Scaderea in greutate prin sport

Actualizat: 08 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Excesul in kilograme a devenit din pacate si la noi o problema acuta. Ea nu afecteaza numai populatia adulta, ci si copiii, iar acest lucru se intampla chiar de la varste fragede. Din fericire, avem antidot la aceasta situatie care pentru unii pare fara iesire - sportul. Dar daca il asociem cu o regandire a aportului alimentar, rezultatele sunt foarte bune.

Nu trebuie sa facem multe in acest domeniu, nu va intristati. Trebuie sa achizitionam o carte de nutritie pe care sa o si citim. Din scoarta in scoarta. Acolo vom intalni explicatii ale unor medici cu experienta care va vor demonstra ca regimul hipocaloric este cel mai bun. Adica este suficient sa reducem ratia calorica zilnica, aceea cu care suntem invatati, cu 30%. Este suficient pentru inceput.

Acest lucru se va intampla daca reducem portia cu acest procent sau daca reducem carbohidratii din alimentatie cat putem de mult. Pe scurt, nu trebuie sa ne mai placa dulciurile, fainoasele, pastele. Alaturi de acest efort care nu este greu, trebuie sa recunoastem, ne vom lua inima in dinti sa intram intr-o sala.

Daca este de fitness, foarte bine, daca este de kinetoterapie si mai bine. Aici sunt oameni specializati pentru recuperarea formei fizice. Ei se numesc kinetoterapeuti si stiu cum sa nu faca rau coloanei noastre vertebrale la propriu sau figurat.

Ei ne vor ajuta sa ne intarim muschii si sa scapam de grasime.
In primul rand, trebuie sa spunem de la bun inceput ca sportul ofera o stare de bine inca din prima sedinta. Este o constatare pe care o avem de la toti pacientii care au intrat intr-o sala de sport, iar cuvantul “remodelare” trebuie sa il intelegem “ad literam”.

Vom arata ca dupa ce am iesit dintr-un atelier de sculptura. Nu de la inceput, nu chiar de la prima sedinta, dar dupa una sau doua saptamani, in functie de organism ,desigur, vom observa cu surprindere o alta persoana in oglinda. Una mai vesela, mai optimista, una pe care hainele stau “cu demnitate”.

Si ce poate fi mai placut decat sa mergem la cumparaturi si sa alegem exact ce ne place din acea multitudine de marimi mici. Hai sa recunoastem ca ne-am dorit mult sa incapem in masurile normale, cat mai aproape de “S”.

Cata satisfactie putem avea cand vanzatoarea nu ne mai priveste cu superioritate cand nu o mai auzim spunand: ah, masuri mari nu avem, atunci cand trecem de la masuri exceptionale la masuri normale. Este nemaipomenit, simtim ca mai traim putin si pentru noi, ca am inceput sa contam in propria noastra viata.

Cand o persoana care nu a facut miscare incepe un program de exercitii fizice, acestora le creste de obicei masa musculara si incep sa arda grasimi. Din nefericire, la inceput, greutatea muschilor in plus va fi mai mare decat cantitatea de grasime pe care o eliminam.

Asa ca s-ar putea ca o persoana care a inceput un asemenea program sa creasca in greutate la inceput, pentru cateva zile sau chiar saptamani.

Cantarul este una, dar oglinda este alta, asa ca nu va descurajati. In timp, daca programul se continua, masa musculara va ajunge la un nivel in care nu se va mai dezvolta, si in acelasi timp grasimea se va arde si greutatea va scadea.

Am auzit cu totii despre faptul ca organismul se opreste din scaderea in greutate la un moment dat. Asta ne descurajeaza, dar este ceva fiziologic, firesc. Odata ce corpul a ajuns la un anumit nivel in comparatie cu perioada de inceput, e necesar sa se mareasca intensitatea si durata exercitiilor.

Acest lucru presupune sa se mareasca numarul exercitiilor sau sa se modifice programul. In momentul in care s-a ajuns la un echilibru dorit, de obicei la greutatea dorita, individul va trebui sa abordeze un program sportiv prin care sa isi mentina greutatea.

Tot in acest moment, regimul igienodietetic trebuie sa se modifice si el, in sensul ca aportul alimentar va fi egal cu efortul depus, dar la sport tot nu va trebui sa renuntam caci el, pe langa rolul pe care l-am expus pana acum, ajuta si la mentinerea starii de sanatate, la cresterea imunitatii, la scaderea glicemiei si multe altele.

Dr Carmen Mihalache
Director medical
Clinica medicala Sport Med Center


Citeste si despre:

Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime) Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala Beneficiile sportului asupra organismului Mentinerea greutatii dupa dieta de slabit Rolul sportului in preventia cancerului Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Metabolismul si greutatea corporala Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume Adevaruri despre pierderea in greutate Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat Combaterea obezitatii prin sport