6 cauze principale ale cancerului

Actualizat: 22 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Cancerul reprezinta principala cauza a mortii la nivel mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de plamani, de stomac, ficat, colon si san cauzeaza cele mai multe decese anual.

Se estimeaza ca, in 2020, atunci cand populatia lumii va ajunge la 7,5 miliarde de persoane, aproximativ 15 milioane vor suferi de cancer.

Ce este cancerul

Cancerul reprezinta o grupa de boli cauzata de cresterea necontrolata a celulelor. Aceasta dezvoltare este declansata de mutatii, de schimbari la nivelul AND-ului, care afecteaza genele, astfel incat determina inmultirea celulelor canceroase.

O alta cauza care declansaza cancerul o reprezinta factorii de mediu: dieta, radiatiile, infectiile etc.

Exista peste 100 de tipuri de cancer.

Tumori maligne vs. tumori benigne

Celulele se divid in mod normal atunci cand organismul are nevoie. Insa, atunci cand ele se inmultesc fara sa fie necesar, se formeaza o masa de tesut suplimentara numita tumora. Tumora poate fi benigna, adica non-canceroasa, sau maligna, ceea ce inseamna ca este canceroasa.

Distinctia intre cele doua se realizeaza in functie de masura in care acestea se raspandesc in organism. Tumorile maligne invadeaza alte organe, in timp ce tumorile benigne nu.

Celulele cancerului se pot desprinde de tumora maligna si pot intra in fluxul sanguin sau limfatic. In acest fel, cancerul se raspandeste si se metastazeaza in alte parti ale corpului.

Tumorile benigne includ chisturi, noduli, lipoame, papiloma, hemangiom, fibroame sau hematom.

Tumorile maligne includ carcinom, sarcom, blastom si limfom.

Simptome

Scaderea brusca in greutate. Unul dintre primele semne ale cancerului poate fi pierderea inexplicabila sau neplanificata in greutate a 4-5 kilograme. Aceasta este de regula cauzata de reducerea masei musculare ca urmare a incercarilor organismului de a riposta impotriva bolii.

Sangerari neobisnuite. Sangerarea rectala, sangele in urina, sangerarea la nivelul sanului sau la tuse ar putea insemna cancer pentru zonele in care este localizata.

Noduli. Umflaturile mici aparute pe piele reprezinta semnale de alarma.

Modificarea inexplicabila a tranzitului intestinal. Accesele de diaree sau, din contra, constipatia fara un motiv recognoscibil sau scaunul cu sange pot indica probleme ale tranzitului intestinal cauzat de polipi intestinali sau de infectii ale stomacului.

Febra. Temperatura organismului creste in mod natural ca raspuns la o infectie sau la boala. Este un simptom rar, intalnit cu precadere in cazul celor care au afectat sistemul imunitar.

Tusea persistenta. Tusea este un simptom comun pentru raceala sau gripa, insa atunci cand ea devine persistenta si nu este insotita de un alt simptom al racelii trebuie sa fie un semnal de alarma. Spre exemplu, in cazul in care tusea este insotita de dureri persistente in piept si de expectoratie cu sange.

Rani care nu se vindeca. Leziunile care apar la nivelul pielii si care nu dispar, ci se perpetueaza in decurs de cateva saptamani pot fi un semn de cancer.

Oboseala. Adesea, starea de oboseala cronica, cea care nu cedeaza nici dupa odihna, este un simptom al cancerului. Aceasta stare este insotita si de probleme de concentrare, de irascibilitate.

Principalele cauze ale cancerului

Tutunul. Reprezinta principala cauza a cancerului de plamani, fiind responsabil pentru 87% dintre decesele cauzate de acest tip de maladie. Consumul de tutun creste riscul de a dezvolta nu mai putin de 14 tipuri de cancer.

Alcoolul. Bauturile spirtoase cresc riscul aparitiei cancerului de esofag, dar si al cancerului mamar si a carcinomului hepatocelular.

Dieta. In cazul cancerului colorectal, dieta este asociata cu cea mai mare parte a deceselor. Nitratii, nitrozaminele si dioxinele reprezinta factori cancerigeni si provin de la aditivi alimentari sau produse alimentare de gatit. De asemenea, acizii grasi saturati, acizii grasi trans si zaharul rafinat au fost asociati cu diferite tipuri de cancer.

Obezitatea. Persoanele supraponderale si obeze prezinta un risc crescut de deces din cauza cancerului de colon, de san, de endometru, de rinichi, de esofag, de stomac, de pancreas, de prostata, de ficat si de vezica biliara.

Poluarea. Particulele de carbon asociate cu hidrocarburi aromatice, poluarea din interiorul locuintelor, expunerea la compusi organici volatili, la formaldehide, poluarea alimentelor cu aditivi, expunerea la metale reprezinta cauze ale cancerului.

Radiatiile. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 10% din totalul cazurilor de cancer sunt induse de radiatii.

Diagnosticarea cancerului

Diagnosticarea cancerului se face prin anamneza, care va ridica suspiciunea de cancer, va sustine prezenta bolii si va informa cu privire la ce organ este afectat.

In functie de datele culese la examenul clinic se aleg metodele paraclinice – explorari imagistice, de laborator - cele mai indicate pentru evidentierea bolii.


Citeste si despre:

10 simptome ale cancerului pe care barbatii le ignora Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar? Simptome ale cancerului pe care nu trebuie sa le ignorati Simptomele precoce ale cancerului ovarian Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar? Care sunt semnele precoce ale cancerului de san? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Cauze generale ale infertilitatii masculine Cauzele neasteptate ale caderii parului Semne ale cancerului cavitatii bucale ce nu trebuie ignorate Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Oboseala constanta - cauze posibile Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon
Cere sfatul medicului ×