Tratamente naturiste in diabetul zaharat

Actualizat: 20 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist

Generalitati


Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie.

Cele doua tipuri de diabet zaharat

Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia.
Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si necesita injectare cu insulina.

Tipul II al diabetului este cel non-dependent de insulina. El apare datorita unei secretii insuficiente a insulinei sau datorita unei rezistente la insulina. Boala apare treptat si afecteaza persoanele de peste 40 de ani.

Simptome

In lipsa insulinei, glucoza nu poate fi folosita ca sursa de energie, conducand la aparitia ametelilor, a oboselii si a senzatiei de foame.
In cazul diabetului de tip I apare scaderea in greutate a bolnavului. De asemenea, glucoza se aduna in sange si este eliminata pe cale urinara, aparand astfel mictiuni abundente si senzatia de sete. Netratat, diabetul de tip I duce la confuzie mintala, apoi la coma.
In cazul diabetului de tip II pot aparea complicatii ale bolii precum cataracta, boli ale rinichilor, afectiuni vasculare (varice, boli cardiace) sau nevralgii.

Cum sa tratam corect diabetul?

Tratamentul diabetului urmareste mentinerea glicemiei in limite normale, prin injectii zilnice cu insulina in cazul diabetului de tip I sau prin medicatie in cazul diabetului de tip II.

Doctor Acasa ofera ingrijiri la domiciliu pentru bolnavii de diabet (monitorizarea glicemiei cu glucotestul, tratament medicamentos si cu insulina, regim alimentar, diete etc.)

In oricare din cele doua cazuri este necesar, pentru un tratament cat mai corect si eficient, sa va imbunatatiti alimentatia, sa faceti miscare si sa eliminati kilogramele in plus. In continuare va prezentam cateva reguli care trebuiesc avute in vedere in alimentatia bolnavilor diabetici:

1. 50% din caloriile consumate trebuie sa provina din carbohidrati, in special din produse nerafinate (paine integrala, orez brun etc.), cereale si fructe.

2. Repartizati-va alimentatia pe tot parcursul zilei in patru sau cinci mese usoare. 3. Reduceti pofta de mancare pentru a putea controla eficient cantitatea si calitatea alimentelor ingerate. Pentru a indeplini cu succes aceasta regula procedati astfel:
- cu o ora inaintea fiecarei mese mancati un mar sau un ou fiert tare, iar la ora mesei senzatia de foame nu va fi foarte mare, iar ceea ce veti manca se va digera foarte repede.
- mancati 30-40 gr. de slanina cruda. Se pot consuma si alte alimente usoare care au menirea de a contribui la intregul proces de usoara digestie: 4-5 arahide, cateva linguri de iaurt, 4-5 bucati mici de morcov crud.

Fitoterapie

- Ceaiul din frunze de nuc - frunzele contin tanin, uleiuri volatile, principii amare, flavonoide si vitamina C. Mod de preparare: infuzie din 1-2 lingurite la 200 ml apa sau infuzie concentrata din 2-3 linguri la 200 ml apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Ceaiul ete un excelent antidiabetic, cu scaderea accentuata a glicemiei.

- Ceaiul antidiabetic - o cutie de ceai antidiabetic (se gaseste la toate magazinele naturiste) contine un amestec de frunze de nuc, frunze de dud, frunze de afin cu ramurele, teci de fasole fara seminte, iarba de menta si papadie. Este folosit ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat. Mod de preparare: infuzie din 2 g amestec in 250 ml apa clocotita. Se administreaza 2-3 cani pe zi, neindulcite sau indulcite cu zaharina.

- Ceaiul din frunze de afin - se prepara o infuzie 1g (1 lingurita de ceai = aproximativ 0,6g produs vegetal pentru ceai). Se adauga la o cana (200ml) cu apa clocotita. Se acopera si se lasa 10-15 min. Doza recomandata este de 1 cana de 200 ml de infuzie administrata de 2-3 ori pe zi. Ceaiul se administreaza caldut, cat mai repede posibil dupa preparare.


Sursa: Revista Tratamente naturiste


Citeste si despre:

Tratamentul modern al micozelor Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei Ceapa - 100% sanatate naturala 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Ingrijirea picioarelor Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Pastilele de slabit Durerea in gat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat