Candidoza orala sau stomatita candidozica

Actualizat: 05 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Daniela Neacsu
Consultant medical:

Dr. Daniela Neacsu
Medic Primar ORL

Centrul Medical Optim Sano

Generalitati


Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor.

Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor atunci cand sunt raclate. Uneori candidoza bucala se poate raspandi in zona cerului gurii, gingiilor, amigdalelor sau in partea din spate a gatului (faringe).

Desi stomatita candidozica poate sa afecteze pe oricine, aceasta apare mai ales la copiii si persoanele care poarta proteza dentara, care utilizeaza inhalatori care contin corticosteroizi sau la persoanele care au un sistem imunitar compromis.

Candidoza orala este o problema minora in cazul unei persoane sanatoase, dar daca sistemul imunitar este slabit, simptomele bolii pot fi mai severe si mai dificil de controlat.

Simptome

- Copii si adulti - initial este posibil sa nu se observe simptomele candidozei bucale. In functie de cauza care sta la baza manifestarilor, acestea se pot dezvolta brusc si pot persista o perioada de timp.

Printre simptome se numara: leziunile cu depozite albicioase localizate in interiorul obrajilor, limbii si uneori in cerul gurii, pe gingii si amigdale, durere, sangerare usoara (in cazul in care ranile sunt frecate sau razuite), crapaturi si roseata la colturile gurii, pierderea gustului.

In cazurile severe, leziunile se pot raspandi spre esofag si daca se intampla acest lucru, este posibil sa apara dificultati de inghitire sau senzatia ca bucati de alimente sunt blocate la nivelul gatului.

- Sugari si mame care alapteaza - In plus fata de leziunile albicioase distinctive, la nou-nascuti pot sa apara dificultati de alimentare, agitatie si iritabilitate. Micutii pot transmite infectia mamelor lor in timpul alaptarii iar aceasta poate fi retransmisa apoi de la sanii mamei la gurita copilului.

Femeile ai caror sani sunt infectati cu candida pot avea urmatoarele semne si simptome: sfarcuri neobisnuit de rosii si sensibile, senzatie de mancarime, piele stralucitoare cu pete care se pot vedea pe intuneric, durere neobisnuita in timpul alaptarii sau mameloane dureroase intre mese, junghiuri la nivelul sanilor.

Cauze

Aftele sau stomatitele candidozice pot sa apara atunci cand sistemul imunitar este slabit de boli sau de unele tipuri de medicamente (prednison) sau atunci cand antibioticele perturba echilibrul natural al microorganismelor din corpul unei persoane.

In mod normal, sistemul imunitar respinge organismele invadatoare daunatoare, cum ar fi virusurile, bacteriile si ciupercile, mentinand in acelasi timp, un echilibru intre microbii buni si cei rai care traiesc in mod normal in corpul unei persoane. Totusi, uneori, aceste mecanisme de protectie esueaza, ceea ce poate permite instalarea unei infectii bucale.

Printre bolile care predispun la aparitia candidozei orale s-ar putea numara:

- HIV/SIDA - aparitia repetata a stomatitei candidozice poate fi primul semn al unei infectii cu HIV.

- cancer - in cele mai multe cazuri, sistemul imunitar al bolnavilor de cancer este slabit atat de conditia in sine cat si de tratamentele urmate, ceea ce creste riscul de infectii bucale cum ar fi stomatita candidozica.

- diabet zaharat - in cazul prezentei diabetului zaharat netratat sau a diabetului zaharat care nu este tinut sub control, saliva poate contine cantitati mari de zahar, ceea ce va favoriza aparitia candidozei bucale.

- infectiile vaginale fungice - desi infectiile fungice nu sunt periculoase, femeile care sunt insarcinate pot transmite ciuperca nou-nascutului, in timpul nasterii naturale.

Factorii de risc

Orice persoana poate manifesta candidoza orala sau stomatita candidozica, insa exista anumite categorii de oameni cu un grad mai ridicat de risc. Factorii de risc includ:
- varsta frageda (conditia este frecventa la copiii mici)
- sistem imunitar compromis
- purtarea de proteza
- prezenta a diverse afectiuni, cum ar fi diabetul sau anemia
- utilizara unor medicamente (antibiotice, cortizosteriozi pe cale orala sau inhalatorie)
- urmarea unor tratamente chimioterapeutice sau a radioterapiei pentru tratarea cancerului
- manifestarea unor conditii care pot determina uscarea gurii (xerostomie)
- fumat

Complicatii

Candidoza orala sau stomatita candidozica este rareori o problema pentru copiii sanatosi si adulti, desi infectia poate sa reapara chiar si dupa ce a fost tratata.

Daca o persoana are un sistem imunitar slabit:
- stomatita candidozica ar putea sa se raspandeasca in diverse parti ale corpului, inclusiv in tractul digestiv, plamani si ficat.
- este posibil sa apara simptome severe, mai ales la nivelul gurii si esofagului, ceea ce poate face mancatul dureros si dificil.
- infectia se poate raspandi in zona intestinelor, iar absorbtia nutrientilor nu se va face intr-un mod adecvat.

Teste si diagnostic

- In cazul in care candidoza se manifesta doar la nivelul gurii poate fi diagnosticata de specialist doar prin simpla observare a leziunilor. Uneori poate fi necesara recoltarea unui esantion din zona infectata pentru a se confirma diagnosticul.

- Stomatita candidozica prezenta in esofag este mai grava. Pentru a ajuta la diagnosticarea acestei afectiuni, medicul va putea solicita realizarea unor teste precum culturi ale secretiilor de la nivelul gatului si examinare endoscopica.

Tratament

Consultul regulat la medic are ca scop ingrijirea starii generale de sanatate. In cadrul vizitelor uzuale, medicul va incerca sa evalueze riscul dezvoltarii stomatitei candidozice orale (mai ales daca sunt prezenti anumiti factori de risc) si va recomanda investigatiile necesare. Aceste masuri vor ajuta la diagnosticarea si tratarea cauzelor care ar putea sta la baza candidozei bucale, inca din stadiile timpurii ale conditiei.

Tratamentul stomatitei candidozice include:
- solutii orale antiseptice
- diagnosticarea si tratarea eventualelor boli care ar putea contribui la aparitia candidozei bucale (cum ar fi HIV/SIDA si diabetul zaharat).
- consumul de iaurt sau administrarea de suplimente de acidophilus pot ajuta la echilibrul microorganismelor din cavitatea bucala.
- administarea de medicamente antifungice, inclusiv cele pe baza de prescriptie medicala cum ar fi fluconazolul
- gargara si clatirea gurii cu apa calda cu sare.

In multe cazuri, stomatita candidozica la sugari poate sa dispara in termen de doua saptamani si ar putea sa nu necesite nici un alt tratament decat urmarirea evolutiei leziunilor.

Deoarece candidoza orala ar putea fi dureroasa si va face ca alimentatia sa fie dificila, medicul ar trebui sa observe daca simptomele se agraveaza si sa instituie noi masuri de tratament.


Citeste si despre:

Probleme ale cavitatii bucale Ulcerul bucal Candidomicozele: etiologie, complicatii si tratament Cauzele umflaturilor de la nivelul boltii palatine Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cancerul cavitatii bucale Leziunile mucoasei cavitatii bucale Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirositoare (halena fetida bucala) Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Metode sigure de pastrare a igienei bucale pentru bebelusi