Medicul ginecolog care va urmareste sarcina va va raspunde la intrebari si va va asigura ca acestea sunt contractii normale, fara semnificatie patologica pentru sarcina.
Daca nu sunteti sigura despre caracteristicile contractiei, medicul va determina daca acestea sunt reale, de travaliu, sau daca sunt Braxton-Hicks. Astfel, este cel mai bine sa fiti evaluata de catre un medic atunci cand simtiti pentru prima data aceste contractii, sau ori de cate ori va par ingrijoratoare.
Contractiile uterine pot fi asociate altor complicatii ale sarcinii, complicatii ce dau semne proprii.
Daca sunteti insarcinata, apelati la un consult medical daca experimentati:
• Sangerare vaginala de rosu aprins
• Scurgeri persistente de fluide
• Contractii puternice la intervale regulate, de 5 minute
• Contractii in timpul carora nu puteti merge
• Modificare semnificativa a miscarilor fatului
Contractiile Braxton-Hicks pot aparea la intervale scurte, de cateva minute, insa de cele mai multe ori acestea sunt neregulate.
Astfel puteti avea cateva contractii separate de cateva minute, dupa care o alta contractie peste cateva ore. Daca contractiile sunt mai frecvente si apar la intervale scurte, de 1-2 minute, mergeti la un consult medical ginecologic.
Prognosticul pacientelor cu astfel de contractii pe parcursul sarcinii nu este diferit fata de cel al pacientelor insarcinate dar fara contractii false.
Musculatura uterului va fi pregatita pentru travaliu si nastere indiferent de prezenta acestor contractii Braxton-Hicks.
Singura diferenta in ceea ce priveste sarcina este un anumit grad de disconfort si ingrijorare prezent la pacientele ce obisnuiesc sa aiba contractii false. Prin discutiile regulate cu medicul dumneavoastra, puteti evita si ameliora acest disconfort fizic, dar si psihic.
Contractiile Braxton-Hicks sunt o parte normala si comuna dintr-o sarcina. Acestea apar sporadic la unele paciente, fara sa fie cunoscuta o cauza sau factori de risc importanti.
Contractiile nu induc riscul de sarcina prematura si nu semnifica patologii ale fatului sau mamei, insa pot deveni inconfortabile si ingrijoratoare pentru mama. Discutati cu medicul dumneavoastra despre diferentele dintre contractiile Braxton si contractiile de travaliu, astfel incat sa gestionati mai bine momentul aparitiei lor.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22965-braxton-hicks
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/braxton-hicks/
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.