Infectia cu Helicobacter pylori

Actualizat: 13 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Definitie


Infectia cauzata de Helicobacter pylori (H. pylori) apare ca urmare a colonizarii bacteriene a stomacului si portiunii initiale a intestinului subtire. Actualmente se presupune ca bacteria Helicobacter pylori este prezenta la aproximativ jumatate din populatia generala. In cazul majoritatii persoanelor al caror tract digestiv este contaminat cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala.

In anumite cazuri insa, infectia cu Helicobacter pylori poate conduce la complicatii serioase, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul de stomac. Ca urmare a tratamentului agresiv instituit in ultimii ani, in Statele Unite incidentele acestei infectii si a complicatiilor acesteia sunt in scadere.

Simptomatologie

In cazul majoritatii persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala; in anumite cazuri insa, infectia poate avea urmatoarele manifestari:

- Durere sau arsura abdominala;

- Greata;

- Voma;

- Eructatii frecvente;

- Balonare;

- Scadere ponderala.

Cand este indicat sa mergeti la medic

Este indicat sa mergeti la medic atunci cand observati oricare dintre simptomele infectiei cu Helicobacter Pylori, asa cum au fost ele anterior prezentate.


Cereti de urgenta sfatul medicului in cazul in care aveti:

- Durere abdominala severa si persistena;

- Dificultati la inghitire;

- Scaun negru, „ca pucioasa”, cu sau fara urme de sange in scaun;

- Varsatura neagra sau cu sange, cu aspect de „zat de cafea”.

Cauze

Infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori) este cauzata de o bacterie care este transmisa de la o persoana la alta prin contact direct cu saliva sau materii fecale. Helicobacter pylori poate sa se transmita, de asemenea, prin surse de apa potabila incomplet tratate.

Microorganismul patrunde in corp odata cu alimentele ingerate si avanseaza de-a lungul tubului digestiv. Sucul gastric acid reprezinta un mediu nepropice pentru dezvoltarea multor bacterii, dar Helicobacter pylori reuseste sa se adapteze usor, intrucat produce o enzima care creeaza un mediu tampon in jurul ei, mediu care blocheaza actiunea acidului clorhidric din sucul digestiv.

Factori de risc

Multi dintre cei afectati de infectia cu Helicobacter pylori sunt copii; infectia apare mai rar la adulti. Factorii de risc pentru infectarea cu Helicobacter pylori sunt legati de conditiile de viata, precum:

- Viata in medii aglomerate. Riscul de a contracta infectia este mai crescut daca persoana respectiva traieste in medii aglomerate;

- Lipsa unei surse de apa potabila. Existenta unei surse de apa potabila ingreuneaza in mare parte infectarea cu Helicobacter pylori. O sursa de apa incomplet tratata impotriva bacteriilor poate constitui un focar de infectie;

- Viata in tarile in curs de dezvoltare. In aceste tari, ca urmare a aglomeratiilor umane si a conditiilor de igiena precara infectia este mai usor de contractat;

- Viata alaturi de o persoana infectata. Bacteria se transmite de obicei si persoanelor care locuiesc impreuna cu individul infectat cu bacteria Helicobacter pylori.

Complicatii

Multe persoane care au o infectie cu H. pylori nu prezinta niciun semn sau simptom, in timp ce alte persoane dezvolta complicatii redutabile. Natura acestor diferente nu este pe deplin inteleasa in momentul de fata.

Complicatiile asociate cu infectia cu Helicobacter pylori includ:

- Ulcere ale stomacului si ale intestinului subtire. Infectia cu Helicobacter pylori sta la baza aparitiei majoritatii ulcerelor gastrice si duodenale;

- Inflamatia mucoasei gastrice. Infectia cu H. pylori cauzeaza iritatia mucoasei ce captuseste stomacul, conducand la aparitia gastritei;

- Cancerul gastric. Infectia cu Helicobacter pylori este un factor de risc extrem de important in anumite cancere gastrice, incluzand adenocarcinomul si limfomul gastric.

Pregatirea in vederea consultului medical

Daca aveti manifestari ale infectiei cu Helicobacter pylori este indicat sa consultati medicul de familie; acesta va poate recomanda un consult gastroenterologic daca este necesar. Avand in vedere ca durata consultului medical este limitata, este bine sa fiti pregatiti in vederea consultatiei. Iata cateva informatii care va pot fi de ajutor in pregatirea consultului medical:

Ce puteti face:

- Intrebati daca este necesar sa nu mancati inaintea consultului. In momentul in care faceti progamarea este bine sa intrebati daca nu cumva este necesar sa nu mancati inaintea consultului;

- Scrieti pe o lista toate simptomele, incluzandu-le chiar si si cele care nu par a fi legate de problema actuala;

- Treceti pe lista toate medicamentele pe care le luati, inclusiv suplimentele alimentare - daca este cazul;

- Mergeti insotit de catre un membru al familiei, daca se poate, intrucat de multe ori este dificil sa asimilati toata informatia pe care medicul v-o ofera in cadrul unei consultatii. Cel care va insoteste poate de asemenea sa va atraga atentia daca ati uitat sa relatati aspecte relevante pentru afectiunea de care suferiti;

- Treceti pe o lista toate intrebarile pe care ati dori sa le puneti medicului.

Durata consultatiei este limitata, astfel incat pregatirea acestei liste de intrebari va poate ajuta sa optimizati timpul petrecut in cabinetul medicului. Este indicat sa treceti intrebarile pe lista in ordinea descrescatoare a prioritatilor;

Iata cateva intrebari importante in cazul infectiei cu Helicobacter pylori:

- Cum cauzeaza Helicobacter pylori simptomele pe care le experimentez?

- Poate aceasta bacterie sa cauzeze si alte complicatii?

- Ce analize si investigatii ar trebui sa fac?

- Ce tratament sugerati pentru aceasta infectie?

- Este necesar sa consult un specialist?

- Exista materiale informative legate de afectiunea mea pe care le-as putea consulta?

- Cand trebuie programat urmatorul consult?

In afara acestor intrebari pregatite din timp, nu trebuie sa ezitati daca simtiti nevoia sa puneti orice intrebare legata de eventualele neclaritati care pot aparea in timpul consultului medical.

Ce va face medicul

Medicul va va pune mai multe intrebari, cum ar fi:

- Cand au aparut primele simptome?

- Simptomele au caracter continuu sau intermitent?

- Cat de severa este simptomatologia?

- Ati observat ceva (aliment, moment al zilei, etc) care sa amelioreze simptomatologia?

- Ati observat ceva (aliment, moment al zilei, etc) care inrautateste simptomatologia?

Diagnostic

Analizele si investigatiile utilizate in stabilirea diagnosticului de infectie cu H. pylori includ:

- Analizele de sange. Analiza sangelui poate arata anumite modificari ale sangelui aparute ca urmare a infectiei cu Helicobacter pylori;

- Testul respirator. In vederea testului respirator veti consuma o solutie buvabila care contine molecule radioactive de carbon. Daca aveti o infectie cu Helicobacter pylori, carbonul radioactiv este eliberat atunci cand aceasta solutie ajunge in stomac.

Organismul absoarbe carbonul din stomac si il elimina in timpul respiratiei. Astfel, in urma respiratiei in interiorul unui dispozitiv inchis medicul poate masura cu un aparat special continutul de carbon radioactiv din aerul expirat putandu-se stabili diagnosticul de infectie cu Helicobacter pylori;

- Analiza materiilor fecale. Un test de laborator ce urmareste detectarea antigenului Helicobacter pylori in materiile fecale poate fi utilizat pentru a decela prezenta unor proteine speciale asociate infectiei cu Helicobacter pylori;

- Endoscopia digestiva superioara. In cadrul examenului endoscopic medicul introduce un tub flexibil dotat cu o camera de luat vederi de-a lungul esofagului pana in stomac si duoden.

Cu ajutorul acestui instrument, medicul poate observa neregularitatile tractului digestiv superior si poate preleva mostre de tesut (biopsii ale mucoasei). Acestea vor fi ulterior analizate in vederea decelarii prezentei Helicobacter pylori.

Tratament

Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori consta in administrarea unei combinatii de antibiotice care sa distruga bacteria, eradicand infectia.

Medicamente care elimina Helicobacter pylori din organism

Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori se bazeaza pe antibiotice; medicul prescrie de obicei o anumita combinatie de antibiotice fata de care bacteria are o rezistenta foarte scazuta. Cel mai probabil tratamentul va consta dintr-o combinatie de doua antibiotice administrate oral pe o perioada de 14 zile.

Medicatia de suprimare a secretiei acide gastrice

Medicamentele care reduc secretia acida gastrica cresc eficienta antibioticelor, diminueaza simptomatologia ajuta la eradicarea infectiei.

Aceste medicamente includ:

- Inhibitorii pompei de protoni. Aceste medicamente suprima secretia acida prin blocarea unor pompe moleculare de protoni la nivelul celulelor mucoasei gastrice. Exemple de astfel de medicamente: omeprazol, lansoprazol, antoprazol, rabeprazol si esomeprazol;

- Antihistaminice H2. Aceste medicamente reduc cantitatea de acid eliberata la nivelul tractului digestiv. Exemple de astfel de medicamente: ranitidina, famotidina, cimetidina si nizatidina.

Testarea post-terapeutica in vederea decelarii infectiei cu Helicobacter pylori

Medicul va poate recomanda testarea Helicobacter pylori la cateva saptamani dupa tratament pentru a confirma eradicarea infectiei din organism si a certifica succesul terapeutic. In cazul in care testarea arata un esec terapeutic, va fi necesar un nou tratament, efectuat cu o alta combinatie de antibiotice, urmat de o noua testare in vederea stabilirii eficientei tratamentului.

Prevenire

Avand in vedere ca modalitatea de contaminare cu H. pylori este inca necunoscuta, nu exista o metoda eficienta de prevenire a infectiei.

Prevenirea complicatiilor infectiei cu Helicobacter pylori

In zonele in care infectia cu Helicobacter pylori si complicatiile acesteia sunt frecvent intalnite medicii efectueaza testari de tip screening in randul populatiei aparent sanatoase. Testarea preventiva pentru Helicobacter pylori poate inlatura riscul dezvoltarii unor complicatii severe ale infectiei cu aceasta bacterie, cum ar fi cancerul gastric.

In prezent nu exista in lumea medicala un consens in ceea ce priveste tratarea pacientilor care nu prezinta semne si simptome clare ale infectiei cu Helicobacter pylori. In cazul in care considerati ca ati putea avea o infectie cu Helicobacter pylori este indicat sa consultati medicul de familie.

Impreuna cu acesta puteti stabili daca este sau nu necesar sa efectuati anumite analize si investigatii care sa depisteze eventuala prezenta a Helicobacter pylori la nivelul stomacului.


Citeste si despre:

Ulcerul gastroduodenal Gastrita cronica Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata Metaplazia intestinala - precursoarea cancerului gastric dm sprijina femeile din Romania Obiceiuri ce duc la aparitia ulcerului Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin Ce este hipoclorhidria? Inflamatia cronica