Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca

Actualizat: 12 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Insuficienta cardiaca este o afectiune care se caracterizeaza prin imposibilitatea muschiului inimii de a pompa suficient sange pentru a satisface nevoile metabolice ale organismului.

Afectiunea se manifesta cu precadere in randul persoanelor de peste 65 de ani, a celor obeze sau care au suferit deja un atac de cord. Barbatii prezinta un risc mai crescut decat femeile.

Insuficienta cardiaca se poate manifesta pe partea stanga a inimii, pe partea dreapta a cordului sau pe ambele parti. Practic, inima este formata din patru camere, cate un atriu si un ventricul pe fiecare parte.

Atriul primeste sangele, iar ventriculul il pompeaza. Insuficienta cardiaca apare cand oricare dintre aceste camere ale inimii isi pierde capacitatea de a asigura debitul sangvin in conditii normale.

In lipsa unui flux sangvin adecvat, aportul de oxigen si substante nutritive in organism este insuficient, astfel ca organele ajung sa functioneze deficitar.

Cauze

Anumite afectiuni, cum ar fi ingustarea arterelor inimii sau hipertensiunea arteriala slabesc muschiul inimii, care nu mai functioneaza corect.

Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca:

- Afectarea ischemica a miocardului;
- Bolile inflamatorii;
- Toxicitatea miocardului secundara consumului de alcool/droguri sau in urma tratamentului oncologic;
- Aritmiile;
- Bolile cardiace congenitale.

-Bolile valvulare;

-Tulburarile de ritm;

Alte cauze mai rare:
- Insuficienta cardiaca idiopatica;
- Hipertensiune arteriala netratata;
- Diabet zaharat;
- Ateromatoza coronariana;
- Dislipidemie;
- Fumat;
- Obezitate;
- Varsta;
- Consumul excesiv de alcool.

Simptome

Insuficienta cardiaca poate fi acuta sau cronica.

Principalele modalitati de manifestare a acesteia includ:

- Dispnee. Pacientul acuza senzatia de respiratie grea atunci cand face efort sau in repaus.
- Oboseala. Pacientul intampina dificultati in indeplinirea unor sarcini care altadata nu presupuneau efort.
- Edem pulmonar acut. Apare ca urmare a stagnarii sangelui in ventriculul stang. Pacientul respira cu mare greutate, avand senzatia de sufocare iminenta.
- Tuse. Pacientul manifesta in general tuse seaca.
- Edeme. Pacientul are picioarele umflate, ca urmare a acumularii excesive de lichid in organism.
- Lipsa poftei de mancare. In formele grave si prelungite poate aparea o lipsa a poftei de mancare si o senzatie continua de greata, ce au ca rezultat scaderea in greutate.

Diagnostic

Diagnosticul de insuficienta cardiaca se pune de catre medic pe baza examenelor clinice si a testelor medicale. Este vorba despre metode imagistice, in special ecografie cardiaca si electrocardiograma si de laborator.

Tratament

Tratamentul insuficientei cardiace are la baza atat un regim dietetic, cat si tratament medicamentos.

Trebuie redus sau chiar eliminat consumul de sare. Se vor evita mesele abundente, cu continut caloric ridicat. In cazul insuficientei cardiace, odihna este foarte importanta. De asemenea, in cazul pacientilor supraponderali sau obezi se recomanda scaderea in greutate.

Metode de prevenire

Insuficienta cardiaca poate fi prevenita in special prin modificarea stilului de viata. Acest lucru inseamna mai multa miscare, reducerea consumului de sare din dieta, gestionarea stresului, pierdere in greutate. Toate acestea sunt menite sa imbunatateasca calitatea vietii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200
Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Citeste si despre:

Insuficienta cardiaca Retentia de apa poate fi semnul unor afectiuni grave Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele salveaza vieti in moduri diferite Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare Malformatii cardiace congenitale Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate 7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice Afectiunile respiratorii - cand ne prezentam la medic? Tipuri de ablatie cardiaca si tratamentul acestora Infectiile care conduc cel mai frecvent la septicemie Ce sunt si cum se manifesta tulburarile de ritm cardiac la adulti versus copii Insuficienta cardiaca cronica Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii