Printre beneficiile pe care o persoana le poate avea ducand o viata sanatoasa ar fi:
- se va simti bine si va avea o stare buna de spirit in urma alegerilor pe care le va face;
- va fi energica si se va simti in forma;
- isi va imbunatati sanatatea fizica;
- va fi mai optimista si va descoperi mult mai multe aspecte placute ale vietii;
- va fi un model pozitiv pentru familie si prieteni.
Oricine se poate simti deseori stresat. Reactia unei persoane la stres va fi determinata de efectele pe care acesta le are asupra sa.
Nimic nu este mai important decat grija de sine. De aceea, trebuie sa devina un obicei pentru orice individ sa fie activ, sa se bucure de hobby-uri si sa imparta timpul cu familia si prietenii.
• Depuneti eforturi pentru a echilibra viata personala cu cea de la serviciu;
• Incercati sa va faceti timp pentru relatiile importante din viata dvs;
• Gasiti metode pentru diminuarea stresului, cum ar fi activitatile fizice sau diverse tehnici de relaxare;
• Fiti deschisi oricand sa incercati o activitate noua;
• Discutati cu medicul de familie pentru a va oferi resursele si sfaturile de care aveti nevoie.
- Parintii sunt cel mai important model pentru copiii lor - Stilul de viata echilibrat, alimentatia sanatoasa si o viata activa vor fi exemple de urmat pentru micutii lor.
- Orice parinte trebuie sa faca alegeri si schimbari pentru a avea un stil sanatos de viata in care ii vor implica si pe copiii lor.
- Relaxarea tuturor membrilor familiei este o parte importanta a unei vieti sanatoase - Distrati-va si petreceti impreuna timpul liber!
- Pastrarea unei atitudini pozitive. Aratati-le copiilor dvs. ca o viata sanatoasa poate sa-i faca sa se simta minunat.
- Faceti un efort si gatiti cat mai mult. Prin acest obicei se va incuraja alimentatia sanatoasa, iar timpul petrecut in familie va fi mai generos.
- Stimulati copiii sa se implice si sa ofere idei pentru meniurile zilnice. Copiii adora sa participe la pregatirea meselor.
- Lasati la indemana copiilor gustari sanatoase: fructe proaspete, legume si cereale integrale si mai putine chips-uri si dulciuri.
- Invatati copiii sa manance atunci cand le este foame, nu atunci cand sunt plictisiti, tristi sau furiosi. Respectati-le hotararea de a se ridica de la masa, dupa ce au mancat, atunci cand decid ca s-au saturat.
- Micul dejun trebuie sa fie cea mai importanta masa: ofera energia necesara unui stil alert de viata dar si cea necesara unei gandiri rapide si clare.
- Limitati timpul petrecut in fata ecranelor: tv, computer si jocuri video. Propuneti alte optiuni cum ar fi cititul, jocurile directe care implica mai multe persoane si jocul in aer liber.
- Bucurati-va de jocurile in aer liber: diverse activitati in parc, mersul cu bicicleta, inot sau plimbarile pe jos.
- Incurajati participarea la diverse sporturi ca modalitati de a va consolida diverse abilitati, echilibrul, coordonarea si pentru cresterea increderii in sine.
• Mentineti-va o greutate optima - oamenii aleg de multe ori dietele populare pentru a pierde rapid in greutate. Cu toate acestea, pentru ca schimbarile sa fie de durate exista cateva strategii de baza:
- echilibru - mesele trebuie sa fie echilibrate pentru satisfacerea nevoii de nutritie si pentru ca acestea sa devina cat mai placute.
- diversitatea - bucurati-va de tot felul de alimente, fara sa uitati de grupele alimentare esentiale: fructe, legume, surse slabe de proteine, lactate degresate si cereale integrale.
- moderatia - nu este indicat sa va ridicati de la masa imbuibati sau sa luati mese copioase. Iar alimentele mai putin nutritive trebuie consumate cu moderatie.
Faceti un jurnal alimentar si al activitatilor fizice pe care le faceti zilnic care sa va ajute sa schimbati modelele alimentare gresite pe care le urmati si pe baza caruia sa puteti face cateva schimbari simple, sanatoase. Adresati-va medicului de familie pentru indrumari.
• Cum alegeti alimentele potrivite - Dietele recomanda de obicei, ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa manance o persoana. De fapt, fiecare ar trebui sa inteleaga, mai ales, de ce este necesar sa manance.
- Inainte de a se aseza la masa, oricine trebuie sa-si puna intrebarea: mi-e intr-adevar foame? Manancatul este o reactie la o stare de spirit: stres, plictiseala, manie?
Exista ceva care declanseaza nevoia de a manca?
- Inainte de a urma regulile unei diete, o persoana are responsabilitatea de a face cele mai bune alegeri pentru sine.
- Nu trebuie exclus nici un aliment. In loc de a considera alimentele bune sau rele, ar trebui sa tina cont de faptul ca orice aliment este recomandat atunci cand sunt respectate strategiile de baza: echilibru, moderatie si diversitate.
- Pentru a alege cel mai bun plan alimentar, personalizat, fiecare persoana trebuie sa ceara sfatul medicului de familie sau unui nutritionist.
Senzatia de foame este semnalul pe care corpul il transmite atunci cand acesta trebuie sa fie hranit. Iata care sunt semnalele pe care organismul le emite atunci cand o persoana trebuie sa manance si cat de bogate trebuie sa fie mesele.
• Semnale reale de foame:
- dureri ale stomacului cauzate de foame, borborisme ale stomacului;
- slabiciune sau pierderea energiei;
- dureri de cap sau probleme de concentrare;
- iritabilitate sau proasta dispozitie.
• Semnale false de foame:
- senzatia de sete poate determina o persoana sa creada ca ii este foame - incercati inainte sa mancati sa beti un pahar de apa;
- pofta - atunci cand o persoana are pofta sa manance ceva anume, nu inseamna neaparat ca ii este foame;
- emotiile precum furia, tristetea ori senzatia de singuratate pot declansa indemnul de a manca;
- factori externi cum ar fi ora mesei sau evenimentele sociale pot crea dorinta de a manca.
- Reinvatati sa ascultati semnalele organismului astfel incat sa puteti stabili clar cand va este foame si care este cantitatea de alimente de care aveti nevoie.
- Asigurati-va ca luati decizii constiente legate de modul in care va hraniti.
- Nu folositi regulile dietelor pentru a limita cum, ce si cat de mult mancati. In schimb invatati sa aveti incredere in organismul dvs. pentru a stii cand aveti nevoie de hrana.
Cand unei persoane ii este foame si decide sa manance, isi va pune inainte, cateva intrebari simple:
- Ce vreau? Atunci cand cuiva ii este foame, se poate gandi la un anumit aliment, aroma sau textura. Pe masura ce va asculta semnalele reale de foame transmise de organism, isi va putea da seama ce tip de produse alimentare sau ce fel de gusturi il va satisface.
- Ce am nevoie? Dupa ce va decide ce va manca, oricine ar trebui sa se gandeasca la ce anume ar putea avea nevoie corpul sau, care sunt produsele alimentare care au un gust placut, in loc sa clasifice alimentele in bune sau rele. Nu se vor uita cuvintele de baza: echilibru, diversitate si moderatie.
- Ce alimente voi alege? Fiecare persoana trebuie sa aibe acces la o varietate de alimente, pentru ca foamea sa fie potolita cu alimente sanatoase si gustoase.
- Cat de mult trebuie sa mananc? Oricine trebuie sa manance suficient pentru a-si satisface foamea dar se va opri din mancat inainte de a se simti satul. Nu este nevoie ca farfuria sa fie goala. Scopul oricui este ca dupa o masa sa se simta energic si confortabil.
Faceti activitate fizica in fiecare zi. Exercitiile fizice sunt esentiale pentru un stil de viata sanatos si pentru prevenirea bolilor cronice cum ar fi cele cardiovasculare si diabet. Inainte de a creste nivelul de activitate, cereti sfatul medicului de familie.
- Echilibru energetic - Greutatea unei persoane este determinata de echilibrul dintre energia furnizata de ceea ce mananca si bea si cea pe care o consuma prin activitate fizica.
- Fiecare pas conteaza - Studiile au demonstrat ca orice pas in plus ajuta la controlul greutatii si imbunatatesc starea generala de sanatate. Cu cat un individ are o activitate fizica mai intensa cu atat va fi mai sanatos.
- Motivatie si optimism - Schimbarile pot fi dificile, dar cu putina planificare, rabdare si atitudine pozitiva, stilul de viata al oricui poate deveni mai sanatos in fiecare zi.
Alte sugestii pentru a avea o viata activa:
- Alegeti activitati care va plac - Multi oameni prefera mersul pe jos in aer liber, pe banda rulanta, singuri sau impreuna cu familia.
- Faceti cat mai placute activitatile fizice - Ascultati muzica in timp ce faceti sport, uitati-va la tv cand faceti anumite exercitii fizice.
- Pastrati-va interesul - Incercati diferite activitati cum ar fi: tenis, inot, dans, ciclism, sporturi de echipa sau yoga.
- Programati-va activitatile fizice - Organizati-va timpul alocat pentru activitatile fizice la fel cum ati proceda pentru orice alta intalnire importanta.
- Recompensati-va - Stabiliti obiective pe termen scurt si planuiti recompense pentru a finaliza tot ce v-ati propus.
- Fiti flexibili - Uneori anumite planuri posibil sa fie mai dificil de respectat. Totusi, ramaneti flexibili si reveniti la obiectivele initiale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.