De ce apar eructatiile? Afla principalele cauze care determina aparitia acestora

Actualizat: 23 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce sunt eructatiile


Definitia eructatiei consta in emisia zgomotoasa de aer din stomac, in special dupa o masa copioasa. Aceasta emisie de aer este considerata fiziologica pentru eliminarea aerului patruns in stomac in timpul meselor. Pentru unele persoane aceste eructatii sunt problematice, considerandu-le drept o patologie ce trebuie rezolvata la specialist.

Dovezile si studiile au aratat ca aerul inghitit este sursa gazului din stomac si senzatia neplacuta, insotita si de zgomot in majoritatea cazurilor este un proces de eliberare .

Aerofagia reprezinta inghitirea de aer in timpul meselor, fenomen normal intalnit de la nastere si pana la batranete deoarece in timpul inspirului scade presiunea in esofag si o cantitate de aer este aspirata. In acelasi timp in expir creste presiunea intraesofagiana si aerul poate fi eliminat.

Se aproximeaza ca odata cu inghitirea salivei, aproximativ 5ml de aer sunt aspirati, iar in timpul meselor cantitatea creste semnificativ.

Cauzele eructatiei

Cauze ce determina aparitia aerofagiei:
- mancatul si vorbitul in acelasi timp
- mestecatul gumei in mod frecvent
- fumatul
- mancatul rapid
- respiratia pe nas
- bautul lichidelor cu paiul
- proteze ce nu sunt fixate bine
- atacurile de panica
- sindromul de hiperventilatie

Un alt aspect important este faptul ca anumite mecanisme uneori involuntare pot determina aerofagia ce duce la eructatii nedorite. Aceste mecanisme pot fi: bauturile carbogazoase, medicamente antiacide luate a la long, dantura deficitara mai ales la batrani, sugerea degetelor in randul copiilor, consumul de alimente in mod rapid si nemestecate suficient, etc.Toate acestea fac reactie cu acidul clorhidric din stomac, ceea ce determina o eliberare mai rapida a gazelor din stomac.

In situatiile cand stomacul este destins din cauza alimentelor, muschii tensionati determina o senzatie de plenitudine, uneori discomfort abdominal sau chiar senzatie de greta; iar de cele mai multe ori persoanele care eructeaza declara o ameliorare rapida a simptomelor.

Aspecte clinice

Un aspect clinic important este ca dormitul pe partea dreapta favorizeaza o eructatie terapeutica. In cazul pacientilor aflati in perioada de convalescenta dupa o interventie chirurgicala pot retine aer in stomac si pot avea in mod frecvent eructatii, chiar daca nu au consumat alimente.

Medicamente ce cresc riscul de aparitie al eructatiilor

Principalele clase de medicamente ce au trecute ca si reactii adverse eructatiile sunt:
- antidiabeticele in special cele ce au in compozitie acarboza
- laxativele ce contin sorbitol si lactuloza
- analgezicele care contin substanta activa Naproxen si Ibuprofen, dar si Aspirina

Alimente si bauturi ce dau eructatii

Dupa cum am mentinat si mai sus consumul excesiv de sucuri carbogazoase si cafea, bere, apa minerala dau in mod repetat eructatii suparatoare pentru persoanele aflate in cauza. In acelasi timp si dulciurile, alimentele cu continut ridicat de fibre, zahar si amidon duc la acumularea excesiva de aer si determina aparitia eructatiilor.

Tratament

Ca si tratament de specialitate in cazul eructatiilor normale nu se recomanda anumite medicamente, insa in cazul persoanelor care eructeaza excesiv si suparator trebuie sa le oferim informatiile necesare si sa ii facem sa inteleaga faptul ca la baza eructatiilor sta aerofagia, si ca nu este o afectiune de care ei sufera pentru a le recomanda tratament.

Educatia medicala de cele mai multe ori este cheia rezolvarii problemelor medicale si recomandarile in ceea ce priveste alimentatia si mancatul lent asigura diminuarea eructatiilor.

In cazul in care persoana in cauza nu respecta indicatiile date de specialist si continua sa consume alimente nerecomandate si bauturi carbogazoase, simptomele vor persista, iar eructatiile vor deveni din ce in ce mai suparatoare. Pentru cei care insista sa ia anumite pastile, se poate recomanda diverse comprimate orodispersabile sau sub forma de dropsuri cu rol placebo.

Boli ce se ascund in spatele eructatiilor

Exista afectiuni ce se pot ascunde in spatele eructatiilor chiar daca in mod normal sunt fiziologice.

Aceste afectiuni pot fi:
- o boala de reflux gastroesofagian nedepistata la timp si netratata corespunzator;
- o posibila gastrita acuta/cronica ce este insotita si de alte simptome;
- un ulcer peptic aparut in urma consumului excesiv de medicamente sau substante iritante pentru mucoasa gastrica;
- malabsorbtia fructozei poate cauza in mod frecvent eructatii, dar si a sorbitolului poate determina incapacitatea organismului de a digera sorbitolul si fructoza din anumite alimente;
- intoleranta la lactoza poate sta la substratul eructatiilor deranjante, deoarece organismul unor pernoane are incapacitatea de a metaboliza lactoza;
- infectia cu Helicobacter pylori poate da pe langa celelalte simptome si eructatii, iar pentru a o depista se face antigenul fecal sau din sange specific H.pylori si se trateaza cu o schema prevazuta cu un inhibitor de pompa de protoni si doua antibiotice;
- boala celiaca desi este o afectiune autoimuna poate declansa eructatii repetate si sacaitoare pentru persoana afectata;
- sindromul dumping fiind specific celor ce au avut interventii chirurgicale la nivelul stomacului poate da pe langa simptome si eructatii;
- sindromul Zollinger Ellison si insuficienta pancreatica sunt si ele responsabile de o digestie deficitara si instalarea eructatiilor pe langa celelalte simptome.

Cand apelam la medic

Este bine sa te prezinti la medicul specialist daca :
- apar eructatii frecvente fara o cauza declansatoare
- apare senzatia permanenta de balonare si eructatii
- apar durerile abdominale si senzatie de “prea plin”
- senzatii de greata si eructatii in acelasi timp
- pirozis fara o cauza specifica

Vizita la medic se va face in cel mai scurt timp si trebuie sa relatati medicului specialist cand si in ce context apar eructatiile (la nervi, dupa o masa copioasa, dupa ce consumati anumite bauturi sau alimente, etc.), iar tratamentul se impune doar in cazul in care pe langa eructatii mai sunt si alte simptome sau se mai depisteaza si alte afectiuni in urma investigatiilor.

Preventie

Pentru o preventie sigura si eficienta se recomanda limitarea consumului de bauturi carbogaziase, a gumei de mestecat de orice fel, a alimentelor precum varza, mazarea, fasolea verde, evitarea aerofagiei prin mancat lent si administrarea preventiva a probioticelor pentru a imbunatati flora microbiana si a avea o digestie mai usoara.


Citeste si despre:

Cauze care determina tahicardia Factori care determina scaderea nivelului de energie Principalele cauze ale urinarilor frecvente Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cauze care duc la aparitia durerii de genunchi Cauze care pot determina anomalii ale sanilor Factori care influenteaza aparitia eczemelor Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate? 8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces