Cum se manifesta varianta Omicron

Actualizat: 26 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Varianta Omicron


Guvernele din intreaga lume colaboreaza si se ocupa in prezent de obtinerea unor informatii cat mai corecte despre noua varianta a virusului SARS-Cov-2 varianta Omicron. Primele cazuri raportate au aparut in noiembrie 2021, moment in care s-a descoperit aceasta varianta, in Africa de Sud. Timpul fiind limitat, inca nu sunt bine cunoscute particularitatile exacte ale acestei variante, dar cercetarile sunt in plina desfasurare.

Raspandirea Omicron

Se considera ca varianta Omicron se transmite ceva mai usor decat forma initiala a virusului SARS-CoV-2. De asemenea, Omicron se transmite de cateva zeci de ori mai usor decat varianta Delta. Este sigur faptul ca orice persoana infectata cu Omicron poate si va transmite virusul celor din jur, chiar daca sunt vaccinati si/sau asimptomatici.

Simptome frecvente

Pana in acest moment, simptomele celor ce au aceasta varianta a virusului sunt similare cu simptomele intalnite anterior. O parte dintre cazuri au inceput prin senzatia de "rosu in gat" si cu cefalee intensa, insa majoritatea simptomelor de debut variaza.

Cele mai comune dintre acestea sunt tusea, fatigabilitatea, congestia nazala si rinoreea. Per total, simptomele caracteristice Omicron si altor forme de Covid, includ:
- Febra sau frisoane
- Tuse
- Dispnee, dificultati de respiratie
- Fatigabilitate
- Dureri musculare generalizate
- Dureri de cap
- Pierderea senzatiei gustative si olfactive
- Rosu in gat
- Congestie nazala si rinoree
- Greata si varsaturi
- Diaree

Gradul de severitate al bolii nu este pe deplin elucidat. Unii cercetatori sustin ca este mai severa decat alte variante, dar unele cazuri ne-au demonstrat ca nu produce simptome mai severe, in special in randul celor vaccinati. Astfel, nu se poate enunta o ipoteza clara cu privire la severitatea bolii indusa de varianta Omicron, deocamdata.

Omicron si vaccinuri

In continuare, se asteapta ca vaccinurile disponibile pe piata sa protejeze populatia impotriva unei afectiuni grave, spitalizarii prelungite si decesului din cauza infectiei cu varianta Omicron. Totusi, pana in acest moment s-a observat ca infectiile sunt foarte posibile si in randul persoanelor vaccinate cu toata schema, insemnand cele 3 doze.
Vaccinul ramane considerat cea mai eficienta metoda de preventie a infectiei cu Omicron sau cu alte variante ale virusului. Cu siguranta, riscul de dezvoltare a unei simptomatologii grave, cu afectare pulmonara semnficativa si chiar mortalitate, este mult mai mic in randul persoanelor vaccinate. Bineinteles, riscul nu este 0, dar numeroase studii ne arata ca este semnificativ mai redus, in comparatie cu persoanele nevaccinate. Vaccinul este in continuare puternic recomandat pentru preventia infectiei si transmiterii virusului.

Pentru persoanele nevaccinate, insa, situatia poate fi foarte diferita. Neavand nicio protectie impotriva virusului, orice varianta a acestuia, inclusiv Omicron, poate duce la spitalizare si deces.

Optiuni de tratament

Desi COVID-19 nu are un tratament specific, ci medicamentele administrate au scopul de a ameliora simptomele si de a reduce complicatiile, studiile actuale incearca sa afle daca tratamentul utilizat pana acum este eficient si pentru Omicron. Luand in considerare forma moleculara genetica a virusului, unele dintre tratamente pot ramane eficiente, iar altele nu.

Din fericire, avem in continuare suficiente unelte pentru a ne lupta cu virusul.

1. Vaccinul. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne spune ferm ca vaccinul ramane cea mai buna masura de protectie impotriva infectiei, transmiterii virusului, dar si impotriva aparitiei de noi variante si tulpini. Cercetatorii investigheaza in continuare rata de eficiena a vaccinului impotriva tulpinii Omicron, dar pana la obtinerea rezultatelor exacte, consideram vaccinul cea mai buna varianta de asigurare a sanatatii publice. Astfel, toti adultii si copiii cu varsta de peste 5 ani sunt sfatuiti sa se vaccineze complet (2 doze), iar cei cu varsta de peste 16 ani ar trebui sa considere administrarea celei de a 3-a doza, acel ,,booster’’ pentru imunitate impotriva SARS-CoV-2.

2. Masca. Purtarea mastii de protectie este eficienta pentru toate tulpinile virusului. OMS continua sa recomande purtarea mastii in toate spatiile inchise si in spatiile deschise aglomerate, susceptibile la transmiterea virusului in comunitate, indiferent daca sunteti vaccinat sau nu. Exista diverse tipuri de masti, unele posibil mai eficiente decat altele, insa toate reprezinta o metoda buna de protectie personala si sociala, inclusiv impotriva Omicron.

3. Testarea. Testele pentru COVID-19 sunt din ce in ce mai accesibile si efectuarea acestora reprezinta responsabilitatea socio-morala a fiecarei persoane. Exista 2 tipuri principale de teste: testele ce indica daca avem sau nu infectia (in principiu testele rapide antigen) si cele ce ne pot spune ce tulpina a virusului este prezenta. Primul tip reprezinta teste ce pot fi achizitionate din farmacii si facute acasa, dar sunt larg utilizate si in unitatile spitalicesti.

Testul de tip 2 se efectueaza doar intr-un laborator specializat, unde veti afla daca varianta pe care o aveti este Omicron sau nu. Nu uitati sa raportati orice test cu rezultat pozitiv, printr-un telefon la Directia de Sanatate Publica, imediat dupa efectuarea testului. Regulile de carantinare/izolare se pot schimba frecvent, deci trebuie sa ramaneti informati si monitorizati pe parcursul unei eventuale infectii.

Pana in momentul in care vom detine mai multe informatii in legatura cu severitatea si modul de actiune a tulpinii Omicron, trebuie sa utilizam toate cele 3 arme pe care le avem la dispozitie: vaccin, masca, teste.

Aspectele studiate in prezent

Studiile aflate in desfasurare incearca sa obtina cat mai multe informatii relevante cu privire la caracteristicile structurale si functionale ale tulpinii Omicron, dar si in legatura cu severitatea si prognosticul bolii produse.

- Caracteristicile virale

In prezent se colecteaza date si probe biologice din tulpina Omicron, ce vor fi studiate si analizate in laboratoarele de specialitate. Experimentele stiintifice au inceput deja, in incercarea de a raspunde la cat mai multe intrebari despre noua varianta.

- Monitorizarea virusului

Similar metodelor alese pana acum, toate cazurile raportate zilnic sunt colectate si inregistrate in baze de date oficiale. Cazurile confirmate ca fiind tulpina Omicron se inregistreaza si se monitorizeaza, in incercarea de a stabili o oarecare prevalenta si frecventa in populatie, in functie de varsta, sex, patologii asociate. Din acest motiv este important ca fiecare caz sa fie raportat intr-un departament national, indiferent daca pacientul este simptomatic sau nu, vaccinat sau nevaccinat.

Concluzie

Noua tulpina Omicron a fost descoperita recent si nu este pe deplin elucidata. Modul exact de functionare si severitatea infectiei produse sunt in continuare studiate intens, la nivel global. Pana sunt transmise informatii oficiale noi, persoanele vaccinate si nevaccinate trebuie sa respecte aceleasi reguli, sa foloseasca aceleasi mijloace de protectie si sa ramana informati din surse oficiale.


Bibliografie
https://www.nytimes.com/2022/01/11/briefing/omicron-deaths-vaccinated-vs-unvaccinated.html
https://www.nbcchicago.com/news/local/heres-one-early-omicron-symptom-you-should-watch-for-as-infections-climb/2729427/


Citeste si despre:

Exista o legatura intre infectia cu SARS-CoV-2 si riscul de dementa? Cum se transmite virusul COVID-19? Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus Donarea de plasma in cazul COVID-19 Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Nasterea in timpul pandemiei de COVID-19 Cat timp dureaza refacerea dupa ce ai fost infectat cu Covid-19? Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Depresia