De ce trebuie sa respecti mesele principale?

Actualizat: 08 Ianuarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume.

Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer.

De asemenea, s-ar feri de obezitate. Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli.

De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire.

Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza.

Pe de alta parte, prin respectarea celor cinci mese se poate controla senzatia de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca dulciuri sau produse fast-food, senzatia de foame va fi prezenta pe tot parcursul zilei.

Acest lucru este explicat prin faptul ca glicemia creste brusc si scade la fel de brusc, astfel aparand senzatia de foame constanta. Trebuie retinut ca satietatea se instaleaza dupa 20 de minute dupa ce am terminat de mancat.

O alta regula extrem de importanta este aceea ca nu trebuie sa omitem micul-dejun. Aceasta masa este importanta deoarece asigura energie pentru toata ziua. Cei care sar peste micul-dejun pot avea probleme de greutate, sunt mereu obositi si au o imunitate scazuta.

La micul-dejun poti consuma sunca slaba, peste, lactate degresate, paine integrala si legume.

Pranzul este a doua masa importanta a zilei si de multe ori cea mai bogata in calorii.

Cina trebuie sa fie pana in ora 19.00 si sa fie mai usoara din punct de vedere caloric.

Este recomandat ca cele doua gustari sa fie alcatuite din fructe si legume proaspete.

Gustarea de dimineata, care de regula este servita la scoala de catre elevi si la birou de catre adulti, trebuie sa fie alcatuita din substante nutritive necesare pentru a-ti asigura energia pentru cel putin jumatate de zi. De exemplu, poti opta pentru legume proaspete, fructe, cereale sau biscuiti.

Gustarea de dupa-amiaza poate sa fie usoara si poate consta intr-un iaurt degresat sau fructe proaspete.

Mesele la ore fixe pot reprezenta si secretul unei diete echilibrate. Nu este deloc greu sa respecti orele fixe pentru masa, totul este sa fii bine organizat si sa-ti faci o rutina din a manca la aceeasi ora, zilnic.

Trebuie subliniat si faptul ca orele fixe de masa sunt importante pentru ca regleaza metabolismul glucidic si te ajuta sa eviti senzatia de foame.

Foarte important este sa eviti pe cat posibil mancarea de tip fast-food fiindca pe langa faptul ca te ingrasa, nu este nici sanatoasa. Totodata, este bine sa nu faci abuz de dulciuri si de bauturi carbogazoase. Acestea pot produce adevarate dezechilibre in organism.

In afara respectarii celor cinci mese pe zi este important si sa mancam sanatos. Ideal ar fi ca dieta sa fie compusa din carne slaba de pui si de curcan, oua, peste gras (somon, ton, macrou). Carnea de porc in exces nu este recomandata.

Nu trebuie sa uiti nici de activitatea fizica, sa faci miscare minimum 30 de minute pe zi, aceasta avand un rol extrem de important in reglarea apetitului precum si in mentinerea sanatatii la cote optime.


Citeste si despre:

Adenopatia sau limfadenopatia in pediatrie: Ce trebuie sa stii Preventia accidentului vascular cerebral Ghidul sanatatii Informatii esentiale despre transplantul de organe Sfaturi pentru ca bebelusul sa doarma linistit! Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Interviu despre alimentatia sanatoasa cu Prof. Dr. Nicolae Hancu Mesele regulate zilnic contribuie la sanatatea ta De ce apar eructatiile? Afla principalele cauze care determina aparitia acestora Reguli pentru mese sanatoase Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca