Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor

Actualizat: 09 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Principiile unei alimentatii corecte pentru copii par simple: fructe si legume zilnic, carne slaba, putine dulciuri, fara mezeluri si fara semipreparate. Dar chiar si asa, in dieta celor mici pot aparea carente.

Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent daca vrei ca masa celor mici sa fie gustoasa si sanatoasa.

Nu inlocui laptele cu suc

Sucul natural preparat acasa este plin de vitamine. Ai grija insa la cantitate! Unul din cinci copii cu varste intre trei si sase ani sufera de carenta de calciu. Cauza principala este consumul prea mare de sucuri in detrimentul celui de lapte.

De aceea, include cat mai multe lactate in meniu. Nu-i plac? Da-i laptele cu cacao, „ascunde-l” in orez cu lapte sau in gris cu lapte. Daca iaurtul simplu nu i se pare destul de gustos, atunci amesteca-l cu fructe, pune smantana in supe si strecoara branza in toate sandvisurile pe care i le dai la pachet.

Tine cont si de faptul ca alte surse de calciu pot fi cerealele fortificate pe care copiii le adora la micul dejun, branza tofu, dar si smochinele, broccoli, spanacul si somonul.

Asigura-i grasimi bune

Nu gresesti atunci cand nu ii dai copilului mancare grasa. Exista si anumite grasimi ”bune” fara de care sanatatea celor mici, ca si sanatatea adultilor, poate avea de suferit. Este vorba despre grasimile care fac parte din categoria acizilor grasi, respectiv Omega-3, prezente in peste, in uleiul de peste si in multe seminte.

De asemenea, trebuie sa ai grija la aportul de vitamina E. De exemplu, produsele degresate sunt sarace in vitamina E, care actioneaza ca antioxidant si intareste sistemul imunitar. Alege lactate integrale, cereale fortificate cu vitamina E si foloseste uleiuri vegetale.

Alte surse de grasimi bune, bogate in vitamina E, sunt nucile, migdalele, semintele de dovleac si de susan si pestele.

Ai grija la aportul de fibre

Fibrele sunt esentiale, deoarece favorizeaza tranzitul intestinal. Desi cantitatea zilnica recomandata pentru copiii de 1-6 ani este de 19-25 grame in realitate, consumul zilnic este mult mai mic.

De aceea, trebuie sa respecti „regula celor cinci”: aduna varsta copilului cu cinci si va rezulta cantitatea minima de fibre pe care ar trebui sa o consume zilnic. De exemplu, la patru ani trebuie sa consume cel putin noua grame de fibre pe zi (adica doua felii de paine integrala sau o jumatate de cana de orez brun, fiert).

Alte surse de fibre sunt fructele (pere, portocale, fructe de padure), cerealele integrale, nucile, lintea, pastele, fasolea verde, cartofii dulci.

Formeaza un program de luat masa

Copiii se dezvolta optim atunci cand au parte de o rutina zilnica, inclusiv din punct de vedere alimentar. Copiilor le poate fi oferit confort atunci cand stiu ca iau cina sau alte mese la ore regulate si impreuna cu familia. Obiceiurile alimentare trebuie monitorizate, iar un program de luat masa trebuie stabilit impreuna cu cei mici.

Micul dejun nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata, deoarece acesta va oferi energie pentru un inceput excelent al zilei. In plus, copiii isi vor vedea parintii ca pe niste exemple, asa ca acestia vor trebui sa pregateasca si sa consume doar alimente sanatoase.

Adopta o igiena riguroasa

Una dintre cheile sigurantei alimentare, atat in cazul copiilor, cat si a adultilor, o reprezinta o igiena riguroasa. Astfel, prin urmarea unor reguli simple de igiena si de pregatire a spatiului din bucatarie masa celor mici poate fi pregatita cu riscuri minime.

Igiena mainilor este una dintre cele mai importante etape ale pregatirii si servirii mesei. Mainile adultilor trebuie spalate corespunzator inainte de a pregati masa, iar acestia trebuie sa ii invete si sa ii supravegheze pe cei mici in timpul spalarii mainilor pentru a se asigura ca fac o treaba temeinica. De asemenea, daca procesul de gatit implica atingerea carnii sau a pestelui crud, parintii trebuie sa se asigure ca mainile sunt spalate din nou inainte de a atinge orice suprafata sau alte alimente.

Un alt aspect la care parintii trebuie sa fie atenti atunci cand prepara masa copiilor se refera la igiena suprafetelor. Poate fi greu ca suprafetele sa fie pastrate curate intr-o casa cu copii, dar suprafetele curate sunt o necesitate atunci cand vine vorba de siguranta alimentara. Blaturile ar trebui curatate chiar inainte de utilizare, iar produsele de igienizare folosite trebuie sa fie destinate doar pentru bucatarie. Utilizarea unui tip gresit de produs ar putea expune alimentele la toxine periculoase. De asemenea, trebuie acordata o atentie sporita la toate informatiile de pe ambalajele produselor de curatare, iar instructiunile trebuie urmate intocmai.

Cand gatitul este gata se recomanda o noua etapa de curatenie. Toate suprafetele trebuie curatate si igienizate din nou folosind aceleasi produse ca mai inainte. Pentru siguranta, ustensilele de bucatarie pot fi introduse in apa fierbinte. Tocatoarele pot adaposti numeroase bacterii, asa ca necesita o atentie speciala. Nu trebuie spalate cu ustensilele sau vesele, ci separat si cu apa fierbinte si detergenti. Chiar si solutiile compuse din bicarbonat de sodiu, sare si apa pot fi folosite pentru curatarea tocatoarelor si a ustensilelor de bucataria, asa ca pot fi luate in calcul.

Siguranta alimentara se poate referi si la modul in care sunt pregatite alimentele. Asadar, se recomanda ca ouale sa fie preparate pana cand galbenusurile si albusurile sunt ferme, iar retetele ce implica oua crude ar trebui evitate. De asemenea, carnea trebuie gatita complet, nu partial, iar fructele si legumele trebuie spalate bine inainte de a fi mancate.

Fa schimbari sanatoase

Numerosi copii doresc sa consume produse alimentare ce nu sunt tocmai compatibile cu o alimentatie sanatoasa, de exemplu dulciuri procesate, sucuri, chipsuri sau alimente de tip fast-food. Asadar, parintii trebuie sa ia in calcul aceste dorinte atunci cand pregatesc masa pentru un copil si sa ii ofere alternative sanatoase. Spre exemplu, painea alba poate fi inlocuita cu cea integrala, in timp ce chipsurile cumparate pot fi inlocuite cu chipsuri de casa coapte in cuptor sau chiar nuci.

Sucurile carbogazoase pot fi inlocuite cu sucuri naturale sau cu apa minerala, iar smoothie-urile de casa pot tine cu brio locul inghetatei. Uleiul de masline este un inlocuitor excelent pentru margarina sau unt, iar fructele pot fi consumate in locul dulciurilor.

In final, pregatirea unei mese sanatoase trebuie sa implice si imaginatie, mai ales atunci cand vine vorba de copii mofturosi. Pentru a-i determina pe cei mici sa incerce mai multe fructe si legume, farfuriile trebuie sa fie mult mai interesante. Spre exemplu, parintii pot crea o scena pe farfurie, folosind broccoli pe post de copaci, conopida pe post de nori si dovleacul in locul soarelui. Creativitatea va face mancarea mult mai atragatoare, iar cei mici vor avea in acest fel parte de o masa extrem de sanatoasa.


Citeste si despre:

Constipatia la copii intre 0 si 11 ani Imbolnavirea copiilor la gradinita. Cauze si metode de prevenire Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Febra la copii - cat de periculoasa poate fi Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Depresia si anxietatea la copii Lipsa de concentrare la copii Gestionarea constipatiei la copii si bebelusi Lipsa poftei de mancare la copii - cauze si solutii