Ranitidina 150 mg

Prospect

Publicat: 25 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Tratamentul afectiunilor gastrointestinale in care este necesara reducerea aciditatii gastrice: formele benigne de ulcer gastric, duodenal, ulcer postchirurgical; esofagita de reflux; sindrom Zollinger-Ellison; prevenirea recaderilor in ulcer si a hemoragiilor recurente si gastroduodenale la bolnavii cu risc de ulcer de stres (arsuri, traumatisme craniene, politraumatisme, transplant renal); aspiratia acida in timpul nasterilor sau interventiilor chirurgicale.

Doze si mod de administrare:
Tratamentul se individualizeaza in concordanta cu afectiunea si gradul de severitate al acesteia: ulcer gastric, duodenal, postoperator: 150 mg de 2 ori pe zi, dimineata si seara, independent de mese, sau 300 mg seara la culcare, timp de 4 saptamani. Daca este nevoie tratamentul se repeta.

Actiune terapeutica:
Antiulceros ce apartine antagonistilor receptorilor H2 asupra carora actioneaza printr-un mecanism specific, competitiv si selectiv, inhiband marcat secretia acida gastrica. Eficacitatea ranitidinei s-a dovedit a fi superioara celei a cimetidinei cu avantajul principal de a se folosi doze mai mici (de 3-4 ori) si de a produce efecte adverse mai putine.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la ranitidina; tulburari gastro-intestinale minore (stomac iritat); nu se administreaza la copii sub 10 ani.

Reactii adverse:
In general este bine tolerata. S-au semnalat: dureri de cap, vertije, somnolenta, caderea parului si dureri articulare (foarte rar); tulburari gastrointestinale minore: greata, voma, constipatie sau diaree, uscarea gurii; schimbari reversibile si trecatoare in functiile hepatice

Prezentare farmaceutica:
Comprimate continand 150 mg ranitidina sub forma de clorhidrat, excipienti q. s.

Forma de prezentare: cutii cu 2 blistere a 10 comprimate.

Citeste si despre:

Tipurile de cefalee Osteoartrita, afectiunea care 'face ravagii' in randul femeilor Trusoul nou-nascutului Pneumonia la copii EMC - medici de familie in Programul de diabet Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Afectiunile reumatice autoimune Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje Beneficiile consumului de capsuni Bursita trohanteriana: cauze si optiuni de tratament Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive?