Cimetidina

Prospect

Publicat: 18 Decembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Cimetidina este indicata in tratamentul afectiunilor care necesita in special o reducere a secretiilor de acid gastric, ulceratii ale mucoasei gastroduodenale, ulcer duodenal, ulcer gastric benign, ulcer recidivant, ulcer peptic post-chirurgical, ulcere medicamentoase, stomac iritabil prin hiperaciditate, esofagite, hemoragii rezultate din ulceratii sau eroziuni esofagiene, gastrice sau duodenale, prevenirea hemoragiilor digestive inalte la bolnavii cu mare risc, sindromul zollinger-ellison.

Doze si mod de administrare:
Adulti: Cimetidina poate fi administrata pe cale orala, prin injectii intravenoase lente sau prin perfuzii intravenoase lente, doza zilnica pe cale orala sau parenterala este de 2g. Pe cale orala pentru tratamentul ulcerului duodenal gastric benign, peptic, post-chirurgical medicamentos, ulcer recidivant, doza obisnuita pe zi este de 0,8-1g Copii: Doza este de 13-30mg/kg/in 24 ore administrata in patru prize pe cale orala sau intravenoasa.

Compozitie:
Capsule operculate continand 200mg cimetidina.
Actiune terapeutica:
Cimetidina apartine clasei de agenti farmacologici care inhiba actiunea histaminei la nivelul receptorilor histaminici H2. Cimetidina inhiba secretia acidului gastric bazala sau stimulata si diminueaza producerea de pepsina.

Contraindicatii:
Nu sunt semnalate.

Utilizarea Cimetidina Arena cu alimente si bauturi
In timpul tratamentului cu Cimetidina Arena nu este recomandat consumul bauturilor alcoolice deoarece fectul alcoolului poate fi potentat de cimetidina.

Sarcina si alaptarea :
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Studiile cu cimetidina efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene, ci doar efecte fetotoxice de tip antiandrogenic in cazul administrarii de lunga durata. Utilizarea clinica a cimetidinei nu a evidentiat efecte malformative sau fetotoxice in timpul sarcinii cimetidina se administreaza ca masura de precautie, daca este absolut necesar. in timpul tratametului trebuie evitata alaptarea, deoarece cimetidina se excreta in laptele matern si poate provoca reactii adverse la sugari.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cimetidina Arena nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cimetidina Arena 200 mg contine p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil, Ponceau 4R (E 124) si galben amurg FCF (E 110). Acestia pot provoca reactii alergice (chiar intarziate in cazul p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de n-propil)
Reactii adverse:
S-au observat in cursul tratamentului cateva tulburari usoare tranzitorii ca diaree, dureri musculare, eruptii cutanate. Pe plan biologic cativa pacienti au prezentat o ridicare a nivelului transaminazelor serice, a creatininei. Dureri pectorale la pacientii varstnici sau la bolnavii in stare grava, stari confuzionale, obnubilare care dispar in 24 de ore dupa oprirea tratamentului, cazuri rare de hepatita, de pancreatite, nefrite interstitiale, complet reversibile la incetarea tratamentului, agranulocitoza, foarte rare cazuri de anemie aplastica.

Prezentare:
In flacon etichetat din polistiren sau sticla trasa, cu dop din polietilena, continand 30 capsule, introdus in cutie plianta din carton. Etichetele si cutiile pliante din carton sunt inscriptionate conform prevederilor din Specificatia Tehnica a produsului. Produsul se mai poate ambala cate 500 capsule in borcane de sticla sau polistiren inchise cu capac si etichetate.
Pastrare
Nu utilizati Cimetidina Arena dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Cimetidina Arena
Substanta activa este cimetidina. O capsula contine 200 mg cimetidina. Celelalte componente sunt: continutul capsulei: celuloza microcristalina PH 101, amidon de porumb, polividona K30, laurilsulfat de sodiu, talc, stearat de magneziu; capsula: dioxid de titan (E 171), ponceau 4R (E 124), galben amurg FCF (E110), gelatina, p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216).

Cum arata Cimetidina Arena si continutul ambalajului
Se prezinta sub forma de capsule tari, cu corp si capac de culoare portocalie. Este disponibil in cutii cu 3 sau 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata S.C. Arena Group S.A. Str. stefan Mihaileanu nr. 31, sector 2, Bucuresti, 5 Romania Producatorul S.C. Arena Group S.A. Bd. Dunarii nr. 54, comuna Voluntari, Jud. Ilfov, Bucuresti Romania

Acest prospect a fost aprobat in: Ianuarie 2012

Citeste si despre:

Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Arsuri stomac Migrena juvenila Morfinomimetice Testele cutanate pentru depistarea alergiilor menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Totul despre impotenta Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Tromboza de sinus cavernos Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian Esentialul despre gastrita