Sfaturi pentru un an mai sanatos

Actualizat: 21 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sa fii sanatos este extrem de important, de aceea trebuie sa faci tot ceea ce-ti sta in putere ca sa previi anumite afectiuni.

Alimentatia sanatoasa, un regim de viata echilibrat, evitarea sau macar diminuarea stresului, miscarea zilnica si efectuata cu simt de raspundere si odihna sunt elemente care te ajuta sa ramai sanatos.

Cateva sfaturi simple care te vor mentine sanatos

Alimentatie sanatoasa. Rolul alimentatiei in mentinerea sanatatii este cunoscut de toti, insa putini sunt constienti de faptul ca un regim de viata dezechilibrat aduce cu sine o multitudine de afectiuni, inclusiv cancer.

De aceea, este indicat sa consumi cat mai multe fructe si legume proaspete, sa respecti cele trei mese principale si cele doua gustari. Niciodata nu sari peste micul dejun, oricat de grabit ai fi.

De asemenea, ai grija sa mananci putina carne si produse lactate slabe in grasimi.

Hidrateaza-te corespunzator. Bea cel putin doi litri de apa pe zi, chiar daca nu simti ca iti este sete. O hidratare necorespunzatoare va afecta fluxul sangelui, iar capacitatea creierului si puterea de concentrare vor avea de suferit.

Fa miscare regulata. Orice sport este benefic pentru sanatate, iar daca nu doresti sa practici un anumit sport, poti sa faci miscare.

Plimba-te zilnic macar 30 de minute. Miscarea si sportul ajuta la intarirea sistemului imunitar, la reducerea simptomelor de stres si previne aparitia bolilor de inima si circulatorii, a diabetului zaharat, a supraponderalitatii si a osteoporozei.

Renunta la obiceiurile nocive care iti distrug sanatatea. Nu mai fuma si nu mai consuma in exces alcool. Nu uita ca dupa 10 ani de la renuntarea la fumat, riscul cancerului de plamani este egal cu cel al nefumatorilor.

Ia zilnic seleniu, un mineral cu proprietati deosebite, un puternic agent antioxidant si anticancerigen. Acesta ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.

Atunci cand este cazul ia vitamine. Medicul iti va spune daca suferi de un deficit de vitamine si daca trebuie sa iei suplimente sau le poti lua din alimentatie.

Este stiut faptul ca vitaminele au un rol foarte important in buna functionare a organismului si mentinerea vitalitatii.

In plus, ele previn aparitia anumitor boli si ajuta la concentrare. Vitaminele A, B2, B6, B12, C, D si K se numara printre cele mai importante pentru organism. Acestea se gasesc in legume precum: morcovi, spanac, broccoli, mazare, fructe, nuci, lactate, peste sau carne de pasare.

Ai grija de somnul tau. In timpul somnului, creierul face tot ceea ce nu are timp sa realizeze in timpul zilei. De aceea, este foarte important sa respectam programul de dormit, sa ne rezervam cel putin 7 ore de somn neintrerupt in fiecare noapte, intrucat ideal ar fi sa dormim 8 ore pe noapte.

Gandeste pozitiv. Niciodata nu te culca suparat, nu uita ca orice problema are o rezolvare, totul este sa ai puterea de a realiza ca totul se rezolva.

Gandeste pozitiv, razi mult, socializeaza, vezi mereu partea plina a paharului. Sunt studii care sustin rolul gandirii pozitive in buna functionare a organismului.

Nu uita sa te relaxezi. Oricat de scurta iti pare ziua si oricate treburi ai de rezolvat, nu lasa sa treaca o zi fara sa faci ceva frumos.

Mai exact, fa-ti timp pentru tine, fa ce-ti place, uite-te la un film, iesi la o plimbare, mergi la o petrecere, citeste, orice iti face placere si-ti aduce relaxare.


Citeste si despre:

9 secrete pentru o inima mai sanatoasa Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa 8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori! Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice 6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii Sfaturi pentru dieta alimentara de vara 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar