Ce bauturi si alimente interactioneaza cu medicamentele

Actualizat: 07 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anumite medicamente nu pot fi luate daca urmati in acelasi timp inca o schema terapeutica compusa din alt tip de pastile sau daca mancati anumite alimente, intrucat toate acestea pot avea efecte nedorite asupra medicatiei.

De aceea, inainte de a lua un medicament pentru prima data, este indicat sa discutati cu medicul sau farmacistul pentru a inlatura eventualele efecte neplacute.

Alimente pe care trebuie sa le evitati

Grepfrut. Este recomandat ca grepfrutul sa nu fie consumat de catre persoanele care urmeaza un tratament medicamentos, el interactionand cu peste 200 de medicamente, printre care si antibioticele. De aceea, cel mai bine ar fi sa il evitati atunci cand urmati diferite tratamente.

Lapte si produsele lactate. Este bine sa fie evitate daca urmati un tratament cu antibiotice, deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul continute de lapte pot impiedica absorbtia antibioticelor din tractul digestiv. Laptele se poate consuma, dar la un interval de 3 ore dupa administrarea antibioticelor.

Alcool. Acesta trebuie evitat atunci cand se utilizeaza orice tip de medicament, dar mai ales antibiotice, deoarece alcoolul anuleaza efectul acestora. In plus, produce dilatarea vaselor de sange, putand interfera cu eforturile organismului de a ridica temperatura corpului pentru a incetini raspandirea infectiei.

Si rinichii sunt fortati de alcool sa elimine mai mult fluid, ceea ce poate produce deshidratare. Totodata, durerea musculara si osoasa cauzata, de exemplu, de o infectie virala poate fi agravata de consumul de alcool.

Mai mult, anumite medicamente administrate impreuna cu alcoolul pot cauza reactii secundare severe, precum tulburari gastrointestinale, diaree si stomatita.

Ciocolata. Si acest desert extrem de gustos este recomandat sa fie evitat, deoarece poate reduce efectele medicamentelor destinate pentru combaterea insomniilor.

Sucurile proaspete de fructe. Este indicat sa evitati acest gen de bauturi daca urmati un tratament cu fexofenadina impotriva alergiei la polen, cel putin patru ore dupa ce ati luat tratamentul.

Aceste sucuri inhiba efectul actiunii unei peptide ce transporta moleculele medicamentului de la stomac in sange. Eficienta tratamentului pentru alergia la polen este diminuata cu 70% daca beti sucuri proaspete, in special cele de citrice.

Cafea. Evitati sa beti cafea atunci cand luati diuretice, deoarece aceasta mareste cantitatea de urina eliminata si, implicit, a substantelor esentiale bunei functionari a rinichilor. Nu trebuie sa beti cafea nici cand aveti un tratament cu somnifere sau cu medicamente care combat anxietatea.

Cofeina este un stimulent puternic al sistemului nervos si poate sa duca la scaderea efectelor benefice ale anumitor medicamente.

Legume verzi. Daca luati medicamente care impiedica ingrosarea sangelui, incercati sa mancati cat mai rar legume verzi precum varza, broccoli, spanac, patrunjel sau salata verde. Acestea au un continut bogat de vitamina K si duc la formarea cheagurilor de sange, diminuand efectul pastilelor.


Citeste si despre:

Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala Interactiunea alimentelor cu medicamentele Mituri si adevaruri despre cafeina Terapia de substitutie hormonala Hipertensiunea arteriala Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala? Care este legatura dintre alcool si depresie? Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Consumul de alcool si diabetul zaharat Tromboza venoasa profunda Simptome surprinzatoare ale diabetului Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Combinatii periculoase de medicamente 6 greseli in administrarea medicamentelor