Simptomele sistemului imunitar slabit

Actualizat: 14 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


Va confruntati deseori cu simptome de raceala si/sau gripa? Sunteti bolnav/a in marea majoritate a timpului? Suferiti de alergii? Va simtiti obosit/a? Ati observat ca unii oameni se imbolnavesc destul de rar si sunt intotdeauna plini de energie?

Oamenii au sistemul imunitar diferit

Sistemul imunitar este cel care ajuta o persoana sa lupte impotriva infectiilor, germenilor si cancerului. In unele situatii, acesta nu functioneaza corect, cum este cazul tulburarior de imunodeficienta. Oamenii care sufera de aceste tulburari sunt sensibili la dezvoltarea a diverse infectii, dar si cancer.

Stabilirea unui diagnostic este vital intrucat un raspuns imun insuficient poate cauza grave probleme de sanatate. Impactul asupra unui sistem imunitar slabit va fi mai mare odata cu cresterea rezistentei agentilor patogeni la antibioticele si medicamentele antifungice obisnuite.

De asemenea, provocarile de zi cu zi ale unui mediu poluat si toxic intensifica necesitatea mentinerii optime a functionarii sistemului imunitar.

Sistemul imunitar este extrem de complex si important pentru o stare generala de bine si pentru sanatatea oricui, de aceea este necesar sa se ia masuri pentru un sistem imunitar puternic si echilibrat.

Utilizarea factorilor naturali este utila pentru stimularea sau restabilirea unui dezechilibru sau a sistemului imunitar slabit.

Sistemul imunitar este compus din mai multe tipuri de celule interdependente care protejeaza organismul in mod colectiv de infectii bacteriene, parazitare, fungice si virale, precum si de cresterea de celule tumorale. Partile pricipale ale sistemului imunitar sunt: celulele albe (leucocitele), anticorpi, sistemul limfatic, sistemul complement, splina, timusul si maduva osoasa.

Multe dintre aceste tipuri de celule au functii specializate. Celulele sistemului imunitar pot distruge bacteriile, parazitii sau celulele tumorale si pot ucide celulele infectate viral.

Acestea de cele mai multe ori depind de subtipul T (limfocite T) pentru a fi activate sub forma de secretii cunoscute sub denumirea de citokine, limfokine sau interleukine.

Modificarea echilibrului citokinelor poate duce la multiple tulburari grave. Daca o persoana sufera de dezechlibru intre Th1 si Th2, sistemul imunitar este slabit.

Semne si simptome

Mentinerea unui sistem imunitar sanatos este cheia pentru mentinerea starii generale de santate. Fara un sistem imunitar pe deplin funcitonal, organismul devine sensibil la infectii, virusuri si diverse boli.

In mod normal, sistemul imunitar este capabil sa se mentina ridicat fara ajutor, dar exista unii factori, cum ar fi o dieta dezechilibrata, stres, lipsa de odihna si multe altele care pot duce la slabirea acestuia.

Manifestarile unui sistem imunitar slab includ:

- oboseala;

- infectii sau boli cronice;

- diaree;

- insomnie;

- depresie;

- afectiuni cutanate;

- umflarea ganglionilor ;

- stresul.

Daca o persoana se confrunta cu simptome ale sistemului imunitar poate lua anumite masuri care vor duce la consolidarea acestuia si la un nivel normal de sanatate.

Bolile autoimune si unele deficiente ale sistemului imunitar pot duce la imunitatea scazuta mai dificil de stimulat.

Medicul specialist trebuie sa ajute la identificarea cauzelor simptomelor sistemului imunitar slabit si sa recomande diverse tipuri de tratament.

Modalitati prin care poate fi stimulat sistemul imunitar

Sistemul imunitar trebuie sa fie puternic pentru a sustine pana la varste inaintate sanatatea unei persoane.

Acesta este alcatuit din diferite tipuri de celule care contribuie la indepartarea parazitilor, bacteriilor si a altor atacatori ai organismului. Cei care nu au un sistem imunitar puternic devin susceptibili la infectii.

Sistemul imunitar este afectat destul de puternic de:

- obiceiurile alimentare proaste;

- lipsa activitatii fizice;

- nivelul ridicat de stres;

- mediul poluant.

De aceea, trebuie sa se mentina un stil sanatos de viata, pentru cresterea calitati sistemului imunitar si implicit a vietii.

Modalitati prin care corpul lupta impotriva microbilor:
- piele: o bariera impermeabila care secerat ulei cu proprietati de uciderea bacteriilor;
- plamani: mucoasa din plamani capteaza particulele straine si firele mici de par (cili) ajuta pentru a tusi si scoate afara;
- sistemul digestiv : mucoasa contine anticorpi, iar acidul din stomac poate ucide majoritatea microbilor;
- alte mijloace de aparare: fluidele corpului cum ar fi uleiul din piele,saliva si lacrimile contin enzime antibacteriene care reduc riscul de infectii;
- febra: este un raspuns imun impotriva infectiilor, temperatura in crestere omoara unele bacterii si este un factor declansator pentru procesul de reparare al corpului;
- alergiile: sistemul imunitar face un raspuns prea puternic la alergeni.

Modalitati prin care poate fi stimulat si construit sistemul imunitar

- adoptarea unei diete echilibrate este unul dintre factorii care stau la baza unui sistem imunitar puternic.

O dieta bogata in fructe si legume ofera organismuliu vitaminele si mineralele esentiale cu ajutorul carora poate lupta impotriva infectiilor si bolilor.
Alimentele cum ar fi: carnea macra, lactatele degresate, fasolea, pestele, spanacul, ouale, morcovii sunt, de asemenea, esentiale pentru buna functionare a sistemului imunitar.

- odihna si somnul suficient sunt vitale pentru trup si minte, pentru diminuarea stresului de zi cu zi. In timpul somnului profund, organismul stimuleaza productia substantelor care construiesc sistemul imunitar.

- activitatea fizica si un program de exercitii fizice de pana la 30 de minute, cateva zile pe saptamana, ar trebui sa reprezinte un element cheie in atingerea obiectivului de a construi un sistem imunitar puternic.

- apa plata (doi litrii pe zi) este recomandata pentru consolidarea sistemului imunitar.

Stimularea sistemului imunitar prin dieta alimentara

Exista mai multe optiuni prin care poate fi consolidat sistemul imunitar, prin dieta. Se vor consuma multe fructe si legume care contin antioxidanti si pot stimula actiunea de aparare a sistemului imunitar impotriva afectiunilor comune cum ar fi raceala si gripa.

De asemenea, in alimentele bogate in proteine se gasesc multe minerale sanataoase care sunt importante pentru o nutritie echilibrata si pentru construirea si mentinerea unui sistem imunitar sanatos.

Antioxidanti:

Prin adaugarea urmatoarelor minerale, vitamine si antioxidanti care se regasesc in diverse produse alimentare care pot fi introduse in dieta oricui, poate fi pur si simplu intarit in mod natural organismul si stimulat mul imunitar:

- beta caroten - morcovi, spanac, porumb, proccoli, ardei, pepene verde, rosii, piersici, mango etc.;

- vitamina C - fructe de padure, portocale, capsuni, kiwi, broccoli, ardei rosu, verde, galben ca si orice alte legume viu colorate etc.;

- vitamina E - morcovi, broccoli, mango, papaya, dovleac, nuci si seminte de floarea soarelui, ardei rosu si spanac etc.;

- vitamina A – ficat, lapte , branza, legume cu frunze verzi, portocala;

- vitamina D – mai mult din expunerea la soare, ulei de peste, oua , cereale fortificate pentru mic dejun,laptele fortificat;

- Zinc - carne rosie, carne de pasare, fasole, nuci, fructe de mare, cereale integrale si produse lactate etc.;

- Seleniu - cele mai multe dintre nuci si alune, pasari de curte, ton si carne de vita etc.;

- Antioxidanti - prune, mere, fructe de padure, stafide, struguri rosii, vinete, lucerna, ceapa, usturoi si fasole boabe etc.

Prin includerea acestor alimente si nutrienti sanatosi in dieta, corpului i se va furniza necesarul pentru a ramane sanatos.

Daca aveti grija de sistemul imunitar si acesta va avea grija de dumneavoastra!


Citeste si despre:

6 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignorati niciodata Simptome care trebuie sa te trimita la medic in caz de raceala sau gripa Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Cangrena - cauze, simptome, tratament Durerea cronica cauze, simptome si metode de control De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Infectiile cu Cyclospora - cauze, simptome si prevenire Cauze si simptome ale sindromului hemolitic uremic Sistemul imunitar al organismului - anticorpii 10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar Afectiunile sistemului imunitar